logo

Hz.Ali Dönemi Siyasi Çekişmeler

Hz.Ali Dönemi Siyasi Çekişmeler

Çalkantılı Bir Dönemim Anatomyası yahut Hz.Ali Dönemi Siyasi Çekişmeler

hz-ali-donemi-siyasi-cekismeler

Tarihçi Araştırmacı Yazar Abid Yaşaroğlu’nun “Hz. Ali Dönemi Siyasi Çekişmeler” adlı kitabı Akıl Fikir Yayınları’ndan çıktı.

Tarihin bazı hazneleri hakikaten epeyi netameli ve içinden çıkılamayacak derece döngüsel olabiliyor. İşbu sebepten birçok araştırmacı çetrefilli tarihi olay ve olgulara pek yanaşmak istemez. Zira güdülen metodoloji ve işlenen dil ne kadar bilimsel ve akademik olursa olsun, nesnel verileri özgün bir gözle değerlendirdiğinizde ortaya çok sayıda problem çıkabiliyor. Hz.Ali Dönemi, tıpkı selefi Hz.Osman gibi sorunlu ve sorumlu bir süreç. Alevî kültürünün henüz yeşermediği yalnız siyasi ve sosyal çekişmelerin had safhaya çıktığı bir dönem.

Tarihçi-Araştırmacı-Yazar-Abid Yaşaroğlu

Araştırmacı Yazar Abid Yaşaroğlu işte böylesine zor ve tehlikeli bir meseleyi kaleme alıyor. Hz.Ali Dönemi Siyasi Çekişmeler adı altında Akıl Fikir Yayınları’ndan çıkan eserinde yazarımız bizi tarafların huzuruna çıkarıyor. Bunu yaparken de elinden geldiğince tarafsız ve objektif olmaya çalışıyor. Tarihin arkaik yanlarına eğilmeden meseleyi gayet sarih açıklıyor. Bir çeşit nakil tarihçiliği sezilen kitapta tarihçimiz Şia kavramıyla giriş yapıyor metne. Etimolojik ve semantik bir açılımla literal okuma yapıyor bizim adımıza. Ardından metnin öznesi Hz.Ali anlatılıyor. Tarihin karanlık sayfalarında halen cevap bekleyen ciddi bir sorunsal Gadir-i Hum ve Kağıt Meselesi mercek altına alınıyor. Sonra kronolojik bir çalışma bizi bekliyor. Bu başlık altında dönemin karakteristik dokusu irdeleniyor. Meselenin cedel ve ihtilaf arz eden konularında yazar pek fazla araya girmeden tarihi bir film şeridi gibi geçiriyor gözlerimizin önünden. Cemel ve Sıffin gibi, Kerbela ve Hakem gibi, Şii-Harici ve Sünni gibi birçok tarihi paradigmada elinden geldiğince âdil ve eşit olmaya çalışıyor Abid Yaşaroğlu. Elinden geldiğince diyoruz. Çünkü tarihi, tarihçilerin insafına terk etmekten oldu olası çekinen büyük müverrih Taberi’nin dediği gibi; en tarafsız tarihçi bile kendince taraftır. Dolayısıyla tarihte tarafsızlık en azından mutlak anlamda mümkün değildir.

“Hz. Ali Dönemi Siyasi Çekişmeler” basılı haliyle bir ilk kitabı andırıyor. Gerek bitirdiği nokta, gerekse taşıdığı tarihsel misyon itibarıyla devamı olduğunu sezdiren bir çalışma. Bunu ilerleyen zaman diliminde birlikte göreceğiz inşallah. Son olarak kitabın sonunda yer alan kaynak makale ve kitaplar bölümü, dönemsel okuma yapacak yüksek lisans ve doktora öğrencileri için doyurucu bir liste içeriyor.

Haber: Olgun KESER

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
1890 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.