logo

Helal Yaşam

Helal Yaşam

Helal Yaşam Allah’ın Emridir

Helal, Müslüman’ın yaşamında olmalıdır. Yaşamından ölümüne kadar Helal sınırları içerisinde yaşamalı ve bu sınırlara dikkat etmelidir. Helalin en önemli kısmı, Helal lokmadır. Helal gıda sağlıklı yaşam için olduğu kadar, ruh ve beden sağlığı içinde olmazsa olmazdır.

Manevi kalite için Helal Sertifikası şart

Helal kavramı maneviyata bağlı vicdan muhasebesine olanak veren madde boyutunun yanında manevi bir kalite yönergesidir. Günümüz dünyasında ise bu konu yukarıdan aşağı değil aşağıdan yukarı yani tüketicinin hassasiyetleri doğrultusunda düzeltilebilecek bir bozukluktur.

Helal yaşam da ilk mektep annedir. Annelerin özellikle alışveriş yaparken, öncelikleri arasına, helal gıda ve helal tüketim konularını alması gerekmektedir

Yediğimiz-içtiğimiz gıdalar bizim fiziksel yapımıza tesir ettiği gibi, manevi yapımızı da etkilemektedir. Dolayısıyla helal gıdalarla beslenmek isteyen tüketici yapacağı alışverişte aldığı gıdalara dikkat etmeli, şüphelendiği bir konu varsa bunu sormalıdır.

Hızla gelişen teknoloji sayesinde toplumdaki mutluluk oranın artması gerekirken bedensel hastalıkların, ruhi bunalımların, obezitenin arttığı şu dönemde yediklerimize çok dikkat etmemiz gerekmektedir.

Sağlıklı Yaşam İçin Helal Gıda

Hamburger

Helal Platform Başkanı A.Vahit Mahmat’la Türkiye’de helal gıdanın geçirdiği süreçleri ve günümüzü konuştuk.

vahit mahmat

1-Neden böyle bir platformun açılmasına ihtiyaç duydunuz?

Helal sertifikalama konusu Türkiye de çok yeni ve bu konuda ortak bir doğru yok. Helal sertifikası veren onlarca firma kendi sertifikalama şartlarının doğru olduğunu düşünüyor.  Kimileri gerçekten hizmet olsun diye bu işi yapıyor kimileri de sadece para kazanmak için. Biz bu platformu kurarak İslami kurallara uygun sertifika veren bütün firmaları aynı çatı altında toplamak sureti ile bir helal gıda bilgilendirme alanı oluşturmaya çalışıyoruz.

2-Sizce ülkemizdeki Müslümanlar, satın aldıkları yiyeceklerde sağlık ve helal-haram dengesine yeteri kadar dikkat ediyorlar mı?

Dikkat edenlerin azınlıkta olduğunu üzülerek belirtmek istiyorum. Örneğin kolada alkol olduğunu hemen herkes biliyor ancak Ramazan ayında bile kola satışları hız kesmiyor. Dikkat edenlerin oranın yükseliş trendinde olması ise konunun sevindirici tarafı. Bilgi kaynaklarının çeşitlenmesi ile bilinçli insan sayısı artıyor. Mesela geçtiğimiz yıl Helal Platform tarafından hazırlanan ve uygulamasını GİMDES’e (Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği) devrettiğimiz proje gibi. Projeye göre andorid  işlemcili cep telefonu kullanıcıları alışveriş esnasında satın alacağı ürünün barkodunu telefonun kamerasına okutarak helal sertifikalı olup olmadığını öğrenebiliyor. Geçtiğimiz haziran ayında da hizmete sunuldu.

3-Sağlık ve helallik meselesi dediğimizde aklımıza ilk gelen genelde gıda maddeleri oluyor. Peki, bu alanı sadece gıda maddeleri ile sınırlandırmak doğru mu?

Genel çerçevede sadece gıda maddelerine has bir durummuş gibi algılanıyor ama helal konusu hayatın birçok alanına Yüce Yaradan tarafından yerleştirilmiş önemli bir yaşam kuralıdır. Mesela bir helal sertifikalama kuruluşu henüz hiç talep olmasa da helal standartlarına helal giyim sertifikasını da ekledi.  Biz Helal Platform olarak, helal ve sağlıklı denetimlerin sadece gıdada değil hayatın her alanında etkili olması taraftarıyız. Devlet eliyle olacak sistematik bir helal sisteminde, örneğin akaryakıtta bile helallik ve sağlık denetlemesi gibi önerilerimizi daha önce çeşitli konuşmalarımızda gündeme getirdik. Bunun yanı sıra dengeli ve düzenli beslenme, obezit ve israfın önlenmesi de bu kapsamda değerlendirilmesi gereken diğer bazı konulardır.

4-Ülkemizde bu yöndeki denetimler yeteri kadar yapılıyor mu?

Elbette ki yeterli değil. Aslında denetimlerin ne kadar gerekli olduğunu da geçtiğimiz günlerde bazı firmaların ürünlerinde hile yaptığının tarım bakanlığınca açıklanması ile bir kez daha gördük. Firmalar kendine çeki düzen vermeye başladı. Teşhir korkusuyla raflardan ürünlerini geri toplayan firmalar bile oldu. Bu denetimlerin artarak devam etmesi daha güvenilir bir gıda piyasasının oluşumunda çok büyük bir öneme sahiptir.

5-En fazla risk grubu taşıyan ürünler neler?

Üretiminde oynama yapılabildiği için daha çok et ve süt ürünlerinde yani hayvansal gıdalarda risk oranı daha yüksek. Bu ürünlerdeki tehlikeler görünmeyen tehlikelerdir.

Üretimde oynama yapılmasından kastınız nedir?

Bütün ürünlerin üretiminde oynama yapılabilir. Buradaki kastım insanlar yoğurdu, sütü, eti, Allah’ın yarattığı şekli ile helal hayvanlardan elde edilmiştir ön kabulü altında satın alırlar. Bir çikolata bu kapsamda değerlendirilemez. Örneğin firma yoğurt yapmak için ineğin süt vermesini beklemek yerine jelatindir süt tozudur karıştırıp hem daha uygun maliyetli hem daha hızlı üretim yapabiliyor. İnsanoğlunun para daha çok kazanma hırsı olayı daha vahim bir hale getiriyor. Yada hayvanın beslenmesi ve büyütülmesi aşamasında helale ve sağlık kurallarına aykırı çeşitli hilelere başvurabiliyor.

6-Tüketiciler alış-veriş yaparken daha çok nelere dikkat etmeli?

Aslında klasik yollar var bunları herkes biliyor içindekiler bölümünü mutlaka okumalı, helal sertifikası var mı yok mu ona bakmalı son kullanma tarihine vs. dikkat etmeli. Özellikle üzerinde durulması gerekenler ise gıdaların içerisindeki en sıkıntılı maddeler olan; koruyucu katkı maddeleri, trans yağlar ve gıda boyalardır. Unutulmamalıdır ki bir ürün ne kadar işlenmiş, ne kadar madde karıştırılmış ve ne kadar insan eli değmişse o kadar çok zararlı olabilir. Bununla birlikte helal sertifikası alan firmaların artık ürün ambalajlarının üzerine helal logosunu koymasının önü yasal olarak açılmış durumda. Tüketiciler ürünlerde helal logosunu aramalı ve helal sertifikası almış ancak helal logosu kullanmayan firmaları da sorgulamalıdır. Çünkü kimi firmalar ticari kaygılarından mıdır bilemiyoruz helal logosunu kullanmaktan kaçınıyorlar.

7-Bazı üreticileri insan sağlığını etkileyecek ve inançlarından gelen değerleri hiçe sayacak kadar üretime sevk eden etken ne olabilir?

Az önce de belirttiğimiz gibi insanların daha fazla para kazanma hırsı, rekabet koşulları bunlara neden olur. Aslında helal sertifikası tam da burada kendini belli etmektedir. Geçtiğimiz aylarda düzenlediğimiz bir panelde konu olarak “manevi kalite için helal sertifikası şart” konusunu işlemiştik. Helal kavramı maneviyata bağlı vicdan muhasebesine olanak veren madde boyutunun yanında manevi bir kalite yönergesidir. Günümüz dünyasında ise bu konu yukarıdan aşağı değil aşağıdan yukarı yani tüketicinin hassasiyetleri doğrultusunda düzeltilebilecek bir bozukluktur. Helal ürünlere talep arttıkça firmalar da helal arz oluşturabilmek için kendilerini düzeltecekler ve hayatın her alanında İslami ölçülerin refah sağlayacağı gibi tüketim piyasası da rayına girecektir.

8-Tüketicilerin aldıkları ürünlerden şüpheye düştüklerinde bilgi alacakları ya da herhangi bir şikâyet durumu oluştuğunda müracaat edecekleri bir merkez var mı?

Devletimizin bu konuda çalışmaları var. Alo gıda 174 hattı 24 saat hizmet vermektedir. Fakat alo gıda hattının helal standartları konusunda şüpheleri giderecek çalışma sistemi ve alt yapı eksikliği sadece ülkemizde değil dünya çapındaki bir sorundur. Bizde Helal Platform olarak aslında bu boşluğu doldurma çabası içerisindeyiz. İlerleyen zamanlara çalışmalarımızı uluslar arası alanda geliştirip tüm dünyaya helal ürünler konusunda bilgi sağlayan bir platform olmayı amaçlıyoruz.

9-Gıdaların ve kullandığımız ihtiyaç maddelerinin daha güvenilir ve inançlarımıza uygun olması yönünde çalışmaların artması için vatandaşlara ve devlete ne gibi görevler düşüyor?

TSE helal sertifikası vermeye başladığında ben bir yazı yazdım. Orada da açıkça belirtmek istediğim şuydu: Türkiye de helal sertifikası veren onlarca firmanın arasında elbette devlet elinin olması sevindirici bir gelişme. Üreticiler helal sertifikası alacak ama helal sertifikası veren firmaların acaba “helal sertifikası var mı?”. Helal sertifikalama işini hakkıyla yapanlar var ama bir telefonla firmanın adresini bile bilmeden sertifika verenler de var. Devletin sertifika vermek yerine sertifika verenleri denetlemesi daha güvenilir bir helal alanı oluşturabilir kanısındayım.

Vatandaşların ise tüketimlerinde helal ve sağlıklı ürünlere öncelikli talepleri olarak bakmaları, tükettikleri ürünlerin içeriklerine dikkat etmeli bu konuda daha çok araştırmalı ve daha çok bilinçli davranmalıdırlar. Unutmayalım ki üretici öncelikle tüketicisine göre kendini şekillendirir.

10-Son olarak okurlarımıza bu konuda neler söylemek istersiniz?

Yüce Rabbimiz buyuruyor ki:  “Öyleyse ALLAH’ın sizi rızıklandırdığı şeylerden helal (ve) temiz olanlarını yiyin; eğer O’na kulluk ediyorsanız ALLAH’ın nimetine şükredin.” Nahl 114

Helal dairesinde hayatı anlatımımızda okuyucularınıza ulaşabilme fırsatı verdiğiniz ve bu konuyu manşetinize taşıdığınız için çok teşekkür ederim.

Helal sertifikası olmayana haramdır diyemeyiz

Firmalar helal sertifikası alarak, İslami kurallara uygun ürün yaptıklarını belgelemiş oluyorlar. Müslüman halk bu ürünleri gönül rahatlığı ile güvenerek tüketiyor. Bununla birlikte akla söyle bir soru geliyor. Helal sertifikası almayan ürünler haram mi oluyor? İşte bu sorunun cevabını Helal Platform başkanı Vahit Mahmat açıkladı. “Helal sertifikası almayan ürünlerin haram olduğu gibi bir anlayış oluşmaya başladı. Bu anlayışın yanlış olduğunu açıklamak gerekir. Öncelikle helal sertifikası almak demek söz konusu ürünün helal şartlarına uygun olduğunun denetleniyor olması demektir. Helal sertifikası almayan bir ürün de helal şartlarına uygun üretim yapıyor olabilir.

Hasbahçe Gazetesi Özel Röportaj

Etiketler: » » » » » » » » »
2551 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.