logo

EZİNELİ YAHYA ÇAVUŞ’A MEKTUP

EZİNELİ YAHYA ÇAVUŞ’A MEKTUP

EZİNELİ YAHYA ÇAVUŞ’A MEKTUP



Biliyorum bu mektubu aldığında çok şaşıracaksın. Tanımadığım birinden diye. Ben kimim biliyor musun? Uğrunda şehit olduğun vatan topraklarında henüz tüyü bitmemiş milyonlarca yetimden biriyim. Yani senin torunlarından biriyim Çavuşum.

Senin suretini tanımasam da siretini biliyorum Çavuşum. Tanıyorum, anlıyorum, anlatıyorum 66 askerinle yazdığın destanı. İsmini ve yaptıklarını duyduğum andan itibaren bir ateş düştü yüreğime Çavuşum. Nasıl yazdın bu
destanı. Hep taradım hafızamı, karıştırdım tarih kitaplarını bulamadım Çavuşum. Bulamadım bu kahramanlığı, bu şehameti. Nerden aldın? Düşündüm ve tek bir cevap var ortada ilahi bir kaynak ve de kalbinden ruhuna yayılan ebedi davadan aldın değil mi?

Çavuşum, belki bilirsin belki görmüşsündür beni, ben senin için geldim Gelibolu’ya. Senin ruhunu şad etmek için geldim, sayenizde kutsallaşan o topraklara. Hani şehitler ölmezmiş ya, gördün mü beni? Ben göremedim seni. Çavuşum. Dili olsa da konuşsa dedim şu topraklar, şu Seddülbahir Kalesi, şu Ertuğrul Tabya’sı anlatsalar bana 25 Nisan 1915’te burada geçenleri. İnan görmedim, işitmedim ama yaşadım Çavuşum burada olanları. Çavuşum sen nasıl dayandın bu Gelibolu’nun ayazına, nasıl karşı koydun çeliği, demire iman dolu göğsünle. Hem de 3 tümen tek dişi kalmış canavarın temsilcilerine.

Derlerdi de inanmazdım ne kadar da üşütüyor bu Gelibolu’nun ayazı ben tok ve üstüm kalınken bile ne kadar üşüyorum içim titriyor. Çavuşum senin, ne ayağında bir bot ne de sırtında kalın bir palto vardı. Belki karnın da açtı. O yüce asil gururundan dolayı söylemiyor sun ama ben biliyorum Çavuşum.

Çavuşum bahar aylarında gelmişsiniz bu vatan topraklarına ben de sizlerin geldiği mevsimde geldim işte bu kutsallaştırdığınız topraklara. Çavuşum seni bilmiyorum ama ben çok gezdim ülkemizi. Ama hiçbir şehrimizde, kasabamızda, köyümüzde bulamadıklarımı burada Gelibolu’da buldum. Burası ülkemiz en güzel beldesi, Yok yok dünyanın en güzel beldesi. Hatta burası cennetin bir köşesi olsa gerek. Zaten siz de cennette değil misiniz? Çavuşum.

Çavuşum, bu kelimeler ne kadar da kifayetsiz. Seni anlatmaya güçleri yetmiyor bu kelimelerin. Ya o ne kahramanlıktı öyle. Hani tabur komutanın Mahmut Sabri Bey küçücük Ertuğrul Koyu’nu savunmak için gönüllü bir takım istemiş; “Kim isterse bir adım öne çıksın” demişti ya Çavuşum. Sen ve 66 kahraman arkadaşın bir an dahi tereddüt etmeden bir adım öne çıkarken acaba hangi duyguları hissediyordun? Ben biliyorum Çavuşum. Bunu bu topraklara gelince anladım. Sizler bedeninizi bu topraklara adamış, ruhlarınızla Allah’a susamış olarak bir adım öne çıktınız Yahya Çavuşum. Yoksa hangi kuvvet, hangi ülkü sizleri böyle bir daha geri dönemeyeceğinizi bildiğiniz halde Ertuğrul Koyu’na, yani ölüme sürebilirdi. Aslında ölmediniz. Haşa. İlelebet yaşayacaksınız Çavuşum. Asıl ölen ya da ölü gibi yaşayan sizleri anlayamayanlardır Çavuşum.

Şunu biliniz ki sizin davanız benim davamdır Çavuşum. Bu yüzden buradayım Gelibolu’da. Her sene geleceğim buralara, burada olmadığım zamanlarda bile ben burada olacağım bütün kalbimle Çavuşum. Ama ne yapsam azdır bunu da biliyorum. Sizler bir daha dönmemek üzere geldiniz bu topraklara ama ben her defasında dönmek için geliyorum buralara. Bak şimdi yine dönüyorum Çavuşum. Ama şunu unutmayasın Çavuşum sizleri hep anacağım hep anlatacağım. Yaktığınız ateş yüreğimde asla sönmeyecek. Her yıl daha fazla kalabalıklarla geleceğim huzurunuza. Ne olur bana hakkınızı helal ediniz.

Sizlerin kanları pahasına yaşanan ama yazılamayan bu destanı ben yaşatacağım Yahya Çavuşum. Ressamlar tablonuzu çizmese de, heykeltıraşlar heykelinizi yapmasa da ben zaten yaşamakta olan sizleri gönlümde hem yaşayıp hem de yaşatacağım Yahya Çavuşum.

Yahya Çavuşum, huzurlarınızdan ayrılırken ve de satırlarıma son verirken tüm Çanakkale şehit ve gazilerine selam söylerseniz kendimi bahtiyar sayacağım. Dediğim gibi yaktığınız ateş asla sönmeyecek gözünüz arkada kalmasın. Tekrar tekrar selam eder hepinizin ellerinden öperim.
 
Mehmet ÖZKARAMAN

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
2377 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.