logo

Hakk Temsilcileri Kimlerdir?

Hakk Temsilcileri Kimlerdir?

Hakk Temsilcileri Kimlerdir?

Aziz okuyucularım, Hakk temsilcileri kimlerdir veya kimler Hakk’ı müdafaa ediyor. Şöyle de diyebiliriz; Her Mü’min, inanç sahibi insan Hakk’ı temsil etmelidir.

Bizim çocukluğumuzda (60 sene evvel) camiye, medreseye giderken köy imamı hocamız, 32’i farzı öğretirken son ikisi “Emri bil ma’ruf ve nehy-i anil münker” yani her mü’min Allah’ın emirlerine uyacak ve bunu diğer mü’min kardeşlerine duyuracak, ulaştıracak. Allah’ın (c.c.) yasaklarından sakınacak, kaçınacak ve diğer mü’min kardeşlerini de sakındırmalı derdi.

Diğer şekliyle 32 Farzın son ikisini de ezberletirken şöyle derdi: “Helal-i helal bilmek, haram-ı haram bilmek” yani 8-10 yaşındaki çocuğun ruhuna helal-haram olgusunu üfürüyor. Hem de 54 Farz sayılırken ikisinde de emr-i bl ma’ruf-Nehy-i anil münker olarak görüyoruz.

Çocuklarımıza, torunlarımıza din ve ahlak derslerinde 32 Farzı, 54 Farzı, Allah’ın Esma-i Hüsna’sını (güzel isimlerini) manaları ile beraber ezberletmeliyiz. Bunun yanında Kebair-i Günahları (Büyük Günahları) öğretmeliyiz ki; büyüdüğünde; küçükken hocam bana bunlardan sakının demişti desin. Böylece çocuğun ruhunda iz bırakmış oluruz, olursunuz.

Bununla beraber namazlarını sıhhatlice kılabilmesi için her anne-baba, öğretmen, hoca şunları ezberletmelidir:

10 tane namaz duası (Rabbi Yessir-Amentü Arası),

10 tane namaz suresi (Fil ile Nas Sureleri arası), 10 tane de özel ezberler

10 tane özel ezberler. Bunlar;

Fatiha Suresi: Kuran’ın Ön Sözü Özeti, Her rekatta okumak vaciptir

Ayetel Kürs-i: Bakara Süresinin 255.Ayeti, Her namaz sonu teşbihten önce okumak sünnettir.

Elif-Lam-Mim: Bakara Süresinin Baştan 5 Ayeti, Fatiha Süresinin karşı sayfası.

Amenerresul-ü: Bakara Süresinin son iki ayeti. Mirac Gecesi Peygamber Efendimize direk okunmuştur. Yatsıdan sonra okumak sünnettir.

Lev Enzelna: Haşr Süresi son 4 ayet, sabah ve akşam namazından sonra okumak sünnettir.

Kadir Süresi: Kadir Gecesi’nin önemini anlatmaktadır. 5 ayettir. Abdestten sonra okumak sünnettir.

Yasin Süresi: Kuran’ın kalbidir. 6 sayfa 83 ayettir.

Mülk-Tebareke Süresi: 2,5 sayfa 30 ayettir.

Nebe-Amme Süresi: 1,5 sayfa 40 ayettir.

Kıyame Süresi: 1 Sayfa

Bunlarla beraber Müslüman’ın okuması gerek kitaplar: İslam İlmihali, Peygamberimizin Hayatı. Müteakiben 250 Hadis, 500 Hadis, 1001 Hadis okumalıdır. Daha sonra da Kuran’ı Kerim Meali ve Kuran Tefsirini okumalıdır.

Böylece kendimizi yetiştirmiş ve Hakk temsilcileri arasına girmiş oluruz. Toplum içinde de söz söyleme hakkımız olur.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Şüphesiz bazı insanlar, hayırlı işler için anahtar ve şer işlere karşı sürgü (engel) gibidirler. Diğer bir kısım insanlar ise (bilakis) şer işler için anahtar ve hayırlı işlere karşı süngü gibidirler. Ne mutlu o kimseye ki, Allah Teala hayırlı işlerin anahtarlarını onun ellerine vermiştir ve yazıklar olsun o kişilere ki, Allah Teala şer işlerin anahtarlarını onun ellerine vermiştir” buyurmuştur. (İbn-i Mace)

Efendimiz (s.a.v.) uyarıyor: “Arzuları benim tebliğ ettiğim vahye (dinin getirdikleri) uymadıkça, hiç biriniz gerçek anlamda iman etmiş olmaz” (Nevevi) Buna göre Müslüman, pazarlıksız, peşinen ve her şeyiyle rahmet ve savaş peygamberine uymuş kimsedir.

Yüce Allah (c.c.) Kuran-ı Kerim’de “Allah’tan bir yol gösterici olmadan, heveslerine uyanlardan daha sapık kim vardır.” Buyurmuştur. (El-Kasas Süresi, Ayet:50)

Kardeşlerim bize düşen hayatımız boyunca, yaşam sürecinde Din-i Mübin-i İslam için “HAYIRLARA DESTEK, ŞERLERE KÖSTEK OLMALIYIZ”

Selam Huda’ya tabi olanların üzerine olsun.

Muzaffer Coşkun

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
1390 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.