logo

Kağıthane’nin İlk Fırıncısı Vostinalı Osman Husat

Kağıthane’nin İlk Fırıncısı Vostinalı Osman Husat

Kağıthane’nin İlk Fırıncısı Vostinalı Osman Husat

Kağıthane tarihine ışık tutan ve Kağıthane Belediyesine büyük katkıları olan Yaşar Büyükçam’la Kağıthane’de açılan ilk fırının ve fırıncısının tarihini konuştuk…

Kağıthane tarihini gün yüzüne çıkaran saygı değer Fazlı Kılıç başkanım bu güzelliklerinize kendimden bir şeyler katmak istedim diyerek sözlerine başlayan Yaşar Teyze, “Ailem 19.04.1933’te Yunanistan’ın sınır komşusu Arnavutluk’a yakın Vostina kasabasından mübadele ile İstanbul’a Kağıthane’ye gelmiştir. Kağıthane’ye geldiklerinde Kağıthane Fırınını Osman Husat çalıştırmakta idi. Osman Husat ailemden çok önce gelmiştir. Geliş tarihini bilemiyorum. Pişiricisi ve tezgâhtarı Halil Delenoğlu’dur. Halil Delenoğlu babam İsa Büyükçam’ın öz halasının oğludur. Elektrikli döneme geçmeden önce 4 tane bayanın elde ekmek yaptığını hatırlıyorum. Elektrikli döneme geçildiğinde abim Emin Büyükçam işçi olarak fırında çalışmıştır. Osman Husat genç yaşta vefat etmiştir. Abisi Rıza Husat gazi madalyalı bir subaydır. Kardeşi ölünce fırını çalıştırmak için kendi isteği ile ordudan ayrılarak işlerinin başına geçmiştir” dedi.

Yaşar Teyze ile Kağıthane’nin İlk Fırıncısı Vostinalı Osman Husat’ın Kağıthane Merkez Mezarlığındaki kabrini ziyaret ettik. Rahmetli Osman Husat’a ve tüm ölmüşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » »
2593 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.