logo

Aksaray-Yenikapı Metro Hattımız Hayırlı Olsun

Aksaray-Yenikapı Metro Hattımız Hayırlı Olsun

Aksaray-Yenikapı Metro Hattımız Hayırlı Olsun

 Aksaray-Yenikapı Metro

Marmaray’la İstanbul metrosunu birbirine bağlayan Aksaray – Yenikapı metro hattını Başbakan Ahmet Davutoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş açtı.

Avrupa ve Asya yakasında bulunan raylı ulaşım sistemini birleştiren ve Atatürk Havalimanı-Kartal Metro ulaşım süresini 81 dakikaya düşüren sistemin açılışı Aksaray’daki metro girişinde yapıldı.

Aksaray-Yenikapı Metro Hattı Güzergah

Açılışta konuşan Başbakan Ahmet Davutuğlu, İstanbul’un ulaşımında önemli adımlar atarak şehrin trafiğini rahatlatan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a ve ekibine teşekkür etti.

Başbakan Davutoğlu emanet şehir İstanbul’a sahip çıkmak ve İstanbul’u yaşanabilir bir şehir haline getirmenin birbirine bağlı olduğunu ifade ederek, “Bugünkü proje bu anlamda özel bir yere sahip. Eskiler bu Aksaray’ı bilirler. Aksaray’ın her bir köşesinden İstanbul’un semtlerine minibüsler kalkardı. İnsanlar üst üste istif halinde giderdi. Yollar çamurluydu. Ulaşım, büyüyen İstanbul’a göre tanzim edilmemişti. Bu, İstanbulluların makûs talihi AK Parti döneminde değişti. Hem yer üstünde hem de yer altında yeni ulaşım ağları inşa edildi. Son 10 yılda 141 kilometre metro ağı yapıldı. 2019’da 430 kilometreye, sonrasında da daha iyi aşamalara çıkacak” diye konuştu.

Açılışını yaptıkları metro hattı ile birlikte İstanbul’un üç kanadının birbiriyle bağlantılı hale geldiğini belirten Başbakan konuşmasına şöyle devam etti: “Bu İstanbul’daki ulaşım sistemi için büyük bir devrimdir. Hem hayatımızı kolaylaştırıyor hem de tarihi koruyor. Yeni hat ile İstanbul’un üç kanadı birbiri ile irtibatlaşıyor. Bütün bunlar bu aziz şehrin sakinlerine işkencesiz, ızdırapsız yolculuk yapma imkânı kazandırmak için. Bunların hepsi bir rüyaydı. Bu inşaat çalışmaları sırasında 50 bin parça arkeolojik eser gün yüzüne çıktı. Bu eserin meydana getirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Aksaray-Yenikapı Metro Hattımız Hayırlı Olsun
Açılışta konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ta İstanbul’da yaşamanın ayrıcalık olduğunu ve bunun da yaşayan herkese sorumluluk yüklediğini söyledi. 

İstanbul’da yönetici olarak yaşamanın da ayrı bir sorumluluk ve mutluluk getirdiğine vurgu yapan Başkan Topbaş, “Bu mutluluğu yaşadığımız için de rabbimize hamdediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın Belediye Başkanlığı ile başlayan hizmet anlayışını sürdürüyor olmaktan da ayrıca mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

Huzur ve kardeşliğin şehri İstanbul
İstanbul’un kardeşlik ve huzur şehri olduğunu ve bunu dünyaya haykırdığını kaydeden Başkan Topbaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “İstanbul öyle bir şehir ki gerçek anlamda barış ve huzur kenti. Asırlardan beri burada farklı inançlardan insanlar beraberce yaşamakta. Aynı sokakta Cami, Kilise ve Sinagog’u yan yana görmekteyiz. Barışı ve huzur dünyaya haykırıyoruz. Değiştirilmiş dine mensup olanlarda dünya da hala sıkıntı keder ve gözyaşına sebep olmaktalar. İnsanların kutsallarına da el uzatmayı bir hüner zannediyorlar. İslam Âlemi’ni rencide eden tüm davranışları kınıyorum. İstanbul’u örnek almamalarını tavsiye ediyorum. İstanbul’da nasıl farklı inançlardan insanlar barış ve huzuru dünyaya haykırıyorsa bunun mümkün olduğunu söylüyorum.”

Modern ulaşım sistemleri
Başkan Topbaş dünya kentlerinin birinci öncelikli sorununun ulaşım olduğunu ve artan şehirleşmenin bu sorunu körüklediğini söyledi. Doğru adımların atılmadığında da şehirlerde ulaşımın ciddi problemlere sebep olacağına vurgu yapan Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Şehirlerin nüfusu artıyor ve şehirlerdeki hareketlilik buna oranla artmakta. 2004’te göreve geldiğimizde İstanbul’daki günlük hareketlilik 11 Milyon civarındayken günümüzde ise 23 Milyon seviyesine çıktı. Bu hareketliliği bireysel araçlarla karşılamak mümkün değil. Bir şehrin medeniyet ölçüsü o şehirde yaşayan insanların toplu taşıma araçlarını kullanma oranlarına bağlıdır. Toplu taşıma araçlarını kullanması için de insanlarımızın kaliteli konforlu hızlı ve güvenli sistemler oluşturulması gerekmektedir. Göreve geldiğimiz günden itibaren de İstanbul’un ulaşım master planlarını yapmıştık. Ve o yaptığımız planları şimdi bir bir hayata geçiriyoruz.”

İstanbul’un tarihi yeniden yazıldı
Bugün açılışını yaptıkları hattın çok özel olduğunun altını çizen Başkan Topbaş konuşmasını şöyle bitirdi: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak 32 buçuk milyar sadece ulaşıma yatırım yaptık. Ama daha alacağımız çok yol var ve kendimizi daha işin başında sayıyoruz. Bugün burada açacağımız çok kısa ama çok özel olan bu hat İstanbul’a önemli bir rahatlık getirecek. Bu açacağımız hat ile birlikte İstanbul’da ki kesintisiz ulaşımın önemli bir ayağını oluşturmaktadır. Bu çalışmamız uzun sürdü çünkü Yenikapı’daki çalışmalarımız sırasında Arkeolojik kalıntılara ulaştık. Bu münasebetle de İstanbul’un tarihi yeniden yazıldı. Bu açacağımız hatla birlikte 13 ilçemiz birbirine bağlanmış olacak” diye konuştu. 

Aksaray-Yenikapı Metro Hattı Açılışı

Konuşmaların ardından sahnede Aksaray-Yenikapı Metro hattının açılış kurdelesi kesildi. Başkan Topbaş ve Başbakan Davutoğlu daha sonra Aksaray Metrosu’na inerek Yenikapı’ya birlikte gitti. Protokolünde eşlik ettiği seyahatteki metroyu Başbakan Davutoğlu kullandı. 

Etiketler: » » » » » » » » » » »
1569 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.