logo

25 Nisan 2014

İlk Çevre Projesi Kağıthane İçin

İlk Çevre Projesi Kağıthane İçin

İlk Çevre Projesi Kağıthane İçin…

ilk çevre projesi

Osmanlıların İstanbul’daki ilk yöneticisi Fatih Sultan Mehmed, dünyanın ilk çevre yönetim projesini Haliç için çıkarmıştır.

Haliç kıyılarını dolduran erozyonun önlenmesi için Alibeyköy ve Kağıthane’nin Haliç’e bakan yamaçlarının ağaçlandırılmasını ve Haliç kıyılarından bir fersah (5685 metre) uzaklığa kadar yonca, eğrelti otu ve çalı süpürgesi türü bitkilerle donatılması kararı çıkartılmıştır. Ayrıca Haliç tabanından aldıkları alüvyonlu topraklarla seramik yapan ustalar da vergiden muaf tutulmuştur. Fatih Sultan Mehmed’in emri ile Haliç bölgesindeki kıyılarda büyükbaş hayvan otlatımı ve de ziraat yasaklanmıştır.

halic bölgesi

Ayrıca Fatih Sultan Mehmed tarafından Haliç’e akan ve İstanbul’un diğer bölgelerinde de bulunan tatlı su derelerinin toprak erozyonundan korunması için “Fundacı Takımları” kurulmuştu. Bu teşkilat daha sonra Cumhuriyetin kurulmasıyla kaldırılmıştır. Sık sık meydana gelen İstanbul yangınları karşısında şehrin yeşil dokusunu hızlı bir şekilde onarabilmek için 17. yüzyılda tropikal bölgelerden her şartlarda yetişen ve yayılan Aylandus ağaç fideleri getirtilmiştir.

Köşk ve kasırların inşası akabinde, çevre düzeni olarak da zorunlu görülen özel koru niteliğinde ağaçlıkların oluşturulması şartı getirilmiştir. Boğaziçi ve Haliç kıyılarının ağaçlandırılması bu surette gerçekleştirilmiştir. Haliç kıyılarının bir kısmını oluşturan Karaağaç Mevkii ve Aynalıkavak, burada diktirilmiş olan karaağaç ile kavaklardan ismini almıştır.”

Kaynak: Sadabat-baysungur.blogspot – Abid Yaşaroğlu

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
1983 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.