logo

Çocuğumu Hangi Okula Kaydetmeliyim?

Çocuğumu Hangi Okula Kaydetmeliyim?

Çocuğumu Hangi Okula Kaydetmeliyim?

Çocuğumu Hangi Okula Kaydetmeliyim

Bir eğitim-öğretim yılı daha sona erdi. Velilerin bir kısmı rahata kavuştu. Keyfince tatil yapacak. Bir kısmı ise tatilini tercih gel gitleri arasında geçirecek. Sistem yeni çareler üretemedikçe de velinin ve öğrencilerin bu telaşları hiç bitmeyecek. 

Ben sınav sistemine tamamen karşıyım. Bunu her ortamda dile getiriyorum. Tabi sadece karşı değilim çözüm önerileri de sunuyorum fakat fikirlerim nehri tersine çevirmeye çalışan bir meczubun düşüncesinden bile daha çılgınca bulunuyor. Buna kızmıyorum. Beyinler böyle formatlanmış. Formatları değiştirmek uzun yıllar alır bilirim. Test sisteminin öğrenciyi dikey ve yatay aptallaştıran etkilerine ve buna karşı çözüm önerilerime başka bir yazımda yer vereceğim.  İşin özü ben ne kadar öneride bulunursam bulunayım belli ki sistem uzun bir süre daha değişmeyecek. O halde ben mevcut durumdan hareketle velilerimizin kayıt telaşlarını bir nebze olsun dindirecek önerilerde bulunmaya çalışayım. Bu önerilerin çok karmaşık olmaması için kademe kademe anlatacağım:

Çocuğunuz anaokulu yaşına geldi ise ne yapmalısınız? 

Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında yeni kayıtlar, haziran ayının üçüncü haftasının ilk iş gününde başlar. Kayıt işlemi, 25.4.2006 tarihli ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu hükümlerince oluşturulan ulusal adres veri tabanındaki adres bilgileri esas alınarak, e-Okul sistemi üzerinden yapılır.

Okul öncesi kayıtlar:

Anaokulu: 36-66 aylık çocukların eğitimi amacıyla açılan okuldur. (Müstakil okuldur)
Ana sınıfı: 48-66 aylık çocukların eğitimi amacıyla örgün ve yaygın eğitim kurumları bünyesinde açılan sınıftır. (ilk-ortaokul ve liselerin bünyesinde açılan okul öncesi eğitim sınıfları)

Buradan şunu anlamalıyız. Bir öğrenci 36-48 ay arasında ve okul öncesi eğitime kaydolacaksa mecburen bağımsız bir anaokuluna gitmek zorundadır. 36-59 ay arası olan çocuklarımızın tümü okul öncesi yaşındadır ve bir ilkokula kayıtları yapılamaz.

Peki, çocuğunuzu okul öncesi eğitim kurumlarından birine yazdıracaksanız nelere dikkat etmelisiniz?

  1. Öncelikle kaydettireceğiniz okulu mutlaka gidin görün.
  2. Yöneticileri ile mümkünse öğretmenleriyle de tanışın.
  3. Son üç yıl içerisinde neler yaptıklarını sorun.
  4. Oyun bahçesi, oyun sınıfı ve uygulama(hobi) bahçeleri var mı ona bakın.
  5. Okul hakkında çevrenizden mutlaka bilgi alın.
  6. Bazı hizmetleri ücretli de olsa çocuğunuz için standart bir okul öncesi eğitimin dışına çıkabilen bir okul olmasına özen gösterin. (Dil, drama ve akıl oyunları vb. etkinliklerin yapılıyor ya da planlanıyor olması)

Önemli: Velilerimiz çocuklarını okul öncesi eğitim kurumlarına mutlaka göndermelidirler. Bu konuda tereddüt bile etmemeliler. Bu çağ çocuğun kişisel ve fiziksel gelişimlerinde en önemli yaşları içeriyor. Okul öncesi eğitimler çocukların 36-66 ay gelişim dönemlerine göre planlanmıştır. Okula gönderilmeyen her çocuk bu konuda yaşıtlarından geri kalacak ve ilkokul yıllarında ciddi zorluklar çekecektir.

İlkokula kayıtlar:

60-65 aylık arası olanların ilkokullara gidişleri isteğe bağlıdır. Veli ister ilkokula isterse okul öncesi eğitim kurumlarına gönderir.

66-68 aylık olanlar ancak dilekçe vererek çocuklarının ilkokullara kaydından muaf olurlar ancak dilerseler çocuklarını okul öncesine kaydedebilirler.

69-71 aylık olanlar ise ilkokullara kayıttan ancak bir doktor raporu ile muaf olurlar ve okul öncesine kayıt yaptırabilirler.

72 ay ve üstü ise zorunlu ilkokul çağıdır ve veliler çocuklarını kaydettirmek zorundadır. Aksi takdirde çeşitli müeyyidelerle karşılaşırlar.

Çocuğunuzu İlkokula kaydedecekseniz nelere dikkat etmelisiniz?

1. İlkokul kaydı sırasında adrese dayalı kayıt gerçekleştirildiği için okul seçme şansınız bulunmamaktadır. Okulun binasına, müdürünün iyi olmasına aldanarak adres değişikliğine gitmeyin çünkü ilkokul kaydı sırasında birinci unsur iyi öğretmendir. İyi bir araştırmanın sonucunda belirlediğiniz öğretmene çocuğunuzu vermeye çalışın. Eğer bu mümkün olmazsa ikinci ve üçüncü öncelikli öğretmenlerinizi tespit etmiş olun.

2. Öğretmen seçerken çocuğu derslere, ödevlere boğan öğretmenlerdense onu çok yönlü yetiştirme derdinde olanları tercih edin. Çocuklarla oyun oynayan, etkinlikler yapan, tiyatro, sinema izletmeye, gezi yapmaya özen gösteren öğretmenler çocuğunuzun zihin gelişimde çok daha etkin olurlar.

3. Gideceği okulun yaptığı çalışmalara, katıldığı yarışmalara, etkinliklere göz atın. Özellikle kulüp çalışmaları ve yabancı dil derslerinde yaptıkları çok önemlidir. Eğer kaydınızın düştüğü okulda bu tür etkinlikler yoksa eğitim öğretim döneminde okul yönetimden ve öğretmenlerden bunu ısrarla talep edin. Gerekirse İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile iletişime geçerek bu tür faaliyetleri talep edin.

Ortaokullara kayıt sırasında nelere dikkat etmelisiniz?

  1. Ortaokula kayıtlarda adrese dayalı olarak gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle çoğu veli için okul zaten belli durumdadır. Hülle yolu ile adres değişiklikleri ortaokullarda da istenirse okul yönetimi tarafından sorgulanabilir.
  2. Her ne kadar sınav sisteminin çocuklar üzerinde zararlarını bilsem de mevcut durumdan yola çıkarak okulun TEOG başarıları araştırılmalı. Geçmiş TEOG başarılarının yanı sıra okul yönetiminin yeni yıl için düşündükleri öğrenilmeli. Bazen bir yılda yapılacak bir çalışma bile bir okulu diğer okulların önüne geçirebilir. Bunun örneklerini çok defa gördük. Bu nedenle okul yönetimi ve planları çok önemli.
  3. Okul yönetimi ve öğretmenler arasındaki uyumu mutlaka sorgulayın. Takım çalışması yapamayan okullarda başarı elde etmek çok zordur.
  4. Çocukların servissiz okullara gidebilmeleri ortaokul için de çok önemli.

Liselere kayıtta nelere dikkat etmeliyiz?

  1. Lise kayıtlarında TEOG sınav puanları ve öğrencinin yüzdelik dilimi dikkate alınmaktadır. Tercih yapacak veliler öncelikle çocuklarıyla oturup konuşmalı ne tür bir okul istediği konusunda anlaşmalı. Çocuğun istemediği bir türe yönlendirmek başarısızlıkla veya istenmeyen başka sorunlarla neticelenebilir. Ayrıca çocuk istediği bir okul türünde okursa başarısı artacaktır.

  2. Öğrenci ile okul türü konusunda anlaşırken çocuğun ortaokuldaki rehber öğretmeni ile diğer derslere giren öğretmenleri ile mutlaka görüşülmeli. Onların çocuğun yatkın olduğu alanlar konusunda fikirleri mutlaka vardır.

  3. Okul tercih seçilirken aynı türden okullardan eğer aralarında çok büyük puan farkları yoksa mutlaka en yakındaki okul tercih edilmeli. Üç beş puan fark için çocuğun yollarda vakit ve enerji kaybına neden olmamak lazım.

  4. Tercihler yapılırken puanlama yüksekten düşüğe doğru olmalı. Öğrencinin yüzdelik dilimi puanından çok daha önemlidir bu nedenle okulun yüzdelik dilimlerine bakarak tercih yapmak gerekir.

Son olarak şunu söylemeliyim çocuğun iyi ya da kötü bir okula yerleşmesi üniversiteye girişi için her şeyin bittiği manasına gelmez. Çocuk isterse en kötü okuldan dahi çok güzel yerleri kazanabilir. Önemli olan ortaöğretim süresince yapacağı planlı ve disiplinli çalışmadır. Tabi ki sınav sistemi devam ettikçe alacağı destek eğitimi de çok önemli.

Kısaca iyi bir okula ya da kötü bir okula kayıtlı olması sizi rahata erdirmesin veya karamsarlığa düşürmesin.

Bu arada iyi ve kötü okul kavramları ile ilgili bir açıklama yapmalıyım. Bu sistemde iyi okul demek yüksek puanlı öğrencilerin bir arada olduğu yönetim ve eğitim kadrosunun iyi olduğu okul demektir. Kötü okul ise düşük puanlı öğrencilerin bir arada olduğu yönetim ve eğitim kadrosunun kötü olduğu okul demektir. Proje okulları hariç hiçbir devlet okuluna seçerek öğretmen atanmadığını, okul müdürlerinin de başarılılar arasından seçilmediğini ayrıca öğretmenlerin kendi istekleriyle hizmet puanı (görev yaptığı bölgelerde hizmet puanına göre belirlenir) üstünlüğüne göre atandığını hatırlatmak isterim.

Son olarak devlet okulu mu, özel okul mu sorusuna cevap arayalım:

Burada da değerlendirmeye açık iyi ve kötü yönler var. Fakat ben temel prensipleri söylemeye çalışacağım.

1.Devlet okulları geçtiğimizi yıllara oranla gerçekten nitelikli eğitim-öğretim veren kurumlar haline gelmiştir. Birçoğu özel okulların sunduğu imkânları fazlası ile sunmaktadır.

  1. Devlet okulları aile birliklerince alınan küçük aidatlar haricinde ücretsizdir.
  1. KPSS tam bir ölçü olmasa da kazananların tamamı devlet okullarında görev yapmaktadır. Tabi ki bu durum atanamayanların daha kötü öğretmen olduğuna delil olamaz. Çünkü ücretli olarak görev alıp kadrolu bazı öğretmenlerden daha nitelikli iş yapan birçok öğretmenimiz bulunmaktadır.
  1. Özel okullardaki yönetim ve öğretmen kadrosunun patronun doğrudan veli olması dolayısı ile devlet okullarındaki birçok okula göre daha gayretli olduğu inkâr edilemez bir gerçektir. Sanırım 657 garantisi bazı öğretmenlerimizi devlet kadrolarında rehavete itiyor. Bununla devlet okulunda çalışan çoğunluk öğretmen grubu olağanüstü gayretle hizmet vermeye devam ediyorlar.
  1. Aynı kalitede bir devlet okulu varken çocuğu özel okula göndermek kesinize verilecek bir zarardır. Elbette bu tercih meselesidir. Fakat devlet okulundan daha iyi bir okulsa ve verdiğiniz ücretin karşılığını gerçekten alacaksanız özel okula göndermek akıllıca olacaktır. Bu arada devletimizin özel okullara çocuklarını yazdıracaklar için verdiği teşvikler de bir nebze olsun velileri rahatlatacaktır.

Bütün bunların ışığında şunu belirteyim ki başarılı bir çocuğunuzun olması elbette güzel fakat manevi dinamiklerden uzak kalmadan, yaşadığı toplumdan soyutlanmadan, insani değerleri benimseyerek yetişmesi daha önemlidir. Okul seçerken buna da dikkat edin lütfen.

Allah yar ver yardımcınız olsun.

İlhan Kurt

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
2762 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.