logo

Demokrasinin Kara Günü: 27 Mayıs

Demokrasinin Kara Günü: 27 Mayıs

Demokrasinin Kara Günü: 27 Mayıs

27 Mayıs tarihimize kara bir leke olarak geçen, dönemin Başbakanı Adnan Menderes ile iki Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ın idamıyla sonuçlanan 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin 58. yıldönümü…

Zihinlerde Arapça Ezan yasağını kaldıran Başbakan olarak yer edinen merhum Başbakan Adnan Menderes hükümetine yapılan bu darbe aslında milli iradeye yapılan bir saldırıydı.

Milli İrade Adnan Menderes

Demokrat Parti 1950, 1954 ve 1957 seçimlerini kazanarak 10 yıl Türkiye’yi yönetmek için halktan oy almıştı. Kurulan Adnan Menderes Hükümetleri, halkın yaşam standardını yükselterek toplumsal desteğini her geçen gün daha da arttırmıştı. Bu başarıda yirmi yedi yıllık tek parti yönetiminin “seçkinci, İslam düşmanı” politika tarzının terk edilmesi de etkili olmuştu.

27 Mayıs Darbesi Adnan Menderes

14 Mayıs 1950’de yapılan genel seçimlerden, oyların yüzde 53,6’sını alarak büyük bir zaferle çıkan Demokrat Parti’nin yaptığı ilk icraatlardan biri, Türk Silahlı Kuvvetleri komuta kademesini tümüyle değiştirmek olmuştu.  Başbakan Adnan Menderes’in, “İkinci Nizam-ı Cedid” adını verdiği bu tasfiye furyasında, hükümet, 15 general ve 150 albayı tasfiye etmişti. Dini ve kültürel alanda yaşanan serbestleşme, özellikle “Arapça Ezan” yasağının kaldırılması halk nezdinde memnuniyetle karşılanan icraatlardandı. 27 Mayıs 1960 darbesi başta “Arapça Ezan” yasağının kaldırılması gibi kararlar ile ideolojik olarak cumhuriyet ilkelerine ihanet edildiği düşüncesiyle yapılmıştı.

27 Mayıs Adnan Menderes

Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde bir grup subay, 27 Mayıs 1960 sabahı ülke yönetimine bütünüyle el koydu. 37 subaydan oluşan Millî Birlik Komitesi bu harekât ile anayasa ve TBMM’yi feshetti, siyasi faaliyetleri askıya aldı.

adnan menderes asıldı

Yüksek Adalet Divanı 15 sanığı idam cezasına çarptırdı. Celâl Bayar, Adnan Menderes, eski Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, eski Maliye Bakanı Hasan Polatkan oybirliğiyle, eski T.B.M.M. Başkanı Refik Koraltan, eski Genelkurmay Başkanı Rüştü Erdelhun, Agah Erozan, İbrahim Kirazoğlu, Ahmet Hamdi Sancar, Nusret Kirişçioğlu, Bahadır Dülger, Emin Kalafat, Baha Akşit, Osman Kavrakoğlu, Zeki Erataman oy çokluğuyla ölüm cezasına çarptırıldı. Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan 16 Eylül 1961’de sabaha karşı, Adnan Menderes 17 Eylül 1961’de saat 13.30’da İmralı Adası’nda idam edildi.

Bugüne kadar ülkemize milletimize hizmet eden geleceğimiz için çalışan insanların sürekli önleri kesilmiş ve yollarına engeller çıkarılmıştır. 27 Mayıs darbesi de onlardan birisi ve hatta en acı olanlardandır.

Cumhuriyet sonrası neredeyse her on yılda bir gördüğümüz bu darbeci zihniyeti şiddetle kınıyoruz.

Bu kendini bilmez zihniyet hala nefes alıyor ve zaman zaman hortlamaya çalışıyor. Bugün dahi halkın sevgilisi olmuş, girdiği her seçimden oyların en az yarısını almış, dünyanın gıpta ile baktığı liderlere bile darbe yapma niyetine girebilecek kadar akıl noksanı insanların olduğunu görmek üzüntü vericidir.

Darbelere ve darbeci zihniyete dün olduğu gibi bugünde karşıyız. Yarın da bu anlayışın önünde durmaya devam edeceğiz.

Merhum Başbakan, Demokrasi Şehidi Adnan Menderes ve Arkadaşlarını Minnet ve Rahmetle anıyoruz. Mekanları Cennet olsun.

Etiketler: » » » »
1580 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.