logo

Kağıthane’deki Plastifay Fabrikası Zehir Saçıyor!

Kağıthane’deki Plastifay Fabrikası Zehir Saçıyor!

Kağıthane’deki Plastifay Fabrikası Zehir Saçıyor!

kağıthane plastifay fabrikası

Tesiste tehlikeli kimyasalların üretimi yapılmaktadır. Bu kimyasallar hem çevre hem de insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler meydana getirebilecek niteliğe sahiptir…

PLASTİFAY KİMYA ENDÜSTRİSİ A.Ş Cendere Caddesinde Petrokimya Ana Sanayi dalında faaliyet gösteren, kimya ve  plastik sanayinde hammadde olarak kullanılan plastikleştiricileri üreten bir firmadır.

Bu kapsamda PLASTİFAY A.Ş de; Ftalat tipi plastifiyanlar (DOP (Dioktil Ftalat), DINP (Diisononil Ftalat), DIDP (Diisodesil Ftalat), DBP (Dibutil Ftalat), DIBP (Diizobütil Ftalat) v.b) ile Adilat tipi plastifiyanlar, yumuşatıcılar v.b kimyasalların üretimi yapılmaktadır.

Tesiste üretim esnasında kontrolsüz emisyon oluşumları söz konusudur. Bu durum koku problemi olarak Kağıthane Bölgesinde bahse konu firmanın çevresinde bulunan  Başak Konutları, Alışveriş merkezleri, Bir üniversite, Çocuk parkı  bir çok işyerinin bulunduğu çevreyi  yaşanılmaz kılmaktadır.

İddaya göre tesisten kaynaklanan koku problemi ile ilgili olarak, Çevre Bakanlığı, İstanbul Valiliği, Kağıthane Kaymakamlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kağıthane Belediyesi v.b kurumlara çevresindeki işyerleri ve personelleri katılımıyla şikayet dilekçeleri sunulmuş olup, sonrasında da  bir çok kez Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından PLASTİFAY A.Ş’ye denetim gerçekleştirilmiştir. Denetimlerde tespit edilen kontrolsüz emisyon oluşumları için iyileştirmeler istenmiştir.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü,  PLASTİFAY A.Ş’ den “Kokuya Sebep Olan Emisyonların Kontrolü Yönetmeliği” kapsamında akredite bir kuruluş tarafından koku ölçümünün yapılmasını talep etmiş olup, iyileştirme ile alakalı olarak yeterli sonuçlar alınamaması nedeniyle 30.10.2013  tarihinde İl Çevre Müdürlüğü tarafından söz konusu şirket için  kapatma kararı alınmıştır.  Plastifaş A.Ş. “işletme kapatma kararının acil olarak uygulanması durumunda telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açacağı ve bu durumun çevrede kalıcı kirliliği sebep olacağını belirtilerek gerekli tedbirlerin alınması için 30 gün ek süre talep etmiş” ve idarece de bu süre verilmiştir. Ancak verilen süre sonunda kapatma gerçekleştirilmemiştir.

Bu kapsamda Kağıthane’de tehlikeli kimyasal üretimini 1998 yılından beri gerçekleştiren Plastifay Kimya Endüstrisi AŞ fabrikası 21 Nisan 2014 Pazartesi günü Kağıthaneliler, İstanbul Çevre Mühendisleri Odası ve İstanbul Kimya Mühendisleri Odası Şubeleri protesto edip basın açıklamasında bulundu.

emine girgin

Burada konuşan Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Emine Girgin, tehlikeli kimyasal madde üretimini gerçekleştiren Plastifay fabrikası, kontrolsüz emisyonları nedeniyle Kağıthane halkının sağlıklı bir çevrede yaşam hakkını ihlal etmektedir.

T.C. Anayasası 56. Maddesi’ne göre “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir.” Bizler bugün sağlıklı bir çevrede yaşam hakkımızı savunmak için, kanserojen ve mutajen maddeler içeren emisyonları ile sağlığımızı tehdit eden Plastifay fabrikasının faaliyetinin derhal durdurulması talebimizle burada toplanmış bulunuyoruz dedi.

Girgin, Fabrikada üretilen kimyasal maddeler, zararlı kimyasal sınıfındadır ve insan sağlığına olumsuz etkileri bulunmaktadır. Hamilelikte anne karnındaki bebeğe zarar verebilir ve cinsel, zihinsel ve fizyolojik gelişim bozukluklarına sebep olabilir. Üreme sistemini bozucu risk olasılığı, solunum yolu, göz ve deri tahrişi etkileri bulunmaktadır. Ftalatların yapısındaki toksik bileşenler hormon bozukluklarına da neden olmaktadır. Malzeme güvenlik bilgi formlarındaki bu uyarıların yanı sıra fabrika çevresinde yaşayan ve çalışan dolayısı ile fabrikadan kaynaklanan emisyona maruz kalan insanlarda baş ağrısı, mide bulantısı, nefes darlığı gibi sağlık problemleri görülmektedir.

plastifay fabrikası protesto

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ve TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak, Plastifay Fabrikası hakkında, tehlikeli maddeler içeren emisyonları havaya vererek çevre kirliliği oluşturması ve gerek fabrika çalışanları gerekse fabrika çevresinde yaşayan, çalışan halkın sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sebep olması nedeniyle suç duyurusunda bulunacağımızı açıklıyoruz. Plastifay fabrikasının faaliyeti durdurulup, gerekli önlemlerin alınarak, tesisin çevre ve insan sağlığını tehdit eden etkilerinin ortadan kaldırılması sağlanana kadar faaliyetine başlamaması ve alınacak önlemler ile sorunun çözümünün teknik olarak mümkün olmaması durumunda ise tesisin çevresel açıdan tüm önlemleri alınarak kapatılması talebimizin takipçisi olacağımızı bildiriyoruz dedi.

plastifay fabrikası karşısı çocuk parkı

Tweetler:

Orhan Elbeyi ‏@oelbeyi  12 Ara

RT “@Anahaberbulteni: Sayin Baskan Plastifay Fabrikasina luften dur diyelim Kagithane zehirleniyor! @yirmidorttv”

zehgul ‏@zehradl  12 Ara

@yirmidorttv Sayın başkan herşeyi guzel yaptınızda kağıthanedeki plastifay herkesi zehirlemeye devam ediyor bunu kin durdurucak?

Sibel Demiratar ‏@sibeldemiratar  11 Ara

Plastifay fabrikası zehir saçıyor #zehirsaciyor Kağıthane halkının saglıgı Tehtit altında

Funda Düşgör ‏@fundadusgor  10 Ara

Kağıthane’de yaşayan çocuklar tehlike altında. Plastifay Fabrikası #zehirsaciyor RT

Sağlıklı Yaşam ‏@SaglikKilavuzu  9 Ara

Plastifay Fabrikası #zehirsaciyor. Dur diyelim! @Fazli_Kilic

Ezgi Yilmaz ‏@PabucDelisi  9 Ara

Plastifay Fabrikası #zehirsaciyor,Kağıthane’nin geleceğini karartıyor. @ekolojikhareket @YesillerSol_IST @YesillerSol

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
5249 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.