logo

Bilinçli Tüketici Olmak Yurttaşlık Görevidir

Bilinçli Tüketici Olmak Yurttaşlık Görevidir

Bilinçli Tüketici Olmak Yurttaşlık Görevidir

 Bilinçli Tüketici Olmak Yurttaşlık Görevidir

Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) İstanbul Şube Başkanı Kazım Özgenç ile Tüketici Haklarını konuştuk…

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

1946 Sinop doğumluyum. 1960 yılında İstanbul’a geldim. 1989 yılına kadar da işçi olarak çalıştım ve emekli oldum. 2000 yılında da Tüketici Koruma Derneğine üye oldum. 2006 yılında üyelerimiz tarafından oy çoğunluğuyla İstanbul TÜKODER Şube Başkanlığına getirildim ve 10 yıldır bu görevime devam ediyorum.

TÜKODER nedir? Ne zaman kurulmuştur?

TÜKODER, Tüketici Koruma Derneğidir. TÜKODER tam bağımsız demokratik bir kitle örgütüdür. Tüketicinin kendilerini koruyabilmeleri için gerekli bilinç ve örgütlük düzeyine ulaşabilmeleri adına kurulmuştur. Din, dil, ırk, mezhep ve siyaset farklılığı gözetmeksizin görev yapan demokratik kitle örgütüdür. TÜKODER kamu yararına görev yapan bir kuruluştur. Türkiye’de henüz tüketici hakları kavramı Türk Hukuk Sistemine girmemişken 25 Ekim 1990 tarihinde kurulmuştur ve Türkiye’de tüketici haklarının yasalaşmasında önemli görevler üstlenmiştir.

TÜKODER’in görev ve faaliyetleri nelerdir?

TÜKODER, 6502 sayılı yasaya dayanarak tüketicilerin haklarını korur. Kapıdan yapılan satışlara karşı mücadele ederek tüketicilerin aldatılmasını önlemiştir. Tüketicilerin 8 maddelik evrensel tüketici hakları vardır. Bunlar tüketicinin en temel haklarıdır. Bunların hayata geçmesi içinde 1990 yılından bugüne evrensel tüketici haklarını dile getirerek sürekli tüketicilere bu haklarını bildirme çalışmalarını vermektedir.

8 maddelik “Evrensel Tüketici Hakkı” nedir?

1) Tüketicinin temel gereksinimlerinin karşılanması hakkı 2) Sağlık ve güvenliğin korunması hakkı 3) Ekonomik çıkarların korunması hakkı 4) Bilgilendirilme hakkı 5) Eğitim hakkı 6) Tanzim edilme hakkı 7) Temsil edilme hakkı 8) Sağlıklı çevrede yaşam hakkı.

Bu haklar tüketicilerin olmazsa olamaz evrensel haklarıdır bu hakları açılımlarıyla tüketiciye bildirme çalışması yapıyoruz.

Sizce tüketiciler, haklarını yeterince biliyor mu?

1990 yılından önce Tüketici Koruma Derneği, Tüketici Koruma Vakfı, tüketiciyi bilgilendirmek adına en ufak bir kuruluş dahi yoktu. Türkiye’de tüketici kanunu da yoktu. 1990 yılında TÜKODER kurulduktan sonra tüketici haklarını en iyi şekilde irdeledi ve bu hakları korumak ve tüketicileri sahip olduğu hakları bilgilendirmek için çalışmalar yaptı yalnız geçen 25 yılda elimizdeki kısıtlı imkânlarla gerçekten tüketicilerin tamamına ulaşarak yeterli bilgiyi veremedik. Tüketiciler maalesef yeterince haklarını bilmemektedir.

Türkiye’de tüketici hakları ne zaman kanunlaştı?

TÜKODER, 1990’da kuruldu o zaman tüketici yasası yoktu. 1999’da üçlü koalisyon hükümeti döneminde verilen teklifle tüketici hakları yasalaştı ve derneğimize olan ilgi o tarihten itibaren artmaya başladı.

TÜKODER İstanbul Şube Başkanı Kazım Özgenç-Ahmet Albayrak Röportaj

Tüketiciyi bilinçlendirmek için neler yapıyorsunuz?

Genelde sosyal medyayı kullanıyoruz. 6502 Sayılı Tüketici Yasasını anlatan kitapçıkları basıp dağıtıyoruz. Broşür, gazete, dergi, konferans, panel, toplantı ve zaman zaman TV aracılığı ile de tüketiciyi bilinçlendirmeye çalışıyoruz.

Bir ürün aldım bozuk çıktı ya da farklı bir ürün geldi. Ne yapmalıyım?

Bu durumla karşılaşıldığı zaman elinizde belge varsa karşı firmaya itirazda bulunursunuz. İtirazı kabul etmezse, ayıplı mal sattığı için TÜKODER aracılığı ile protesto çekerek 6502 Sayılı Kanun kapsamında değişimini ya da para iadesini sağlarız. Tüketici böyle bir durumla karşılaştığında bizimle irtibat kursun. Ayıplı hizmetten etkilenen tüketiciler tarafından bize günlük yüzün üzerinde telefon geliyor. Bu arkadaşlara 6502 Sayılı Kanunu iyi bilen ve bu konuda uzman bir arkadaşımız yardımcı oluyor ve gerektiğinde tüketiciyi derneğe davet ediyor. Gerekirse tüketici hakem heyetine yönlendirilmesini de sağlayarak mağduriyetini gideriyoruz.

Her Kaymakamlıkta tüketici hakem heyetleri vardır. Hakem heyetlerinde tüketiciyi temsil eden üyelerimiz var. Bu üyelerimiz avukattır, tüketici hukukunu iyi bilen kişilerdir. Tüketici hakem heyetleri mahkeme gibidir. Orda ürünü satan firmanın yetkilisi, Belediye, Kaymakam görevlisi 5 kişi ve tüketiciyi temsil eden bizlerde bulunuruz. Bize gelen ihbarların her aşamasının da takibinde olarak sonuca ulaşırız.

Ayıplı hizmet nedir?

Her kurum ve kuruluş, ayıplı hizmet verebilir. Bunu devlet de, özel büyük kuruluşlar da verebilir. Ayıplı hizmet tüketicinin beğenmediği, defolu olduğu, önceden kendisine sunulmuş sonrasında farklı ürün verilmiş, kusurlu malların tümüne ayıplı hizmet denir.

Derneğinize kimler üye olabiliyor ve şartları nelerdir?

Tüketici Koruma Derneği’ne her vatandaş üye olabilir. Dil, din, ırk, mezhep, siyaset ayrımı yapmaksızın tüm yurttaşlarımız hizmet alabilir ve herkes üye olabilir.

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Bilinçli tüketici olmak bir yurttaşlık görevidir. Bu konu hakkında bilgi edinsinler. Belgesiz kesinlikle alış-veriş yapmasınlar ve ayıplı bir hizmetle karşılaştıklarında bizimle hemen irtibata geçsinler. Bu ürün ucuz değmez demesinler bir sonraki ayıplı malın satışının önüne geçmiş olursunuz. Bu bilinçle hareket ederlerse bir başka kişinin de mağdur olmasını önlemiş olurlar.

Röportaj: Ahmet Albayrak

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
2672 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.