logo

İslam Dünyası İstiklal Mücadelesi Veriyor

İslam Dünyası İstiklal Mücadelesi Veriyor

İslam Dünyası İstiklal Mücadelesi Veriyor

 cihangir işbilir kağıthane

Kağıthane Belediyesi’nin Ramazan etkinlikleri kapsamında düzenlediği söyleşilerde Kağıthanelilerle buluşan Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir, İslam Coğrafyasını anlattı.

Günümüzde İslam Dünyası’nın İstiklal Mücadelesi verdiğini belirterek sözlerine başlayan Cihangir İşbilir, “İslam dünyası özellikle günümüzde çok büyük sıkıntılar çekiyor. Bu sıkıntıları anlamak için geçmişi anlamamız gerekiyor. 100 sene önce Osmanlı Devleti’nin yıkılmasıyla İslam Dünyası en önemli siyasi destek mekanizmasını kaybetti. İslam Dünyası’nın merkezi olan Türkiye’de ise tarihin gördüğü en şiddetli toplum mühendisliği operasyonu yaşandı. Doksan senedir tarihte görülmemiş bu parçalanmanın ve gerilemenin travmasını ve gerilimini atlatmaya çalışıyoruz. Parça parça ve bir bütün olarak tüm direniş cephelerini kaybeden İslam Dünyası, yüz yıl önce başlayan esaretinden kurtulma mücadelesi veriyor bugün” dedi.

Türkiye’nin son 12 yıldır tabuları yıkıp, geçmişiyle yüzleşerek, darbeciler ve darbelerle hesaplaşarak, İslam dünyasına yeni yüzünü çevirdiğini anlatan İşbilir, bu süreçte tarihi sorumlulukları olan, İslam coğrafyasına himayeci bir politika izlediğini kaydederek, “Türkiye, dış politikada halklardan yana politika izledi. Bunda da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın etkisi çok büyük” dedi.

Cihangir İşbilir Hasbahçe

İslam ülkelerinin Türkiye’ye güvendiğini belirten İşbilir “Özellikle Osmanlı Devleti bakiyesi devletlerin halklarında ve mazlum coğrafyalarda Türkiye’den büyük bir beklenti var. Nasıl göründüğümüz çok da önemli değil. Önemli olan bu beklentileri karşılayacak kapasiteye ulaşıp ulaşmadığımız. Bunu sorgulayıp buna göre adımlarımızı atmamız lazım.  Şimdi yapılması gereken topyekûn ilmi ve kültürel bir seferberlik ilan etmek olmalıdır. Medeniyet inşa etmek için standartlar belirlemeniz gerekir. Ticaretten sanayiye, eğitimden mimariye, sanattan kültüre her sahada manevi değerlerinizi hayata yansıtan ürünler vermeniz icap eder. İslam ülkelerinin en büyük eksikliği bu. Uzun, ince ve çok yokuşlu bir yol bizi bekliyor” dedi.

İslam ülkeleriyle kıyaslandığı vakit Türkiye’de nispeten sıkıntıların daha az olduğunu belirten İşbilir, “Kaderimiz müşterek. Türkiye tarihiyle ve problemleriyle yüzleşmeye başladı ve sıkıntılarının bir kısmını bertaraf etti. Türkiye daha çok güçlendikçe İslam ülkeleri için bu olumlu etki yapacaktır. Onun için Türkiye’nin sorumlulukları sınırlarını aşmaktadır. Dünya Müslümanları ve dünya mazlumları Türkiye’nin her halinden etkilenirler” dedi.

Söyleşinin oldukça verimli olduğunun altını çizen Başkan Kılıç, “Ne yazık ki İslam coğrafyası son yıllarda savaşla, çatışmalarla gündeme geliyor. Irak’ta, Suriye’de, Mısır’da Filistin’de ve daha başka coğrafyalarda yaşanan savaşlar, çatışmalar dilerim en kısa zamanda son bulur. Yüce dinimizin emrettiği gibi hareket etmeliyiz. İslam ülkeleri birlikte hareket etmelidir” dedi. 

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » »
944 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.