logo

Dostluk

Dostluk

Dostluk

dostluk

Özel bir anlam taşır dostluk. İçini ancak dost olma eyleminde bulunanlar doldurabilir. Nedir dostluk? Dost olmak için neler gerekir? Kimler birbirine dostum derse o dost olabilir? Dostluk Kurani manada ‘ihvan-uhd’ kelimeleriyle karşılık bulur. Kardeş, aynı anneden olmadığı halde kardeş olabilmek, dert, hüzün, sevinç ve güzelliklerin ahirete uzanan bir el tutuşla paylaşılmasıdır. Hiç bırakmadan o eli dostum diyebilme sıcaklığı içerisinde…

Günümüz dünyasında her şey ama her şey yerinden oynadığı gibi bu güzel kavramda nasibini almış görünüyor. Yıllarca dostum diye bir araya gelen insanlar ekonomik bir paylaşım içine girdikleri vakit bırakın dost kelimesini düşman oluveriyor. Acımasızca birbirlerine kırk yıllık dost değil de kırk yıllık düşmanmış gibi davranabiliyor. Peki bu nasıl dostluk bu nasıl bir ilişki biçimi. O yüzden bu devrin insanları batının o soğuk yüzlü insanları gibi yalnızlığı yaşamaya başlıyor. Herkes birbiri içinde ama herkes birbirine yabancı. Herkes arkadaş ama kimse kimseye dost-kardeş değil.

Yıllardır birbirini tanıyan insanlar bir parti ya da bir takım yüzünden bir dünya görüşü farklılığından sebep hiç acımadan birbirini yok sayabiliyor. Onu kaybetmek hiçbir acı vermiyor yüreğine. Bir parti lideri silme sebebi olabiliyor.

Ne hazindir ki mümin müminin ayıbını örtendir öğretisini her şeye rağmen en iyi bildiğini düşündüğümüz insanlar bile iş intikam ve ayıp açma noktasına geldiğinde hiç acımadan sizin yapmış olduğunuz bir kusuru yarım yamalak bilgilere ‘zanni’ bir takim şeytan fısıltılarını da ekleyerek herkesin görebileceği bir sahada yerden yere vurabiliyor.

Dostluk ilahi bir öğreti. Müminin olmazsa olmazı olan. Aynı anneden doğandan çok daha kutsal bir değer iken sorumsuz-müfteri bir eylemin malzemesi olabiliyor. Bak nasıl yakaladım seni. Simdi bir yazı patlatayım da gör günü der gibi.

Hasılı işimiz zor. İnsanların yaptıklarını eleştirip onu iyiye tevdi etmek yerine kolaycılığı seçiyoruz. Silmek ve ifşa etmek. Biri islamın emri diğeri ise şeytanın vesvesesi. Allah sizi dinde kardeşler kıldı. Dostunuzla aynı evde eşlerinizle yiyip içmenizde bir mahsur yoktur gibi onlarca ayet varken bizim çağımızın insanı hormonlu beslenmeden olsa gerek yalakaları adam dostça uyaranları ise düşman belliyor. Oysaki mümin dostunu terbiye edendir. Bir dost bir dostun yanında işlediği günahı söylemeye utanmıyorsa o dostluk bitmiştir. Ve diğeri onu Allah için uyarmıyorsa dost olduğunu söylemesin.

Bizler hormonlu bilgilerin ve hibrit bitkilerin yetiştirdiği insanlarız. Öğretilerimiz yanlış istikameti, yediklerimiz ise yanlış dostlukları tesis ediyor. Böylece ne bedenimiz nede ruhumuz tekâmüle eriyor. Ne dostumuz belli böylece ne de düşmanımız. İyi ki varsın. İyi ki Allah seni bize düşman olarak göstermiş. Ki biz dost olmayı yeniden keşfedelim.

Yanındaki dostunu kendisi gibi görmeyen ve onu Allah için sevmeyen Allah için uyarmayan dostum var demesin…

Fatih Alim Daşpınar

Etiketler: » » » » » »
3511 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.