logo

Medeniyet’in Merkezi KAĞITHANE

Medeniyet’in Merkezi KAĞITHANE

Medeniyet’in Merkezi KAĞITHANE

Medeniyetin Merkezi Kağıthane

Kağıt, Kağıthane’de Hayat Buldu

1453 yılında İstanbul’da El Yapımı Kâğıt İmalathanesi Kağıthane’de bulunuyordu. 559 yıl aradan sonra Kağıthane tarihsel kimliğine, 2012 yılında Kağıthane Belediyesi’nin projesiyle yeniden kavuştu. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde bahsettiği Kağıthane’nin bulunduğu bölgede “El Yapımı Kağıt Atölyesi” hizmet veriyor.

Kağıttan Ağaç Üretiliyor

2013 yılı başından beri El Yapımı Kağıt Atölyesinde mazı çamı tohumlu kağıtlar üretiliyor. Bu tohumlar ilçemiz okulları ve esnafına dağıtılarak insanlarımızın geri dönüşümün önemi ve çevre duyarlılığı hakkında bilinçlendiriliyor. Şunu da unutmamak lazım gerekir ki kültürün ayrılmaz bir parçası olan kâğıt hala iletişimin en önemli aracıdır.

Kağıthane El Yapımı Kâğıt İmalathanesi

Kâğıthane’de, atıklardan kâğıt üretiliyor

Atıklardan kâğıt üretildiğini biliyor muydunuz? İstanbul’un özellikle son yıllarda yapılan çalışmalarla gözde ilçesi olan Kâğıthane’de atıklardan kâğıt üretiliyor. Zaten ilçemizin adı da buradan geliyor…

Kağıthane Belediyesi tarihi değerlerini günümüze taşıyan çalışmalarla adından söz ettiriyor. Osmanlı tarihinde farklı kültürlerin buluşma alanı olarak hizmet etmiş ve eğlenceden yerleşime, atlı ve silahlı talimlerden saray hayatına birçok alanda tarihin odak noktalarından biri olmuş Kağıthane, geçmişiyle buluşmaya devam ediyor. Tarihi konuma uygun olarak açılan El Yapımı Kâğıt Atölyesi sembolik de olsa, atık kumaşlardan yapılan kâğıtlarla Kâğıthane isminin nereden geldiğini hatırlatıyor.

El Yapımı Kâğıt İmalathanesi Kağıthane

559 Yıl Aradan Sonra “KAĞIT” Kağıthane’de Yeniden Hayat Buldu

1453 yılında İstanbul’da El Yapımı Kâğıt İmalathanesi Kağıthane’de bulunuyordu. 559 yıl aradan sonra Kağıthane tarihsel kimliğine, Doğu Türkistanlı El Yapımı Kâğıt Sanatçısı Oğuzhan Tuğrul’un desteği ile 2012 yılında tarihsel kimliğine yeniden kavuşmuştur. Oğuzhan Tuğrul’un 2014 yılında vefatından sonra eşi Aynur Tuğrul eski kumaşlardan kâğıt imalatı yapmaya devam ediyor. Bugün Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde bahsettiği Kağıthane’nin bulunduğu bölgede “El Yapımı Kağıt Atölyesi” hizmet vermeye devam ediyor.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul’un kâğıt merkezi olan ve adını buradan alan Kâğıthane’de günümüzde el yapımı kâğıtçılık geleneği sürdürülüyor. Bu gelenek Kâğıthane Belediyesi tarafından sembolik olarak kurulan El Yapımı Kâğıt Atölyesi’nde yaşatılıyor. Kâğıthane Belediyesi El Yapımı Kâğıt Atölyesi’nde atık kumaşların geri dönüştürülmesiyle elde edilen kâğıtlar çok çeşitlilik arz ediyor.

Sadabad Camiinin hemen başında Kâğıthane Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet veren “El Yapımı Kâğıt Atölyesi” ile geri dönüşümün ne kadar önemli bir konu olduğu anlatılıyor. Geleceği kurtarmak için kâğıdın hammadde malzemesi olan ağaçların bu şekilde korunabileceği, atık kâğıtların nasıl değerlendirilebileceğine dair fikirler açısından atölye çalışmaları ve burada yapılan eğitimlerle gelen ziyaretçilere aktarılıyor.

El yapımı kâğıtçılığın yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması adına atölyeye çeşitli gruplar, günübirlik ziyaretler gerçekleştiriyor. Bu geleneği yerinde inceleme fırsatı bulan vatandaşların dışında Kağıthane Belediyesi tarafından düzenlenen eğitim gezileriyle de çeşitli kurumlara el yapımı kağıtçılık detaylarıyla anlatılıyor.

Kağıthane'de Kağıttan Ağaç Üretiliyor

Türkiye’de ilk defa atık kâğıttan ağaç üretiliyor

2013 yılı başından beri El Yapımı Kağıt Atölyesinde mazı çamı tohumlu kağıtlar üretiliyor. Bu tohumlar ilçemiz okulları ve esnafına dağıtılarak insanlarımızın geri dönüşümün önemi ve çevre duyarlılığı hakkında bilinçlendiriliyor. Şunu da unutmamak lazım gerekir ki kültürün ayrılmaz bir parçası olan kağıt hala iletişimin en önemli aracıdır.

Çevre bilincini geliştirmek ve ağaç dikimine dikkat çekmek için başlatılan bu çalışmalar kapsamında Türkiye’de ilk defa atık kâğıttan ağaç üretiliyor.

Sezayi Tuğla Ayetullah Coşkun Röportaj Sezayi Tuğla Ayetullah Coşkun Röportaj2

Atölyemiz Kâr Amacı Gütmüyor

Kağıthane Belediyesi El Yapımı Kağıt Atölyesi Sorumlusu ve Eğitmeni Sezayi Tuğla’ya El Yapımı Kağıt Atölyesini ve kağıt üretimini sorduk…

Sezayi Tuğla, “El Yapımı Kâğıt Atölyesinde 4 kişi hizmet vermekteyiz; Aynur Tuğrul, Ramazan Sabancılar, Türkan Kütük ve ben. Atölyemizde kâr amacı gütmüyor ve parayla kâğıt satmıyoruz. Anaokulundan üniversite öğrencilerine, vatandaşlara, gruplara, bu eğitimi veriyoruz. Her gün yaklaşık 100 kişinin burayı gezip, görmesini ve kâğıt yapmasını sağlıyoruz. İstanbul’un farklı ilçelerinden hatta farklı şehirlerden gelenler oluyor” dedi. Kağıt üretiminin nasıl olduğunu anlatan Tuğla, “Atölyede kumaşlar makineye atılıp kalınlığına göre 4 saatten 10 saate kadar şebeke suyu ile karıştırılarak liflerine ayrılıyor ve hamur haline getiriliyor. Bu hamur A3 ve A4 boyutundaki süzgeç kalıplara alınıyor. Suyu süzüldükten sonra keçeye serilerek tamamen kuruması için bir gün boyunca presleniyor ve ardından asılarak kurutuluyor. Kuruma süreleri mevsime göre değişiyor. Yazın 3 saatte kuruyor, kışın ise 3 günde. Kuruyan kâğıtlar ütülenerek kullanıma hazır hale getiriliyor. El Yapımı Kâğıt Atölyesi’nde atık kumaşlardan üretilen kâğıtlar yağlı boya hariç, akrilik boya, karakalem, kuru kalem, sulu boya, minyatür, tezhip, ebru, hat, kaligrafi, origami gibi çalışmalarda kullanılabiliyor” dedi.

559 Yıl Aradan Sonra “KAĞIT” Kağıthane’de Yeniden Hayat Buldu

İstanbul’un Cazibe Merkezi Kağıthane

Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, “Kağıthane bugün İstanbul’un cazibe merkezleri arasında yer aldığı gibi aynı şekilde tarihte de birçok kadim medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle bizler geçmişin mimari ve kültürel izlerini Kâğıthane’de rahatça gözlemleyebiliyoruz. El yapımı kâğıtçılık da kültürel miraslarımız arasında yerini almaktadır. Bizler de geleceğe ilerlerken geçmişimizden kopmadan, değerlerimizi beraberimizde taşıyacak çalışmalar yürütüyoruz. Çünkü biliyoruz ki tarihinden kopmuş bir toplumun geleceği yoktur. Kâğıt, tarihte medeniyetin gelişmesi için en önemli araçlardan biriydi ve dönemin insanları büyük bir gayretle medeniyetin gelişmesi için kâğıdı üretip herkese ulaştırdılar. Bugün geldiğimiz medeniyet noktasında geçmişin bu gayretlerini görüyoruz ve bunun bir vefa duygusuyla yaşatılması gerektiğine inanıyoruz’’ dedi.

Kağıthane El Yapı Kağıt Atölyesi

“El Yapımı Kâğıt Atölyesi”ni istediğiniz zaman ziyaret edebilir ve bir pantolonun nasıl kâğıda dönüştüğüne şahit olabilirsiniz.

El Yapı Kağıt Atölyesi1 El Yapı Kağıt Atölyesi2

El Yapı Kağıt Atölyesi3 El Yapı Kağıt Atölyesi4

El Yapı Kağıt Atölyesi5 El Yapı Kağıt Atölyesi6

El Yapı Kağıt Atölyesi Kağıthane El Yapı Kağıt Atölyesi8

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
2650 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.