logo

21 Mayıs 2014

Çocuklarda Omurga Eğrilikleri Oluşumu Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Omurga Eğrilikleri Oluşumu Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Omurga Eğrilikleri (Skolyoz) Oluşumu Belirtileri ve Tedavisi

skolyoz omurga egriligi

Omurgamıza arkadan ve önden bakıldığında düz bir hat olarak boyundan bele doğru uzanır. Skolyoz dediğimiz omurga eğriliklerinde bu hat düz olacak şekilde aşağı doğru inmez. Omurgada sırt ve bel bölgesinde sağa ve sola doğru kayma aynı zamanda kendi ekseninde dönme görülebilir. Çok çeşitli oluşum sebepleri var olmakla birlikte genetik yapı ve çocukların gelişimi önemli rol oynar. Erken teşhis konulması, yapılacak tedavinin daha çabuk sonuç vermesini sağlamaktadır. İlerlemiş olan eğriliklerde çocuğun gelişimi ciddi şekilde etkilenmektedir.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skolyoz çok dikkatli gözler tarafından fark edilebilir. Anneler çocuklarına banyo yaptırdıkları sırada ayakta dik pozisyonda dururken arkadan omurgayı gözlemleyip skolyoz belirtileri olup olmadığını kontrol edebilirler. Sırt bölgesinde ağrı var mı? Arkadan gözlendiğinde omuzlar eşit yükseklikte mi? Kürek kemiklerinin herhangi birinde daha fazla çıkıntı var mı? Düz hatta inmesi gereken omurgada sağa ya da sola kayma var mı? Belin bir tarafında diğer tarafa nazaran daha büyük bir doku kıvrımı var mı? Çocuğunuz yürürken bir bacağı daha kısaymış gibi hissediyor mu sorularından bir tanesi bile evet ise hemen uzmanına başvurulup gerekli tetkikler yaptırılmalıdır.

Erken dönemde skolyoz belirtilerinin anlaşılması giysilerle gizlendiği için çok zordur. Özellikle çocukluk döneminde sık görülen eğrilikler dikkatli anneler sayesinde erken fark edilebilir. Kötü gidişli skolyozda eğrilik gittikçe artar ve iç organları da etkileyerek ileride ciddi sorunlara sebep olabilir.

Skolyozda tanı radyolojik olarak konur. 11 yaş altındaki çocuklarda manyetik rezoans (MR) bütün olarak yapılmaktadır.

skolyoz resmi

Hafif derecede skolyozu olan çocuklarımıza günlük yaşamda dikkat etmesi gereken doğru duruşlar öğretilir. Özellikle okul çocuklarında oturuş hataları görülebilir. Örneğin sırada her zaman aynı tarafa kaykılarak oturmak skolyoz artışına sebep olabilmektedir. Erken teşhis edilirse büyük açılı skolyoz egzersiz ve korseleme ile önlenebilir. Eğriliğin şekline ve yönüne göre yapılacak olan germe ve kas kuvvetlendirmeye yönelik skolyoz Egzersizleri çocuğumuza öğretilir ve belli zamanlarda kontrole çağrılır. İleri dereceli olanlarda cerrahi gerektirmektedir.

FZT.Hülya Karakaş

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » »
5712 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.