logo

Dikkat! Bu Yazıda Çocuk Var

Dikkat! Bu Yazıda Çocuk Var

Dikkat! Bu Yazıda Çocuk Var

Her şeyi olan çocukların daha mutlu olacağı yalanı ile büyüdük biz. Çocukların tüm ihtiyaçları karşılandığında daha başarılı olacaklarını, hayata daha sağlam tutunacaklarını öğrettiler bize. O nedenledir ki çocuklarımızın ihtiyaçlarının tespitinde yanıldık. Yanılgımızın bedelinin ağır olmasından korkuyorum.

Çocuğunu merkeze almayı yanlış algılayan aileleri gördükçe bu konudaki kanaatim gittikçe güçleniyor. Çocukları merkeze almayalım ne yapalım, diyen anne-babaları duyar gibiyim. Onlar için çalıştığını, yaşamlarını onların ihtiyaçlarına göre yönlendirdiklerini, planlamalarını çocuklara göre yaptıklarını söyleyecek binlerce aile tanıdığımı söyleyebilirim. Ve bunu da gururla anlatacaklardır.

Benim çocukluğumun geçtiği yıllarda çocuğu için saçını süpürge eden anneler, çocuğunu okutmak için gece gündüz çalışan babalar vardı. Onların en büyük eksikliği çocuklarına ayıracakları vakitlerinin olmayışıydı. Ama bu boşluğu sokaklardaki arkadaşlar tamamlardı. Doğa tüm çabasıyla çocuklara sarım sarım sarılırdı. Oyun oynamak için oyuncağı olmayan o çocuklara, doğa onlara sunduğu sayısız oyun materyallerini önlerine sererdi. Ellerle açılan çukurlarda mangala oynanır, çivi ile çizilen dört çizgide üçtaşlar dizilirdi. İki metrelik bir ip, buruşturulmuş gazetelerden oluşan bir top veya küçük bir taş parçası sayısız oyunun baş materyali olurdu. Çocukların yoksunlukları onların gelişimine destek sağlardı. Ve o zaman çocukların parmaklarında oynamazdı ebeveynler.

Ayla Oktay hocamın efsanevi sözü aklıma geliyor; “Biz çocukken haklarımızı bilmiyorduk ama sorumluluklarımızı biliyorduk. Şimdiki nesil ise haklarını biliyor ama sorumluluklarını bilmiyor”  Doğru söze ne demek gerek, tebrikten başka. Peki, bu çocuklar kendi kendine mi bu hale geldi? Bu sorunun cevabı için hepimize pay düşmüyor mu? Bu yazıyı okuyan sen, kendini hiç mi sorumlu tutmuyorsun?

Çocukların merkeze alınması hususuna geri dönersek, onları merkeze almanıza gerek olmadığını söylemekle başlayayım o zaman. Evde herkes kadar merkezde olmalarını sağlayın diyeyim sonra. Çünkü, herkes gibi olduğunu anlamayan çocuk gelecekte herkes gibi olduğunu fark ettiğinde hayal kırıklığına uğrayacak.

Değerli okuyucum herkesin çocuğu kıymetli. Hatta kuzguna yavrusu şahan bile gelir. Sen şimdi çocuğunu erişilmez ve eleştirilmez şekilde büyüttüğünde sonu ne olacak?

Bir yazımda ailesi birlikte aynı sofrada yemek yemeyen çocukların aile bağlarında zayıflık olacağından bahsetmiştim. Hatta çocuğunuza siz ne yiyorsanız ona da onu yedirin demiştim. Çocuğumuzun bizden daha iyi olmasını dilerken önce bizim gibi olabilmesini başarmamız gerekmez mi? Merak etmeyin onların kodlarının bizden daha farklı bir çağın şifreleri ile yüklü geldiklerini öğrenecek kadar bilgi sahibi oldum. Siz hiçbir şey yapmasınız da onlar geldikleri çağın çocukları gibi büyüyecekler.

Çocuklarınızın beslenmesinden eğitimine, giyinmesinden oyuncağına kadar birçok hususta yüklediğimiz aşırı dozdan biraz uzaklaşsak mı? Çocuklarımıza çocuk gibi davranıp ailenin bir üyesi gibi mi davransak? Onların yaşamla olan mücadelesinde işleri bu kadar kolaylaştırmasak. Biraz sorumluluk versek, oyuncaklarını zenginleştireceğimize oyunlarını zenginleştirsek, hep konuşan çocuklar yerine biraz da dinleyen çocuklar olmasını sağlasak, her şeyden çabuk sıkılan çocuklar yerine biraz sabretmesini öğrenen çocuklar mı yetiştirsek? Başkalarının çocukları ile yarış eden çocuklardan başkalarının dertleri ile dertlenen çocuklar mı olmasını sağlasak. Hoşgörünün, nezaketin, yardımseverliğin, paylaşmanın yerleştiği hatta kendi kültürünü çocuklarına aktaracak çocuklara doğru adım mı atsak?

İyi çocuk yetiştirme işini aileler olarak önce kendimiz mi üstlensek? Biz para kazanıp başkalarının da çocuklarımızı yetiştireceği hayalinden vaz mı geçsek?

Amma soru sordum. İşte çocuklarının çevresinde pervane olan anne-babaları gördükçe bunları da sizinle paylaşma ihtiyacı duydum.

Hoşgörünüze ve diğergamlığınıza güvenerek yazdım.

Muhabbetle.

Erdoğan Ergin

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
4744 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.