logo

KARKON Karadeniz Turunu Tamamladı

KARKON Karadeniz Turunu Tamamladı

KARKON Karadeniz Turunu Tamamladı

Önemli projelere imza atan KARKON Yönetim Kurulu, ilgili bakanlık nezdinde yapmış olduğu projeleri bir bir hayata geçiriyor.

KARADENİZ KONFEDERASYONU (KARKON) Sivilleşmeyi benimseyen bir anlayışla, Sivil toplum kuruluşları içinde ilk projesini onaylatmış oldu. Yeni projelerini de hayata geçirmek için Karadeniz illerinde valileri, belediyeleri, kaymakamları, ziyaret ederek projelerini anlattı.

Kısa adı KARKON olan Karadeniz Konfederasyonu, Sıtkı Ada’nın başkanlığında yönetim kurulunun almış olduğu kararlar doğrultusunda hazırladıkları projeleri İçişleri Bakanlığı’na sundu. Yönetim Kurulu, onaylanan projeleri tek tek hayata geçirmeye başladı. KARKON, 2017 yılında sunulan projenin ilk ayağı ile Karadeniz’deki birçok ile gezi düzenledi. Karadeniz Bölgesi’ndeki AMASYA, SİNOP, ORDU, GİRESUN, GÜŞHANE, BAYBURT, RİZE, TRABZON illeri heyetle gezilerek buradaki illerin kanaat önderleri ile mülki iradecilerine projeler, KARKON Genel Başkan Yardımcısı ve Genel Sekreter Cengiz Demirkaya tarafından sunum yapılarak tanıtıldı. Genel Başkan Sıtkı Ada ise projenin detaylarını anlatarak soru ve cevaplardan sonra plaket takdim etti.

İlk durak Amasya

KARKON’un düzenlediği Karadeniz Turu’nun ilk durağı Amasya oldu. Geçtiğimiz pazar başlayan yolculuk sonunda heyet, Amasya Valisi ve Amasya Belediye Başkanı’nı ziyareti etti. Amasya Valisi Salih Işık 30 kişilik heyeti makamında ağırladı. İlk sunumu yapan KARKON Genel Sekreteri Cengiz Demirkaya Karadeniz Konfederasyonu’nun kuruluş tarihini, nedenlerini ve yaptıkları çalışmaları anlattı. Tanışmanın ardından Genel Başkan Sıtkı Ada ise KARKON’un projelerinden bahsetti. En önemli projelerinden biri olan “Köye dönüş projesi” ilgi çekti.

Projeler anlatıldı

Genel Başkan Sıtkı Ada yaptığı konuşmada; ”Türkiye’de ilk defa KARKON’a onay verilen bu projelerin devamı sağlanacak. Birinci proje “Tarımsal üretim -istihdam” alanında (her bir aile için 10 adet inek 50, adet küçükbaş hayvan, 50 adet tavuk, 20 adet kovan ve arı) olacak şekilde katkı sağlanacak. İkinci proje İstanbul’da yaşayan “14 – 29 yaş arası 180 gence yönelik” bölgeye ait yöresel halk oyunları öğretilecek, kurslar düzenlenecek, başarıyı tamamlayan öğrenciler için gösteri düzenlenecek, yarışma sonunda da birinci, ikinci ve üçüncü gelenlere ödül verilecek” diye konuştu.

Vali Işık, heyete Amasya’yı anlattı

Vali Salih Işık ise 17 uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Amasya’nın kalesini ve kral koyu mezarlarını anlatırken Ferhat Dağı teleferik projesinin olduğunu, göl çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. Vali Işık “Amasya tarihi bir şehir. 12 adet müzesiyle linyit ve maden yatakları turizme katkı sağlıyor. Yeşil ırmak temizliği ve ıslah çalışmalarının bakanlıktan onayı çıktı. 2000 yılından 2016 yılına kadar 90 milyon harcama yaptık, çalışmalarımız halen devam ediyor. Turist sayımızda her geçen yıl daha da artıyor. 2016 yılında 400 binden fazla turist ağırladık. 2017 yılı için beklentilerimiz daha fazla” dedi. KARKON Genel Başkanı Sıtkı Ada başarılı çalışmalarından dolayı Amasya Valisi Salih Işık’a bir plaket takdim etti.

KARKON Yönetim Kurulu ve beraberindeki heyet,  Vali Işık’ı ziyaretinin ardından Amasya Belediyesi Sosyal Tesislerinde ikram edilen kahvaltıdan sonra Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir’i makamında ziyaret etti.

 

Başkan Özdemir: İşçi bulmakta zorluk çekiyoruz

Amasya’nın belirgin özelliklerini anlatan Başkan Özdemir, KARKON’un projelerinden biri olan “Köye dönüş” projesinin önemli olduğunu söyledi. Amasya’da tecrübeli eleman bulmakta zorluk çektiklerini söyleyen Belediye Başkanı Özdemir şöyle konuştu: “Amasya Musiki Cemiyeti 1913 yılında kuruldu. Üsküdar Musiki Cemiyeti ise 1918 yılında kurulmuştu. Amasya tarihi ve turizmi ile ön planda olduğu kadar musikisi ile de dikkatleri çekiyor. Amasya’nın çok özellikleri var. Hayvancılık bu bölgede çok önemli yer alıyor. Sadece bir firma günde 500 büyük baş hayvan kesim ihtiyacını ilimizden karşılıyor ve ürünü Çin’e ihraç ediyor. Sadece bir kiraz ağacının geliri 1000 TL. İnsanların eğitime verdiği önemden dolayı kalifiye eleman ve İşçi bulmakta zorluk çekiyoruz. Bakın sadece domatesten bahsedeyim. Antalya’dan sonra ilimizden günlük 30-40 ton domates İstanbul’a gidiyor. Amasya’nın ayrıca 150-200 ton kadar linyit rezervi var. Amasya, Tarihi dokusuyla bir başka güzel.  Amasya’yı tercih edenler meskenlerden dertli. Ev kiraları ve satış fiyatları komşu illere nazaran çok fazla, yeni yerleşim alanları açmaya çalışıyoruz. Bu arada TOKİ devreye girince bu sorunu da çözmüş olacağız. Amasya’nın etrafı dağlarla kaplı olunca yerleşim alanları bulmakta zorlanıyoruz, gelen turistler için ise projelerimiz hazır bakanlıktan onay bekliyoruz” dedi. KARKON Genel Başkanı Sıtkı Ada, daha sonra Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir’e bir plaket takdim etti.

Sinop Valisi Ziyaret Edildi

KARKON yönetim kurulunun bir sonraki ziyareti ise Sinop oldu. Sinop Valiliği’ne yapılan ziyarette Vali Yardımcısı İzzet Ercan İstanbul’dan gelen ekibi karşıladı. KARKON Adına ilk konuşmayı yapan Genel Başkan Sıtkı ada projelerini anlattı. Tanışma sonrası Sinop İl Vali Yardımcısı İzzet Ercan ise, katılımcılara ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti. Ercan, Sinop’taki çalışmalarını anlattı. Üretimi arttırma amaçlı projelerinin olduğunu vurgulayan Ercan, “Otoyol çalışması biterse Sinop yol üzeri uğrak şehir olacak. Üretimi arttırma amaçlı çalışmalarımız oldu. Çiftçiye yatırım amaçlı ceviz ve meyve fidanı dağıtımı yapıldı. Damızlık hayvan dağıtıldı ve projeler kapsamında çalışmalarımız devam ediyor. Sinop ve Karadeniz bölgesinde arazi kısıtlı olduğu için inşaatlara pek yer bulunamıyor. Bu sebeple de konut fiyatları bu bölgelerde yüksek seyir ediyor. Görüşme sonrası KARKON tarafından Genel Başkan Sıtkı Ada, İzzet Ercan’a plaket takdim etti.

Sinop Belediye Başkanı Ziyaret Edildi

Daha sonra Sinop Belediye Başkanlığına ziyaret yapıldı. Belediye Başkanı Baki Ergül gelen misafirleri karşıladı. Başkan Ergül tanışmanın ardından yaptığı çalışmaları anlattı. Ergül şunları söyledi; “Sinop en kuzeyde bulunan bir şehirdir. Tabii iç liman ve Kuzeyden güneye bakan tek sahili burada. Kentimizde üzüm, zeytin, muz gibi meyveler yetişiyor. Volkanik ada ve krater gölümüz var. Türkiye’de km2’ye düşen kişi sayısı 91. Sinop’ta km2’ye düşen kişi sayısı ise 30’dur.En eski yerleşim yerlerinin 500 ila 800 yıl kadar geçmişi var. Lonca kapı, tersane kapı, kum kapı vb. Kapılarımız var. Nükleer enerji düşürülüyor ama Sinop enerji merkezine uzaktır. Şehir merkezinde tek trafik ışığı yoktur. Üniversite mezunu nüfusu ilk 10. Sırada. Yaşam memnuniyeti ilk sırada olduğundan insanları mutlu ve huzurlu barındıran bir şehirdir. Güvenlik açısından da 2. sıradadır. Kış nüfusu 50 bin kişi iken yaz nüfusu 300 bin kişi civarındadır.

Ordu Valisi Ziyaret Edildi

KARKON yönetimi sırasıyla turuna devam ederken bu kez de Ordu’yu ziyaret etti. Ordu’da ise Valiliğe ziyaret yapıldı. Vali Yardımcısı Ekrem Yaman misafirleri ağırladı. Tanışmanın ardından Vali Yardımcısı Ekrem Yaman yaptığı açıklamada, sivil toplum kuruluşları (STK)’ların önemli olduğunu, etkin bir anlamda çalışmalar yapmaları gerektiğini vurguladı. Yaman, ayrıca Ordu hakkında heyete bilgiler verdi.

Giresun Belediye Başkanı Ziyaret Edildi

Karadeniz turu devam eden KARKON’un ziyaret rotası bu daha sonra Giresun oldu. Giresun Belediye Başkanlığını’nı ziyaret eden KARKON Yönetim Kurulu’nu Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu karşıladı. Aksu, Giresun’u şöyle anlattı: “

500 küsur vatandaşımızı işe alarak topluma kazandırdık. Belediye olarak halka hizmet vermek için çabalıyoruz. Bunun nezdinde Çevre Bakanlığı onayı ile 13 dönüm araziye 1,5 trilyon verildi. Plajlar bölgesini hayata geçirdik. Görele Çavuşlu Katı Atık Tesisi tamamlandı. Samsun’dan Hopa’ya kadar 50 bin vatandaş denize girme imkanı buldu. Plajlarımız mavi bayrak kapasitesindedir. Akabinde kale işlevsel hale getirildi ve Gedikkaya Seyir Terası hazırlanma aşamasında. Kaçkaya ve Kulakkaya tesislerimiz çok güzel ve gidilmesi gereken turistik alanlarımızın birer parçası. Toplumumuzun sosyal faaliyetleri kazanması amacıyla yaptığımız çalışmalardan biri de 2000 kadar öğrenciye konser, sinema, tiyatro eğitimleri aldırmak oldu.” Belediye Başkanı Aksu’nun konuşmasının ardından Aksu’ya plaket takdim edildi.

Giresun Valisi Ziyaret Edildi

Giresun gezisinde ikinci durak ise Giresun Valiliği oldu. KARKON heyeti, Giresun Vali Yardımcısı Yüksel Çelik’i makamında ziyaret etti. Yönetim kurulunu ağırlayan Çelik,  birlik ve beraberliğin önemini vurgulayarak başladığı konuşmasının ardından Giresun ili ile ilgili şu bilgileri paylaştı “Karadeniz’in tek adası Giresun’dadır. Şehrimiz yaylaları ile meşhurdur fakat sanayi ilimizde yok. Çalışmalarımız arasında yer verdiğimiz bir proje de Kulakkaya’ya kayak merkezi yapılması. Trabzon’dan sonra 31 bin öğrenci nüfusu ile en fazla üniversiteli burada barınıyor.

Sivil Toplum Kuruluşları toplumun vazgeçilmez unsurlarıdır. Çok başarılı ve önemli bir proje içinde olduğunuzdan dolayı sizleri tebrik ediyorum”

Gümüşhane Belediye Başkanı Ziyaret Edildi

KARKON heyetinin bir sonraki durağı Gümüşhane oldu. Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen’i makamında ziyaret eden heyet, daha sonra başkan Çimen’e plaket takdim etti. Çimen, daha sonra Gümüşhane hakkında şu bilgileri paylaştı: “İlimizde 320 köy, 440 yayla bulunuyor. İnsan nüfusu şuanda 60 bin fakat ben göreve geldiğim zaman 32 bin kadardı. Benden önce 20 belediye başkanı görev yapmıştır. İlimizde 30’a yakın pestil, köme fabrikası var. Şuanda modern pazar yeri ve gençlik parkı yapma çalışmaları içerisindeyiz. Ayrıca burası Gümüşhanevi Hazretleri’nin de memleketi. Büyükşehir olma iddiamız yok fakat 40 noktada 70 milyonluk yatırım yapmaktayız. Teleferik yapma projemiz devam ediyor. Turizm, madencilik, eğitim ile 3 noktadan büyüyen bir şehiriz, aynı zamanda cazibe merkezi projesine de dâhiliz. Bunun için 37 firma başvuruda bulundu. İnsanlarımızın dolu dolu zaman geçirebileceği ve sosyal aktivitelere katılabileceği birçok çalışma içerisindeyiz. AVM yapılıyor, Gençlik ve Üniversite Meclisi kuruldu. Aydın Doğan desteği ile halka hizmet veren ve içinde 2 sinema, buz pisti, bowling gibi aktivitelerin bulunduğu Sema Doğan Parkı da yine yapılan güzel çalışmalardan biri.

Genel anlamda baktığımız zaman Karadeniz’imiz yaklaşık 500-1.000.000 turist alma eğilimini sürdürürken biz de bundan pay almak istiyoruz. Aslında görülmesi gereken birçok yerimiz mevcut ve dünyanın en uzun sarkıt ve dikitleri de bizde bulunuyor. Karaca Mağarası, Örümcek ormanları, Tomara Şelalesi, Seyir terasları ile birçok doğa güzellikleri barındırıyoruz. Rumlar ve Ermeniler yüz yıllar boyu huzur ve mutluluk içinde birlikte yaşamışlar”

Son Durak Bayburt Oldu

Karadeniz gezisine son hızla devam eden KARKON heyetinin bir sonraki durağı Bayburt oldu. KARKUN yönetim kurulunu burada Bayburt Belediye Başkan Yardımcısı Nesimuttin Selçuk karşıladı. Tanışma ve projeler anlatımı sonrasında Başkan Yardımcısı Selçuk Bayburt’la ilgili çalışmalardan bahsetti: “Bayburt en küçük yüzölçümü olan ildir ve milattan önce 3000 yıllarına dayanır. %70’i tarıma dayalıdır. Yayla’nın otu kıymetlidir, iklimden kaynaklanır. Anzer balı ile aynıdır balımız. Sınır komşusuyuz, tarih ve kültür şehriyiz aynı zamanda. Aydıntepe yer altı şehri önemli ve değerlidir. Mağaramız vardır gelen misafirleri ağırlayan, dikkatleri üzerinde toplayan. Bayburt Kalesi’nin de turistleri ve misafirleri cezbeden bir güzelliği vardır. Başkan Yardımcısı Selçuk’a plaket takdim eden Genel Başkan Sıtkı Ada ilgilerinden dolayı teşekkür etti.

Son olarak Rize, Trabzon ve Görele ziyaretleri yapıldı.

Karadeniz turuna devam eden KARKON daha sonra Rize Belediye Başkanlığını ve Valiliğe yaptığı ziyaret ve verilen plaket takdiminin ardından Trabzon’a geçti. Trabzon Valiliği’ne yaptığı ziyaretin ardından plaket takdim edildi. Heyet, son olarak Görele Belediye Başkanı ve Kaymakam ile birlikte akşam yemeğinde bir araya geldi. Görele’nin tanıtımına ihtiyaç olduğunu belirten Başkan İstanbul dışında bulunan Görele halkına seslendi.

 

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » »
1319 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.