logo

Kitap Kahvesi Kavacık Şubesi Açıldı

Kitap Kahvesi Kavacık Şubesi Açıldı

Kitap Kahvesi Kavacık Şubesi Açıldı

Kitap Kahvesi 4.Levent’den sonra ikinci şubesini Kavacık Beykoz’da açtı. Kitap Kahvesi ortaklarından Hasan Kaya ile Kitap Kahvesini ve hizmetlerini konuştuk…

Kitap Kahvesi nedir?

Kitap Kahvesi üç arkadaşın yıllardan beri hayal ettiği; bir tarafta kitaplar okunsun, bir tarafta çay-kahve içilsin ve bir tarafta edebiyat sohbetleri yapılsın düşüncesi ile yola çıktığı bir projedir. 4.Levent’te iki senedir varız. Kitap Kahvesine bir kitapevinden çok kültür merkezi diyebiliriz. Bunun sebebi de edebiyat ve tarih sohbetlerinin olması, öğrencilerin çok rağbet göstermesi, kitap üyeliklerimizin olması ve çay-kahve eşliğinde ücretsiz kitap okunmasıdır. Kitap üyeliklerimiz daha çok öğrenci ağırlıklıdır.

Kitap Kahvesi Ortakları kimlerdir?

Kitap Kahvesi ortaklığı yıllardır arkadaş olduğumuz Salih Aras, Mehmet Ali Kaşıkçı ve Hasan Kaya’dan oluşmaktadır. Salih Aras yayıncıdır. Yıllardır Akademik Yayınlarda hizmet ediyordu. Mehmet Ali ve ben daha önce okullarda pazarlama işi yapıyorduk. Üç arkadaş bir araya geldik böyle bir yer açtık. Her kitapçının hayalidir bir Kitap Kafe açmak. Biz de bu hayali gerçekleştirmiş olduk.

İş bölümünü nasıl yapıyorsunuz?

Kitap Kahvesinde herkesin bir görevi var. Salih Aras yayınevi işine bakıyor. Babıali ile Kitap Kahvesi arasında koşturur ama genelde şirket içerisinde olur. Mehmet Ali Kaşıkçı ortaokulları ben ise liseleri ziyaret ediyorum. İkimiz satış ve pazarlamaya bakıyoruz.

Kavacık şubesini açtık. Ben daha çok Kavacık Şubesinde oluyorum. Okullara tanıtıma gidiyoruz ben Beykoz’da. Mehmet Ali Kağıthane, Sarıyer, Beşiktaş çevrelerini dolaşıyor.

Kitap Kahvesinde ne gibi hizmetler vermektesiniz?

Bizim en büyük sıkıntımız kitabın pahalı olması. İhtiyaç sıralamasında maalesef en son sırada olur kitap. Genelde şöyle olur evin ihtiyaçlarını ve giderlerini karşılarsın para kalırsa kitap alırsın. Biz bunu nasıl çözeriz dedik. Bir kitap kulübü, kitap üyeliği açtık. Kulübe üye olup bir ay boyunca 25 TL veriyorsunuz ve sınırsız kitap okuyorsunuz. Evinize götürebilirsiniz, isterseniz kafede okuyabilir ücretsiz çay içebilirsiniz. Yani ayda 4-5 kitap okuyan için avantajlı oluyor. Bir kitap 5 TL’ye gelmiş oluyor. 4.Levent Şubesinde 90 üyemiz var aynısını Kavacık Şubesinde de yapacağız.

Bunun dışında Dil Kurslarımız var. Biri Genel İngilizce diğeri TOEFL olmak üzere İki sınıf açtık. İhtiyaca göre hizmet veriyoruz.

Geçen sene Kağıthane’deki yazar öğretmenlerden her ay bir kişiye belli bir konu üzerinden söyleşiler gerçekleştirdik. Söyleşiler soru-cevap şeklince geçti. Sıcak ve samimi bir ortam oluştu. Kitap kahvesinde çay var sohbet var herkesi bekleriz.

Kavacık Şubesi nasıl olacak?

Kitap Kahvesi 4.Levent Şubesinde verdiğimiz hizmetlerin aynısını burda da vereceğiz. Bölgeye yabancıyız ama ne kadar başarılı oluruz tam bilmiyoruz. Buranın diğer şubeden farkı üniversiteye yakın olması. Bu olumlu mu olacak olumsuz mu olacak zamanla göreceğiz. İnşallah olumlu olur. 4.Levent’te genelde ortaokul ve lise öğrencileri ziyaret ediyordu. Burda üniversite öğrencileri ziyaret ediyor. İşimiz biraz daha zor ve biz de bunun bilincindeyiz ve ona göre çalışıyoruz.

İnternet Üzerinden kitap satışınız var mı?

İnternet üzerinden satış yapmıyoruz. O ayrı bir iş. Onun için farklı bir ekip kurmak gerekiyor, sürekli ilgilenmek gerekiyor. Biz perakende satış yapıyoruz.

Yayıncılık için neler söylemek istersiniz?

Kitap Kahvesi aynı zamanda yayıncılıkta yapıyor. Biz bulunduğumuz bölgedeki öğretmen ve öğrencilerden yazar ve şair potansiyelini ortaya çıkarmayı hedefledik. Bölgesel kitapçıyız diyebiliz. Kağıthane’de okumuş yaşamış insanların kitaplarını yayınlamayı hedefledik. Örneğin değerli yazarlarımızdan İlhan Kurt, Abid Yaşaroğlu ve Şafak Alka’nın kitaplarını çıkardık ve söyleşiler yaptık. Beykoz da aynı hedeflerimiz var.

Kitap Kahvesinde hedefiniz nedir?

Kitap Kahvesine her gelenin memnun ayrılmasını hedefliyoruz. Bir defa gelen bir daha gelsin istiyoruz. Müdavimi olsun istiyoruz. Bölge de kitap dendiği zaman Kitap Kahvesi akla gelsin istiyoruz. Çok büyüyüp şubeleşme taraftarı değiliz. Kavacık Şubesini de yakınlığı dolayısı ile tercih ettik. Bir şubemiz köprüden önce son çıkış, diğeri de köprüden sonraki ilk çıkış oldu. Hakkımızda hayırlısı olsun.

Kültür-Sanat Etkinlikleriniz devam edecek mi?

Geçen sene başlattığımız kültür etkinlikleri bu sene de devam edecekti ama bu şube açılışı dolayısıyla ertelemek zorunda kaldık. Bu sene de birkaç yazarımız geldi. Şafak Alka hanımla Ücretsiz Kişisel Gelişim Seminerleri verdik. Bu seminerler halka açık ve “Duygularımı Nasıl Yönetirim” konusu altında yapıldı. Bazen öğretmen arkadaşlarımızla kendi aramızda edebiyat sohbetler yapıyoruz, öğrencilerden de katılan oluyor.

Kitap sizce neden pahalı?

Birinci etken; Türkiye’de kâğıt fabrikası yok. Kâğıt yurt dışından geliyor. İkinci etken kitabın ihtiyaç sıralamasında en sonda olmasıdır. Sabah kalkınca kitap almalıyım dese insan fiyatına bakmaz ki. Türkiye’de kitap okuma oranı değil de kitap satış oranı düşük. Çünkü bir kitap satın alıyorsunuz okuduktan sonra başka birine veriyorsunuz o da okuyor. Yani bir kitabı 3-4 kişi okuyor. Kitaplar az satıldığı için fiyatlar yüksek. Bir şeye talep az olursa fiyatlar da ona göre pahalı oluyor.

Sizce Türkiye’de okuma oranı nasıl?

Türkiye’de kitap okuma oranı her geçen gün artıyor. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı’nın 100 Temel Eser projesi buna en büyük etken. Daha ilkokuldan çocuklarımıza kitap tavsiyeleri ile okuma alışkanlığı arttırılmış oluyor. Okullarda yazarlar projesi de okuma oranın artmasında etkili olmuştur.

Son olarak okuyucularımız için neler söylemek istersiniz?

Okumak yazmak kadar büyük bir erdem. Bir ihtiyaç. Bunun bir ihtiyaç olduğunu okudukça anlıyorsunuz. Okumazsanız anlayamıyorsunuz. Bilgiye sahip olmak önemli bir şey. Bu bir ayrıcalık. Belki kitap pahalı ama biz bunları üyelik sistemi yaparak önüne geçmeye çalışıyoruz. Bizim ülke olarak okumaya çok ihtiyacımız var. Öğrenmeye ve bilgiye de çok ihtiyacımız var. Okusunlar diyorum. Kitap Kahvesi’ne bekliyoruz diyorum.

Kitap Kahvesi İrtibat:

Kitap Kahvesi 4.Levent: Sultan Selim Mahallesi, Eski Büyükdere Caddesi, No:21 4. Levent-Kağıthane/İstanbul

Telefon: 0212 512 70 10

Kitap Kahvesi Kavacık: Fatih Sultan Mehmet Cad. Kavacık Mah. Otağcı Sok. No:5 Kavacık-Beykoz/İstanbul

Telefon: 0216 693 06 00

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
3146 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.