logo

Aile Yuvasının Önemi

Aile Yuvasının Önemi

Aile Yuvasının Önemi

aile yuvasının önemi

Evlenmek ve evlilik yani yuva kurmak Hz.Adem (a.s.) ile Havva validemizin yaratıldığı insanlığın başlangıcından beri var olan, soyun devamını amaçlayan güzel bir kurum ve kuruluştur.

Dinimiz İslam, evliliği teşvik edici ve kolaylaştırıcı hükümler getirmiştir. Aile hayatı hakkında yüce kuranda bir çok Ayet-i Celile vardır. Bunlardan üç tanesi şöyledir.

1-Sizi bir nefisten (Adem’den) yaratan ve bu nefisten de gönlü kendisine meyil etsin diye zevcesini (Havva’yı) yaratan O’dur. Onu örtüp bürüdüğü zaman, hafif bir yük yüklendi. (Hamile kaldı) … (Araf  Süresi-Ayet:189)

2- Kaynaşmanız için size kendi (cinsi) nizden eşler yaratıp aranızda sevgi merhamet peydah etmesi de O’nun (varlığının) delillerindendir. Doğrusu bunda iyi düşünen bir kavim için ibretler vardır. (Rum Süresi-Ayet:21)

3- Birde içinizden bekarları ve kölelerinizle cariyelerinizden Salihleri evlendirin. Eğer fukara iseler Allah onlara fazlından rızık ihsan edip ihtiyaçlarını karşılar ve giderir. (Nur Süresi-Ayet:32)

Konumuzla ilgili üç tanede hadisi şerif arz ediyorum.

1-     Sizden her biriniz (dünya) ve ahiret hayatının mutluluğuna yardımcı olacak bir zevce-bir eş edinsin. (İbn-i Mace Hadis No: 1854 )

2-     İmanı en olgun ve ahlakı en güzel olanınız eşlerine (karşı) en güzel davrananızdır. (Tirmizi Rada-11)

3-     Dikkat ediniz sizin kadınlarınız üzerinde, kadınlarında sizin üzerinizde hakları vardır. (R.Salihin Cilt 1 Sahife 318)

İnsan neslinin devamı için evlilik şart olduğu gibi, aile hayatının huzur ve sükunu içinde devam etmesi için, uyumlu bir evlilik şarttır. Aile içtimai (toplumsal) bir müessesedir; orada güzel insan üretilir. İşletme ise ticari bir müessesedir. Orada da güzel insan imal edilir.

Müslüman’ın her meşru hareketi ibadet olduğu gibi aile hayatı yani evlilik de yuva kurmakta bir ibadettir. Bekâr durmak meşru (doğru) bir hareket değildir.

İslam da evlilik nesli temin için, Avrupa da evlilik ise nefsi tatmin içindir. Evlenmenin başlıca üç sebebi vardır.

1-     Aile huzuru, mutlu bir yuva kurmak.

2-     Şehveti teskin etmek, kendini muhafaza etmek,

3-     Çocuk kazanmak, güzel nesil yetiştirmek.

Bugün toplum hayatında görüyoruz ki evlilikler ertelendikçe, ahlakı çöküntü çoğalmakta ve huzursuzluk artmaktadır. Onun için denilmiştir ki ; “Vakti gelip evlenmeyen veya evlenemeyen bir çok erkek ve kadın imanlı ise ruhi bunalıma giriyor. İman zafiyetine uğramış ise ahlaksız oluyor.”

Onun için Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Evlenen dininin yarısını korumuş olur. Diğer yarınsı da helal rızık aramakla korusun.” buyurmuştur.
Değerli okuyucular, çok manidar değil mi ?

  1. Evlenmek yuva kurmak
  2. Helal rızık aramak

Rahmetli Yahya Kemal Beyatlı bey kıymetli üç şeyi dostlarına şöyle anlatırmış.

  1. Evlenmek yuva kurmak
  2. Geçinebilecek kadar maişeti-geliri olmak
  3. Başını sokabilecek bir evi, bir mekanı olmak

Çinli bir Filozafa, Evlilikte, saadetin anahtarı nedir diye sormuşlar: Tek kelime ile cevap vermiş  SABIR.

Mevlana “Kadın olmasa idi hayatın tadı tuzu olmazdı.” demiştir.

Son Söz: Kadın kocanın eşi, evinin güneşi.

Etiketler: » » » » » »
3217 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.