logo

Kağıthane Belediyesi’nin Kriz Masası var mı?

Kağıthane Belediyesi’nin Kriz Masası var mı?

Kağıthane Belediyesi’nin Kriz Masası var mı?

Hüseyin Irmak-Hatice Kalkan Röprtaj

Nişantaşı Üniversitesi öğrencisi Hatice Kalkan, Kağıthane Belediyesi Basın ve Tarih Danışmanı Hüseyin Irmak ile Belediyelerde Kriz İletişimi ve Yönetimi’ni konuştu…

Kağıthane Belediyesi’nin kriz masası var mıdır? Kriz masası bulunmakta ise hangi bölümlerden çalışanlar oluşturmaktadır? 

Bizim bir kriz masamız var, Sivil Savunma Amirliğimizin merkezinde toplanan bir organizasyon içinde faaliyet göstermektedir. Zaman zaman olası birtakım krizler için de tatbikatlar yapmaktadırlar. İlgili bütün müdürlüklerimizde gerekli çalışanlarımıza önceden görev verilmiş ve kriz durumlarında neler yapacakları, nasıl toplanacakları konusunda bilgilendirilmiştirler. Çalışmaları bu çerçevede sürdürmektedirler. Fen İşleri Müdürlüğünden, İmar Müdürlüğünden, Özel Kalem Müdürlüğünden, Başkan Yardımcılarına bağlı başka birimden, personelden oluşturulmuş bir ekibimiz bulunmaktadır.

Kriz masasında öncelikli olarak yönetim bazlı mı? Doğal afet vs. hangi sorunlar üzerinde duruluyor?

İkisi de, çünkü hangi tür kriz olursa olsun yönetim zafiyetiniz varsa krizi çözemezsiniz. Bu nedenle hem yönetim olarak problemleri veya eksiklikleri aşmaya yönelik eğitimler var, aynı süreçte ağırlıklı olarak İstanbul’un deprem riskinin yüksek olması nedeniyle kapsamlı çalışmalar bulunmaktadır. Fakat hesap edilemeyen örneğin; yangın sel baskınları gibi durumlara benzer durumlar olduğu zamanda da hazır olmasını gerektirecek çalışmalar yapıyoruz.

Peki, bu eğitimleri sadece çalışanlara mı veriyorsunuz? Yoksa halkı bilgilendirici seminerler düzenliyor musunuz?

Zaman içerisinde düzenliyoruz. Özellikle okullarda öğrencilere çeşitli düzeylerde seminerler düzenliyoruz. Bu unsurlarında dışında esas olarak kriz masasını oluşturan personelin eğitimi ve yetkinleşmesi için ilgili olarak çalışmalar sürdürmekteyiz.

Kriz oluşumunu etkileyen durumlar ve olaylar için nasıl ve ne şekilde önlemler alınmaktadır?

Kağıthane deresinden dolayı tarihte çeşitli sel baskınları oluşmuş, Kağıthane için bir riskti, bu durumla ilgili olarak yağmur suyu kanallarının yapılması, yüksek debide su geldiğinde hızlı şekilde dağıtılabilecek mekanizmaların kurulması, bazı yollarda eğim vakalarından kaynaklı olarak su birikintilerinin önüne geçmek için gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Önleyici çalışmalar yapılmadığı durumlarda sel baskınını minimize edemiyorsunuz. Bu çalışmalar sel baskını yaşanmadan önce gerçekleştirdiğimiz için kriz yönetimini kolaylaştırıyor.

Peki, şöyle ifade edebilir miyim; Kağıthane Belediyesi kriz iletişimi ve yönetiminde uzun dönemli stratejik planlar uyguluyor?

Evet. Özellikle 1999 depreminden sonra daha sistemli ve kurumsal olarak ele alınmaya başladı. Süreç devamında adım adım geliştirildi. Bu açıdan uzun vadeli planlarımız bulunmaktadır.

Peki, kısa vadeli planlarınızı öğrenebilir miyim?

Kısa vadede planlarımız; kriz masasının kurumsallaştırılmasını geliştirmek ilgili düzenlemeler yapmayı planlıyoruz. Bunun dışında çeşitli mahallerin parklarında kriz yönetimine yönelik gerekli malzemelerin depolandırılması söz konusu olmuştur. Yedi tane mahallede ilçeye dağıtılmış şekilde parkların altında depolarımız bulunmaktadır. Bu depolarda olası bir krizde örneğin yangın olabilir, deprem olabilir, kullanabilecek bütün irtibat malzemeleri ve halkın ihtiyacı olabilecek bütün malzemeler ve iletişim sorunu çözebilecek telsizler bulunmaktadır. Malzemeler parklarda oluşturulmuş güneş enerjisi ünitelerinde sağlanan, elektrik kesintisi olduğunda enerji üretebilecek bir sistem bulunmaktadır. Bu sistem Kağıthane Bölgesinde Avrupa Birliği ve Avrupa Kalkınma Ajansıyla yapılmış bir düzenektir.

Kağıthane Belediyesi'nin Kriz Masası var mı

Kağıthane Belediyesi’nin iletişim sürecinde başarılı olduğunu kabul ettiği ve eksikliğini gidermek istediği unsurlar hakkında örnekle açıklayabilir misiniz? Yaşanmış bir örnek var mıdır?

Bizim günümüzde yaklaşık 15 yıl öncesine kadar yaşanmış ve sıkıntılı durum oluşturan sel baskınları veya toprak kaymasıyla can kaybı oldu. Fakat bunlar o süreçte yaşanan deneyimlerden de ders çıkartarak bertaraf edildi. Günümüzde toprak kayması ile ölüm, toprak kayması sonucu hasar gören bina sayısı çok az bu sorun mahallerin yerinde dönüşümü, binaların yenilenmesi ve bu tip önlemler alabilecek bir sistem var. Bunun dışında biraz önce bahsettiğim gibi belirli bölgelerde ve çevresindeki ihtiyacı karşılayabilecek ve kendiliğinden devam edebilecek sisteme sahip üniteler oluşturuluyor. Bunlar var olan yaşanmışlıktan ders alınarak üretilen çözümlerdir. Yedi tane parkta, deprem parkı olarak nitelendireyim kurulan bu düzeneklerle sel baskını, toprak kaymasına karşı oluşturulmuş düzenekler yakın ve acil önlemlerdir.

Kağıthane Belediyesi’nin kriz sonrası ki süreçte iletişimi nasıl gerçekleşiyor? Mesela toprak kaymasıyla ilgili can kaybı yaşandı demiştiniz. Hayatını kaybeden kişinin ailesiyle nasıl iletişim gerçekleştiriliyor?

Yaklaşık 15 yıl önce toprak kaymasından bir kişi hayatını kaybetmişti. Son ölümde oydu. Bundan sonrasında ailenin bütün mağduriyetini gidermeye yönelik birtakım çalışmalar yapıldı. Örneğin ailenin evi toprak kayması sonucu zarar görmüştü, ölenle ilgili olarak aileye birtakım yardımlar veya destekler sağlamayı yönelik maddi destek, hem manevi destek yapıldı. Çünkü ailenin yaşadığı kötü durumdan dolayı veya tedavi ihtiyacı doğuyor, oradan yaralı olarak kurtulanlarda oldu, onlarla ilgili maddi ve manevi yapılacak olanlar yapılıyor. Bu destek yangınlarda da böyle işliyor. Örneğin; yangın olduğu durumlarda yangın alanının temizlenmesi, ailelere acil yeni eşya verilmesini maddi yardım yapılmasına kadar birtakım düzenekler var. Bu düzenekler bizim Sosyal İşler Müdürlüğün üzerinde yürütülüyor. Sivil Savunma Müdürlüğümüz üzerinden de olay anında fiili ve fiziki müdahaleler yapılmaktadır.

Röportaj: 19.4.2016 – Hatice Kalkan

Hasbahçe Gazetesi olarak Hatice Kalkan kardeşimize röportaj için teşekkür ederiz.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
2395 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.