logo

İçtiğimiz Gazozlarda Alkol mü Var?

İçtiğimiz Gazozlarda Alkol mü Var?

İçtiğimiz Gazozlarda Alkol mü Var?

alkole hayırHemen her gün tüketmeye alıştığımız, tüketimlerimizin ana maddeleri arasında bütün ‘masumiyeti’ ile önemli bir yer kapmıştır gazozlar. Tabi Türkiye gibi ‘herşeyin mümkün’ olduğu ülkemizde gazozla-masumiyet yakıştırmasını kullanmak pek abes kaçmasa gerek. Türkiye’de her şeyin mümkün olduğu tabirini kullanmamın nedenine gelince; aroma çözücüleri yönetmeliğine göre gazozlarda kullanılan aromaların çözülmesinde alkol kullanılmasını belli miktarlar dahilinde yasalara aykırı değildir.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan Gıda Kodeksi Yönetmeliği’ne göre de: Aroma maddelerinin 1 kilogramında 3 mg etil alkol bulunmasının mahzuru yoktur.  Bu imkânlar dâhilinde gazoz az alkollü değil alkolsüz gibi gösteriliyor.

Gazozlarda kullanılan tat ve koku verici aromalar yağ cinsinden oldukları için suda çözülmüyor. Etil alkol bu maddelerin çözülmesine yardımcı oluyor. Alkolün yerine kullanılabilecek propylen glycol diye bir madde de mevcut ancak maliyeti yaklaşık iki katına çıkardığı için tercih edilmiyor. Tabi bir de işin üretim teknolojisi ayağı var. Ürünlerin akışkanlığına bağlı olarak normalde üretim bandında dakikada 5 şişe dolum yapılırken, alkol sayesinde akışkanlığın artırılmasıyla bu miktar 10 şişeye çıkıyor. Daha bilmediğimiz ne dümenler..

Karşımıza alıp sormaya kalksak ticaret münafıklarının savunma mekanizmaları hemen harekete geçer. “yok, efendim üzüm, tahıl gibi gıdalardan da alkol fermantasyonu ile bira, şarap gibi haram olan alkollü içecekler ortaya çıkıyor” gibi uyduruk cevaplarla karşılaşabiliriz.

Vaktiyle bir gün adamın birisi Üstad Necip Fazıl’ı tanımadığından olsa gerek bu tür bir mevzuya girmiş: “şarap üzümden yapılıyor ama üzüm haram değil buna ne diyeceksiniz?” gibi bir soru sorma boşluğunda bulunmuş. Üstad’ın cevabı can yakıcı: “Koyunun etini yiyorsun, sütünü, yoğurdunu yiyorsun dışkısını neden yemiyorsun” demiş.

Dönelim meselemize aslında her şey açık ve net: İçine çözelti olarak alkol katılan içecekler dinen sakıncalıdır. Böyle bir şeyin şüphesi bile olacak olsa şüpheli şeylerden uzak kalmakta ise isabet vardır. Kaldı ki araştırmalar çok açık: TÜBİTAK’ın laboratuar incelemelerinde 10 gazoz markasında alkol tespit edilmişti. Bu araştırmaya göre: “Uludağ’ın litresinde 1.56 gram, Akmina 1.28, Tansaş 1.16, Çamlıca 0.84, Fruko 0.76, Sensun 0.60, Sprite 0.56, Adese 0.48, Seven Up 0.44, Kipa 0.20 gram/litre alkol” bulunduğu tespit edildiği biliniyor.

Zaten çözücü olarak içeceğe katılan alkol değişikliğe (istihale) uğramaz. Değişikliğe uğramadığı için o içeceği içmek helal olmaz. İçeceğe karıştırılan alkolün miktarının az olması bir şeyi değiştirmez. İnsana sarhoşluk vermediği için dinen haram olmayacak kadar az miktardadır gibi büyük bir yanılgının peşinden gidilse de Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyuruyorlar ki: “Her sarhoş edici haramdır, çoğu sarhoş eden şeyin azı da haramdır. “Kütübi Sitte 6969”

Bu yazıyı okuduktan sonra ne içeceğiz diye düşünmeye başlayabilirsiniz. Hepimiz içtik zamanında bunları. Öğrendikten sonra ayran,su, çay ve ‘doğal’ maden suyundan başka bir şey içemez olcağınız aşikar. Kaldı ki gazoz kola gibi içeceklerin alkol içermesinin yanında, uzmanların daha birçok sakınca barındırdıklarına dair açıklamaları var. Bağımlılık yapmaları, mideye zararları vesaire...

A. Vahit MAHMAT

Helal Platform

 

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
3190 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.