logo

İlhan Kurt’un Dukas-Mekir, Kül ve Köz Kitapları Çıktı

İlhan Kurt’un Dukas-Mekir, Kül ve Köz Kitapları Çıktı

İlhan Kurt’un Dukas-Mekir, Kül ve Köz Kitapları Çıktı

ilhan kurt hasbahce gazetesi röportaj

Yazarlarımızdan Şair Yazar İlhan Kurt’un 3.Kitabı “Dukas-Mekir” Genç Kitap Kahvesi Yayınları’ndan ve 4.Kitabı “Kül ve Köz” Genç Venüs Yayınları’ndan çıktı.

ilhan kurt kitapları

Yeni çıkan kitabı ve kitapları hakkında bilgi veren İlhan Kurt, “İlk Kitabım “Araf” Şiir Kitabı ve ikinci kitabım “Ayasofya’nın Gözyaşları” Romanı Üç Çivi Yayınları’ndan çıkmıştır. Yaklaşık iki üç ay sonra çıkan Üçüncü kitabım Dukas-Mekir Genç Kitap Kahvesi Yayınları’ndan çıktı. Bir ay sonra da 4.Kitabım “Kül ve Köz” Genç Venüs Yayınları’ndan çıktı.

Dukas-ilhan kurt

Dukas-Mekir Kitabınızdan Bahseder misiniz?
Dukas-Mekir İki hikâyeden oluşmaktadır. Kitabı arkalı önlü olarak bastık. İki hikâyeyi de birbiri içerisinde görünmez kılmayalım görünür kılalım diye arkalı önlü iki kapağı kullandık.

Dukas-Mekir kitabımızda ki maksadımız unutulmuş Anadolu hikâyelerinin yeniden gün yüzüne çıkması, Anadolu’nun o derin tarihinin, o derin kültürün bilgisayar kültürü ile yetişmiş çocukların hayatına hikâyeler yolu ile de olsa girmesini sağlamaktır.

Neden Dukas ve Mekir?
Dukas unuttuğumuz bir şeyi gündeme getirmek için yazıldı. Biz İstanbul’un Fethini konuşurken fethin kendisi ile çok ilgilendik.

Peki Dukas’ta neyi kastediyorsunuz?
İstanbul’un fethi sırasında şehrin içersinde, sur içerisinde yaşayan Müslüman Türk aileler vardı. Hatta Müslüman olan ama Türk olmayan başka ailelerde vardı. Öyle ya Türkler surlarımızı dövüyor ve içerde Türk aile yaşıyor. Acaba ne yaşadılar? Orda yaşayan bir Türk ailenin fetih sırasında neler yaşadığını anlatan bir kitaptır Dukas.

Mekir ilhan kurt

Ya Mekir?
Anadolu’daki geri planda bırakılmış hikâyelerin yeni nesille buluşturulması gerekir düşüncesinde oldum. Mekir’de Benim yaşadığım köyde yaşadığı farz edilen aslında büyükler tarafından yaşamadığı bilinen ama çocuklara yaşadığı anlatılan bir canlının hikâyesidir. Bunun üzerinden de iyilikle kötülüğün kıyasını yapan bir hikâye kitabıdır.

Çocuklarımızı zihnen köye götürmeyi o dağlarda, taşlarda dolaştırmayı. O akan çeşmeden su içirmeyi planladım. Hiç çeşme görmemiş bir çocuk ordan Kahramanımız Yusuf veya Kahramanımız Zarife’nin kardeşi çeşmeden su içerken oda onunla beraber içsin istedik. Azık torbası sırtında yaylaya giderken çocuklarımızda onlarla beraber yaylaya gitmenin tadını alabilsin istedik.

Maksadımız bu, yoksa çocuklarımız mekanik yetişiyorlar. Bu mekaniklikten kurtarabilmenin tek yoluda bu. Anne ve babalara çok iş düşüyor. Çocuklarını evlerden dışarı çıkarmaları gerekiyor. Doğayla buluşturmaları gerekiyor. Bunu yapamıyorlarsa hiç değilse böyle kitaplarla buluşturursalar hayal dünyalarına girmiş oluruz ki hiç değilse biraz daha büyüdükçe oralara karşı bir özlem duysunlar ve gidebilsinler.

Kül ve Köz ilhan kurt

4.Kitabınız Kül ve Köz Kitabınızdan bahseder misiniz?
Editörlüğünü Yusuf Çopur beyin yaptığı 4. Kitabım “Kül ve Köz” Genç Venüs Yayınlarından çıktı.

Kül ve Köz, günümüz gençliğinin, günümüz insanın duymayı istediği sözlerden, küçük metinlerden, ufak şiir ve sözlerden oluşan bir kitap. Biraz karma oldu. Bilinçli bir şekilde düzenledim. Alıp insanların böyle otururken kısa kısa metinleri keyifle okuyabileceğini düşündük.

Kül ve Köz dememizden maksatta unutulmuş sözler ve bugün parlatılmış sözlerin bir arada bulunmasından kaynaklanan bir şiir ve bir metin kitabı oldu. Bu türe ne deniyor çok iyi de bilmiyorum. Farklı bir tür, okuma alanı. Her nesilden insanın sıkılmadan okuyacağı bir kitap olduğunu düşünüyorum” dedi. 

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
2753 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.