logo

Kağıthane’de Yenilikçi, Nezih ve Gelişmekte Olan Bir Kuaför Esnafı Var!

Kağıthane’de Yenilikçi, Nezih ve Gelişmekte Olan Bir Kuaför Esnafı Var!

Başarılı ve çalışkan, Kağıthane Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Mehmet İhsan Mutlu ile faaliyetlerini ve esnaflarımızın sıkıntılarını konuştuk…

Öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1974 Balıkesir, Manyas doğumluyum. İlkokul ve ortaokulu Manyas’ın Çamlı Köyü’nde, 1988’de Gültepe’ye taşındıktan sonra Liseyi İstanbul’da bitirdim. Berberlik mesleğine ilk olarak 1990’da başladım. Şişli ve Gültepe’de kalfa olarak çalıştıktan sonra 2003 yılında Gültepe’de bulunan Mutlu Erkek Kuaförü’nü açtım ve halen aynı salonu işletmekteyim. Kağıthane Berberler ve Kuaförler Odası’na 2010 yılında Yönetim Kurulu Üyesi, 2013 yılında 2. Başkan ve 2014 yılında başkan olarak hizmet vermekteyim. Gültepe Spor’da yönetim kurulu üyesiyim. Sosyal Aileler ve Politikalar Bakanlığı Ağaçlı Çocuk Yurdu’nda Kuaförlük üzerine meslek eğitmenliği yapıyorum. Evli ve iki çocuk babasıyım.

Kağıthane Berberler ve Kuaförler Odası’nın amacı ve hizmetleri hakkında bize bilgi verebilir misiniz?

Amacımız: Barış içinde, demokratik biçimde insanların birbirlerine yaklaşmaları ve yaşamın içinde olmalarını sağlamak. Kimseyi ayırmadan hizmetimizi yapmak. İstanbul’un en güzel ilçesi olan Kağıthane’ye katkı sunabilmektir.

Hizmetlerimiz: Esnaf ve sanatkâra destek, teknik ihtiyaç ve mesleklerinde genel menfaatlerine uygun olarak gelişmelerini ve meslekî alanda eğitimlerini sağlamaktayız. Hijyen eğitimi ile ilgili Halk Eğitim Merkezi’mizle görüşülüp sınıflar açıldı. Burada verilen eğitim sonucu Hijyen Belgeleri üyelerimize verildi. Fiyat dengesizliği ve haksız rekabetin ortadan kaldırılabilmesi, emeğin karşılığını alabilmek için birlik beraberlik içinde alınan kararları uygulamaktayız. Haksız rekabet sağlayan kişileri (Ucuzluk kampanyası yapan, vergisiz, kayıtsız çalışan kişiler) denetlemek ve kanuni işlemleri yapılmaktadır. Basit Usul vergi mükellefi olan üyelerin muhasebe kayıtları cüzi bir ücretle tutulmaktadır. Düzenli olarak esnaflarımızı ziyaret edip, sıkıntılarını dinliyoruz. Üyelerimizin mesleki konulardaki istek, beklenti ve problemleri doğrultusunda inceleme ve araştırmalar yaparak gerekli merciler nezdinde girişimlerde bulunmaktayız ve sonuçları takip etmekteyiz. Mevzuat değişiklikleri ve ticari hayatı ilgilendiren duyurular mesaj sistemi ile üyelerimize duyurulmaktadır. Ustalık, kalfalık, çıraklık vb. sözleşmelerin onayları yapılmaktadır. BAĞ-KUR ile ilgili tüm formların hazırlanması ve onaylanması yapılmaktadır.

Başkanlık seçimi kaç yılda bir oluyor?

Başkanlık seçimi 4 yılda bir yapılmaktadır. Bir daha ki seçimler 2018 yılında yapılacaktır.

Hangi Esnaflar sizlere üye olabiliyor? Odanızın kaç üyesi var?

Kağıthane ilçesinde esnaflık yapan erkek ve bayan kuaförler odamıza kayıt olabilmektedir. Odamızda kayıtlı erkek ve bayan olmak üzere yaklaşık 500’e yakın üyemiz vardır.

Henüz gerçekleştiremediğiniz ama yapmak istediğiniz ne gibi projeleriniz var?

Bay ve bayan kuaförlere Eğitim seminerleri vermek istiyoruz. Mahalleler arası esnaflarımızla spor müsabakaları yapmak ve Kuaförler arası yarışmalar da yapmayı düşünüyoruz.

Mesleki belgelendirme konusunda ne gibi sorunlar var? Belgesiz iş yeri açan sayısı çok mu?

Erkek Berberliği ve Bayan Kuaförlüğü Mesleğinin eğitim süresi; ilkokul mezunları için 3 yıl, lise ve sonrası için 1,5 yıldır. Haftada bir gün okulda teorik, beş gün işyerinde pratik eğitim şeklinde yapılır. Kuaför ve berber dükkânı açacak birinin ustalık belgesi vergi dairesi açısından şart değil. Fakat belediyeye ruhsat için başvurulduğu zaman ustalık belgesi istenmektedir. Esnaf bu problemi ustalık belgesi olan birini sigortalı olarak çalıştırarak (mesul müdürlük sözleşmesi ile) çözmektedir. Belgesiz çalışan esnafa denetim yapmakta ve gerekli şartların sağlanması için gerekli bilgilendirme odamızca yapılmaktadır.

Mesleki yeterlilik açısından sizin gözünüzden, Kağıthane’de nasıl bir berber profili var?

Mesleki yeterlilik açısından Kağıthane’de eğitimin önemini kavramış, yenilikçi ve gelişmekte olan bir esnaf profili görmekteyiz.

Sosyal Sorumluluk projeleriniz nelerdir?

Öncelikle başarılı, çalışkan ve uyumlu bir yönetim kadromuz var. Bu projelerde emeği geçen Hüseyin Türkmen’e, Cengiz Açıkça’ya, Sadık Cesur’a, Sadi Doruk’a, Vahdet Çakır’a ve Kenan Pala’ya teşekkür ediyorum. Yönetim kadromuz ve Kağıthane Belediyesi ile birlikte gençlerimize ve halkımıza yönelik kültürel geziler düzenledik. Anneler günü vesilesi ile Vefa Durağı Platformu ve Esnaflarımızla Darülaceze’deki yaşlılarımız için dış görünüşü ve yürekte uykuya dalmış insani duygularımızı güzelleştirme etkinliği yaptık. Esnaf ve ailelerinin birlik ve beraberlik içinde olabilmeleri için kahvaltı ve gezi organizasyonları düzenledik. Ustalarımıza Vefa Etkinliği yapıp, plaket takdim ettik. Her Ramazan Ayında Hasbahçe Etkinlik alanın da Ensaf Odaları Platformu olarak çadır açıp esnafımızla bir araya geliyor, ikramlarda bulunuyoruz.

Kağıthane olarak yarışmalarda başarılarımız var mı?

Türkiye Berberler Federasyonu’nun düzenlediği yarışmalara 5 esnafımız katıldı. 5 yarışmacımızdan 3 tanesi Saç kesim, saç renklendirme ve topuz dallarında İstanbul 1.liği kazandı. Türkiye Genelinde İstanbul’u Kağıthaneli esnaflarımız temsil etti. Yarışmadan 2. ve 3.olarak ayrıldık.

Esnaflarımızın sıkıntıları nelerdir? Esnaflarımızın sıkıntılarının giderilmesi için neler yapılmalı sizce?

Başlıca üç sorunumuz var. 1.si Haksız Rekabet ve Fiyat Pankartları. 2.si Kayıtsız ve Ruhsatsız İş Yerleri, 3.sü Pazar günleri dükkân açanlar. İlk iş olarak haksız rekabet uygulayan esnaflarımıza yasa gereği 50’ye yakın iş yerinden pankartları söktük. Tutanaklar tutup gerekli mercilere verdik. Pazar günleri esnafları gezerek açık olanları uyardık ve gerekli cezalar kestirdik. Ağır vergi ve kira bedelleri işletmelerin en büyük sorunudur. Kayıtsız ve ruhsatsız dükkân açan özellikle son dönemde Suriyeliler, esnaflarımız için sorun teşkil etmektedir. Belediyemiz bu konu da ciddi çalışmalar yapmaktadır. En yakın zamanda çözüme ulaştıracaktır. Kayıt dışı faaliyet gösteren kişiler vergisini, Bağkurunu, harcını ödeyen esnafın belini bükmektedir. Esnafımızın sorunlarının yetkili kurumlarla ve gerekli yasa değişiklikleri ile çözüleceği görüşündeyim.

Kağıthane sizin objektifinizden nasıl görünüyor?

Kağıthane, İstanbul’un en güzel ve esnafın birbirine saygı duyduğu nadide ilçelerden biridir. Esnafımızın sorunlarını Kağıthane Belediye Başkanımıza ilettiğimizde hemen ilgileniyor ve çözüm üretiyor. Kendisine sizlerin vasıtasıyla tekrar teşekkür ediyorum, çalışmalarında başarılar diliyorum.

Son olarak Kağıthane esnafına ve okurlarımıza mesajınız nedir?

Esnaflarımız her türlü sıkıntılarında ve mutlu günlerinde bizlere ulaşabilirler. İyi günlerinde de kötü günlerinde de her zaman yanlarındayız. Sıkıntıların çözümü için gerekli mercilere başvurular yaptık, takipçisi olacağız. Kan ihtiyacı olduğunda bize başvurabilirler. Bizlerde üyelerimize mesaj atarak yardımcı olabiliriz. Esnaflarımızdan kuaför salonlarında hijyene ve temizliğe daha dikkat etmesini istiyoruz. Haksız rekabetten kesinlikle kaçınmalarını istiyoruz. Pazar günleri de dükkânlarını açmamalarını istiyoruz. Odamıza kayıt olmayan esnaflarımızın odamıza gelip kayıt olmalarını hizmetlerden faydalanmalarını istiyoruz. Çünkü biz bir aileyiz. Bizler esnafın eşit şartlarda çalışmasından yanayız. Esnafın işini sanatıyla, hizmetiyle yapmasından yanayız.

Ben bu röportaj için size ve Hasbahçe Gazetesi ekibine teşekkür ediyor, başarılarınızın daim olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum. Bu vesile ile herkese Hayırlı Ramazanlar diliyor, sevgilerimi, saygılarımı ve selamlarımı iletiyorum.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
3758 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.