logo

Çöl Kaplanı Fahrettin Paşa ve Şanlı Medine Müdafası

Çöl Kaplanı Fahrettin Paşa ve Şanlı Medine Müdafası

Çöl Kaplanı Fahrettin Paşa ve Şanlı Medine Müdafaası

fahrettin pasa-col kaplanı ve medine

Bazı münafık ve Hıristiyan Arap kabilelerini satın alan İngiliz kuşatması altındaki Medine’yi kahramanca savunurken, açlıkla da mücadele eden askerlerine “çekirge yemeleri talimatını” vermesiyle akıllarda yer edinen Fahrettin Paşa Osmanlı Devletinin 19 yüzyıl dönemine imzasını altın harfle atan komutan. Ümmet bütünlüğünü savunan iyi bir Müslüman ve gözü kara bir Osmanlı askeri.

medine-i münevvre

İngilizlere kahramanca direnip teslim olmayan Fahrettin Paşa’nın Medine’yi savunduğu kadar yaptığı bir büyük hizmeti ise Hazreti Peygamberin kutsal emanetlerini İstanbul’a göndermesidir.

İngilizlere biat eden Mekke Şerifi Hüseyin’in isyanını bastırmak için 4. Ordu kumandanı Cemal Paşa tarafından 1916’da Medine’ye gönderilen Fahrettin Paşa, Mekke Valisi Galip Paşa’nın beceriksiz idaresi yüzünden gittikçe büyüyen isyanın tüm Arap yarımadasına yayılmasıyla Medine dışındaki tüm şehirler isyancıların eline geçti. Yaklaşan tehlikeyi görerek Medine ve çevresinde 100 km’lik bir emniyet şeridi oluşturan Fahrettin Paşa, imkansızlıklar içerisinde 2 yıl 7 ay boyunca İngilizler ile yerli işbirlikçileri olan çöl bedevilerine karşı Medine’yi savundu.

Osmanlı askerleri, İngilizlerin kuşattığı Medine’de sefalet ve açlıkla da mücadele ederken, asla pes etmeyi düşünmeyen Fahrettin Paşa, Ordu’ya verdiği “Evlatlarım herkes çekirge yesin!” emriyle neleri göze aldığını da ortaya koydu.

fahrettin pasa-col kaplanı

Çekirge Emirnamesi

Maliki ve Hanefi âlimlerinin görüşlerini de zikrederek, çekirgenin yenilebileceğini belirtip, çekirgenin faydalarını anlatan Fahrettin Paşa, birkaç çekirge yemeği tarifi de verdiği emirnamede şunları zikreder:

“Çekirgenin serçe kuşundan ne farkı var? Yalnız tüyü yok. O da serçe gibi kanatlı ve uçuyor. Bitkilerle besleniyor, temiz ve taze şeyler yiyor. Hem de tiryaki ve keyif sahibi, tütün ve limondan zevk alıyor. Ayrıca Hicaz, Asir, Yemen ve Afrika bedevilerinin başlıca gıdası çekirgedir. Bedeviler sağlamlıklarını ve zindeliklerini yedikleri çekirgeye borçludurlar. Çekirgeyi develerde büyük zevkle yiyorlar. Dizlerinin bağı çözülenlere, basurlulara ve romatizmalılara şifadır.

osmanlı askerleri

Tarihe Geçen Konuşma

Hazreti Peygamberin kabir önünde topladığı askerlerine tarihe geçecek şu konuşmayı yapar:

“Ey insanlar, malumunuz olsun ki bütün kahraman askerlerim, bütün İslam’ın sırtını dayadığı yer, manevi gücün desteği olan Medine’yi, son fişengine, son damla kanına, son nefesine kadar korumaya ve kollamaya me’murdur. Bu asker Medine’nin enkazı ve nihayet Ravza-ı Mutahhara’nın yeşil türbesi altında, kan ve ateşten dokunmuş kefenle gömülmedikçe, Medine-i Münevvere kalesinin burçlarından ve yeşil kubbesinden al sancağı alınmayacaktır. Ey Osmanlı ordusunun yiğit subayları! Ey her cenkte cihanı tir tir titretmiş, yiğit Mehmetçiklerim! Gelin hep beraber Allah’ın ve işte huzurunda huşu ve aşk içinde gözyaşları döktüğümüz peygamber’in karşısında, aynı yemini tekrar edelim… Ve diyelim ki; Ya Resulallah, biz seni bırakmayız!.. “

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 9 Kasım 1921’de Kabil sefirliğine tayin edilen Fahrettin Paşa’nın Türk-Afgan dostluğunun gelişmesinde çok önemli rol oynadı. Ve bugün tartışmaya açılan Afganistan’daki varlığımızın temellerini 90 yıl önce atan isim oldu. Kurtuluş savaşı sürecinden Afganistan halkının da maddi desteğiyle çıkan Türkiye’ye 12 Mayıs 1926’da dönen Fahrettin Paşa, 5 Şubat 1936’da Türk Silahlı Kuvvetleri’nden tümgeneral rütbesiyle emekliye ayrıldı. 22 Kasım 1948’de vefat eden Fahrettin Paşa vasiyeti üzerine Rumelihisarı’na defnedildi.

fahrettinpasa

Birinci Dünya Savaşında Hicaz cephesinde kutsal topraklar Medine’yi, İngilizlere karşı savunan Osmanlı birliğinin komutanı olan Fahrettin Paşa, askerleriyle Medine’yi öylesine savunur ki o günden sonra “Çöl Kaplanı” lakabıyla anılır.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
14437 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.