logo

Avrasya Tamam Sırada Kanal İstanbul Var

Avrasya Tamam Sırada Kanal İstanbul Var

Avrasya Tamam Sırada Kanal İstanbul Var

160 yıl önce denizin altından Asya ve Avrupa kıtalarını birleştirmeyi öngören Abdülhamid Han’ın rüyası gerçeğe dönüştü. İstanbul Boğazı’nın iki yakası İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi olan Avrasya Tüneli ile birleşti.

Avrasya Tüneli Türkiye’ye Armağan Olsun

Asya ile Avrupa kıtasını deniz tabanının altından karayoluyla birleştirecek Avrasya Tüneli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve çok sayıda yabancı konuğun katılımıyla 20 Aralık Salı günü Saat:14.00’da Kumkapı’da törenle hizmete açıldı.

160 yıl önce denizin altından Asya ve Avrupa kıtalarını birleştirmeyi öngören Abdülhamid Han’ın rüyası gerçeğe dönüştü. İstanbul Boğazı’nın iki yakası İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi olan Avrasya Tüneli ile birleşti.

Avrasya tünelinin hizmete alınmasıyla İstanbul’un iki yakası arasındaki mesafe, 15 dakikada geçilebilecek. 4.5 milyarlık proje 2 katlı olarak yapıldı. 1 kat gidiş, 1 kat geliş.

Kazlıçeşme-Göztepe hattında gerçekleştirilen Avrasya Tüneliyle iki kıta arasındaki yolculuğu 100 dakikadan 15 dakikaya indirdi. Tünelde maksimum hız saatte 70 kilometre olarak belirlenirken, geçiş ücretleri yılbaşına kadar otomobil için 15, minibüsler için ise 22,50 Türk Lirası ödeniyor. Fatih Sultan Mehmet ve 15 Temmuz Şehitler Köprülerindeki trafik yoğunluğunu büyük ölçüde azaltması beklenen tünel, şimdilik her gün 07.00-21.00 saatlerinde kullanılabilecek. Tünel, 30 Ocak 2017 tarihi itibarıyla günün 24 saati hizmet verir hale getirilecek. Günlük 120 bin araç geçebilecek.

Avrasya Tüneli açılış töreni İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Akabinde Kuran Tilaveti okundu.

Avrasya Tüneli’nin açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra eşi Emine Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile vatandaşlar katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, “Yılbaşına kadar diyoruz ki; buranın ücreti 15 lira olsun. Ama bu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığındaki şehitlerimize yönelik o hesaba girecek. 15 liradan o güne kadar bu geçişler yapılacak ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığındaki şehit ve gazilerimize yönelik hesapta bu para toplanmış olacak” dedi. 

Erdoğan, “Terörün bizi kendi gündemine esir etmesine izin vermedik, vermeyeceğiz. Onun için bugün burada bu eserin açılışının yapılmasını dedik ki ertelemeyeceğiz, yapacağız. Bunun teröre karşı en doğru ve en etkili tutum olduğuna inanıyoruz” ifadesini de kullandı.

Başbakan Yıldırım, “Avrasya Tüneli de en büyük rüyalarımızdan, en büyük hayallerimizden biriydi. Hamdolsun, Marmaray gibi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi ve Osman Gazi Köprüsü gibi hayalleri birer birer gerçeğe dönüştürerek bu günlere geldik. Açtığımız her eser, ülkemize kazandırdığımız her büyük proje, yürüttüğümüz her hizmet bu toprakların hakkı ve emeği olan aziz milletimiz içindir. 156 yıllık demir yolu ağlarımızı yeniledik, kara tren devrinden hızlı tren dönemine geçtik. Hava yolunu “halkın yolu” yaptık. Havaalanları sayısını ikiye katladık. Bugün dünyanın en büyük havalimanı yapan ülkenin adı Türkiye’dir. İnşallah yeni havalimanımızı 2018’in 26 Şubat’ında devreye almış olacağız. Hayırlı olsun şimdiden” dedi.

ECDADIN HAYALİ GERÇEK OLDU
TBMM Başkanı İsmail Kahraman törende yaptığı konuşmada “Büyük bir hayal daha gerçeğe dönüşüyor. Hayallerimiz kim olduğumuzun aynasıdır” dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben yaptığı konuşmasında “Ecdat, 150 sene denizin altından geçme rüyasını, hayalini ortaya koydu ve bu hayal sayenizde Marmaray ile gerçekleşti. Ancak Türk insanı olarak bizim memnuniyetimiz, ecdadın hayalini gerçekleştirip Marmaray’ı yapmakla yetinmeyip “yanına ikinci gerekir” dediniz, talimat verdiniz. Biz sizlere müteşekkiriz talimatla kalmadınız, yol gösterdiniz, destekler verdiniz. İnşallah, Avrasya Tüneli insanımıza, ülkemize hayırlı olur” diye konuştu.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
3306 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.