logo

Eğitimde Eski Hal Muhal, Yeni Hal Kaos mu?

Eğitimde Eski Hal Muhal, Yeni Hal Kaos mu?

Eğitimde Eski Hal Muhal, Yeni Hal Kaos mu?

Bazen latife olsun diye söylenmiş ifadelere tanık olursunuz. Söz maksadını aşınca “şaka yaptım!” savunmasıyla karşılaşırsınız. Oysa söylenen aslında şaka görünümlü gerçek niyetin açığa çıkmasıdır. Eğitime ilişkin çoğumuza tanıdık gelen bir ifadedir “Eğitim eğitimcilere bırakılmayacak kadar önemlidir!” sözü. Bugünlerde, herkesten ve her kesimden eğitim adına cümleler duyuyoruz. Eğitim ve kültürde yeterince başarılı olunamadığına ilişkin en yetkili ağızdan itiraf gelince topyekün eğitim ve kültürde çıta atlamak için seferber olduk. Görünen o ki bu durum daha büyük bir kaosa neden olacak ve eskiyi arar hale geleceğiz.

Sayın Cumhurbaşkanı’nın müdahalesi sonrası ortaöğretime ve Yüksek Öğretime Geçiş üzerine yapılan tartışmalarda görüldü ki daha bu mesele çok konuşulacak. Bizim kültürümüzde işi ehline vermek kadar işi ehliyle ve konuya vakıf olanlarla istişare ederek karar vermek te önemlidir ve bu durum işi yönetenlerin sorumluluğundadır.

TEOG sonrası ortaya konan yeni sistem ile tekrar anlaşıldı ki aslında hiç bir şey yeni söylenmiş olmuyor. Geçmişte Fen Liselerine ve Anadolu Liselerine hazırlık sınavı vardı. Diğer liselere ise sınavsız kayıt imkânı söz konusuydu. Bugünlerde konuşulan ise Fen Liselerine ilaveten Sosyal Bilimler ve Proje okullar sınavla öğrenci alacak. Diğer Anadolu Liseleri ve Meslek Liselerine ise büyük oranda sınavsız kayıt imkânı söz konusu olacak. Bakanlık yetkilileri yeni sistemin sınav stresini ortadan kaldıracağını zira dileyenin sınava girebileceğini ifade ederek yaptıkları açıklamada asıl sorunun tamda ne olduğunu ifade etmiş olmuyorlar ve buna ilişkin tatmin edici bir çözüm önerisinden de söz edilemez.

MEB, yeni sistemin sınav stresini azaltacağını söylüyor lakin her öğrenci Fen Lisesinde ya da tercihe dayalı olarak Proje İmam Hatip Liselerinde veya İstanbul Lisesi benzeri okullarda eğitim görmek ister. Bu nedenle 8. sınıf öğrencilerinin önemli bir kısmı yine sınava girmiş olacak. O halde hangi stresten söz etmiş oluyoruz. Yeni sistemin lansmanında kurulan nitelikli okul-niteliksiz okul ifadesinden her ne kadar vaz geçildiyse de artık kamuoyu tarafından satın alınmıştır. Herkes çocuğunun -bu yönüyle bakıldığında- nitelikli okullarda (Fen Lisesi -proje okulları v.s.) eğitim görmesini isteyecektir. Bu durum TEOG sisteminde var olan ortak sınav rahatlığı içerisinde öğrenci seviyesini ölçen genel başarı durumu ile giydirilmiş yerleştirmeye esas puan yerine, doğrudan sınav puanı esas alındığı için -bırakın sınav stresinin ortadan kalkmasını- daha nitelikli bir sınav stresine neden olacağı ortadadır.

Eğitimden anlayan herkesin malumudur ki eski sistemde temel sorun ortak sınavlar değildi. Yerleştirmede ortaya çıkan veli memnuniyetsizliği ve bakanlığın bu konuya dair çözüm üretememesi sistemin toptan itibarına zarar vermiştir. Bu sorunu çözmek yerine doğrudan ortak sınavlar hedef alınarak TEOG ortadan kaldırılınca aslında sorun kâmilen çözülmüş olmuyor. Yerleştirme modeline ilişkin çabalar halen sorunun devam ettiğini eğer sağlıklı bir yöntem ortaya konamazsa eskinin aranacağını bugünden söyleyebiliriz. Eğer ortaya konan model, veliyi kendi eğitim bölgesinde tercihe zorlar ve diğer eğitim bölgelerinde ya da ilçelerde sınavsız öğrenci alan Anadolu Lisesi veya Meslek Liselerine tercih imkânı sunmazsa bu sistem ölü doğacaktır.

Veli riskini ve masrafını bilmek kaydıyla dilediği okul türüne gidebilme imkânına sahip olmalıdır. Aksi durum İstanbul ölçeğinde meseleyi değerlendiğimizde nüfus yoğunluğu olan ilçelerde temel eğitim almış öğrencilerin –nispeten- daha iyi eğitim imkânı sunulduğu düşünülen merkez ilçelere gitme hakkı elinden alındığı için daha büyük mağduriyetlere ve hak mahrumiyetlerine neden olacaktır.

Kaş yapayım derken göz çıkarmamak adına mademki vatandaş memnuniyeti ile nitelikli eğitim imkânını buluşturmak istiyoruz o halde yapılacak iş bellidir:

Sınavsız öğrenci alan tüm okullara okul başarı puanı dikkate alınarak okullara verilen kontenjan sınırı doğrultusunda makul sayıda tercih alınmalı ve sınava bağlı yerleştirmeler açıklandıktan sonra herhangi bir okula yerleşemeyen tüm öğrenciler tercihleri çerçevesinde merkezi sistem ile yerleştirilmelidir.

İdris Şekerci
Eğitim Bir Sen İst.6.Nolu Başkanı

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
2447 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.