logo

Murat İnce İle Bir Nefestir Yaşam

Murat İnce İle Bir Nefestir Yaşam

Şair-Yazar-Yorumcu-Radyo&TV Program Yapımcısı Murat İNCE ile Hayatını ve Şiiri konuştuk…

Gönlüyle yaşayanların yüzüyüm ben ve aklı ile değil kalbi ile hareket edenlerin sesiyim ben. Nereden baksanız tutarsız kabul edeceğiniz bu hayatın, en dirençli kimliklerinden biridir kalbiniz, Murat İnceniz…

Öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Aslında Murat İnce sizsinin çünkü seven gönüllerin, kader mahkûmlarının, gönül dostlarının, hayata sevgiyle, namusla bakabilen şiir gözlü, türkü kokulu nefeslerin sesiyim ben. 1969 Yozgat’ın Sorgun ilçesinde doğdum. İlk, orta, lise ve yüksek okulu Ankara’da bitirdim. İlk şiir kitabım olan “Adı Yalnızlık”ı 1999 yılında çıkardım. Daha sonra çeşitli yayın kuruluşlarından toplam on bir kitaba imza attım. Kitapların yedisi şiir, üçü deneme ve bir tanesi Türkçeyi doğru etkin kullanma sanatı (diksiyon) içeriklidir. 2003-2005 eğitim öğretim yılında Ankara Aydınlıkevler Ticaret ve Anadolu İletişim Meslek Lisesinde Türkçeyi etkin ve doğru kullanma, diksiyon, sunuculuk, radyo ve televizyon konulu dersler vererek yüzlerce öğrenci yetiştirdim. 2005 yılından itibaren görsel medyada da programlar hazırlayıp sundum. 2008 yılında ilk şiir&müzik albümüm “Ayrılık Sevdi Bizi” yi çıkardım. Ramazan bayramı öncesi Mehmet Sakarya şiirlerinin de yer aldığı 13 şiirden oluşan “Bağcıksız Ayakkabılarım” adlı albüm Simay Müzik etiketiyle tüm müzik marketler de yerini aldı. On yılı aşkın süredir Yozgat’ın İleri Gazetesi ve son altı yıldır Anayurt Gazetesinde aşk mektupları yazmaktayım. Son olarak kitap ve müzik&şiir albümlerinde yol gösterici, sanat yönetmeni olarak da hizmet vermekteyim.

Şair ve yazar yönünüzü nasıl keşfettiniz? Bu birden bire olacak bir durum değil sonuçta ve bu yönde ilerlemeye nasıl karar verdiniz?

Hayatı geldiği gibi yaşarken sonuçlarını çoğu kez düşünemezsiniz. Bende öyle düşüncesiz davrandım, düşünülesi çok şey yoktu çünkü. Yazmak ve anlatmak yapabildiğim en güzel uğraşlarım arasında başı çeker. Çocuk yaşlarda içimde ki duyguları alt alta ve mantıklı gelecek şekilde dizmeye başladım. Ortaokul ve lise yıllarımda hat safhada yazmaya başladım. Kaç deftere şiirler, yazılar yazdım ve kaç defter, kaç şiir yırtıp, yakıp attım bilemiyorum fakat bir hayli fazlaydı.

Birçok radyo programında başarılı işlere imza attınız. Bize yapmış olduğunuz radyo programları hakkında bilgi verebilir misiniz?
Sırasıyla Genç FM, Ostim Radyo, Türkiye Polis Radyosu, Karadeniz FM, Aşk FM, TRT Türkiye’nin Sesi Radyosu ve TGRT FM’DE çalıştım. Programlarımda kültür sanat içerikli birçok konuyu ele aldım. Genelde şiir, öykü ve ezgilerden oluşan interaktif programlardı.

Şu anda bir radyo ya da tv programı yapıyor musunuz?

Türkiye Polis Radyosunda tam on üç yılı bitirdim. Haziran başında sezon finali yaparak tatile girdik. Her Perşembe ve Cuma “Murat İnce İle Bir Nefestir Yaşam” adlı programım beğeniyle takip edildi. İnşallah yeni sezonda yeni noktalarda olacağım.

Murat İnce CanSuyu

 Bundan sonrası için projeleriniz var mı? Varsa bizlerle paylaşır mısınız?

 Elbette birçok projem var. Son zamanlarda sanat yönetmenliği yapıyorum. Yaklaşık beş şiir müzik  albümünü yönetiyorum. Her biri yavaş yavaş hayata geçiyor. 2014 yılı itibari ile Atlantis Yayın Grubu Peon  Kitap’tan “CanSuyu” isimli deneme eserim yayınlandı. Bununla beraber önümüzdeki aylarda edinmiş  olduğum deneyimleri eğitimci kimliğimi öne çıkararak genç nesillere katkı sağlamak adına diksiyon  kitabım yine Peon Kitap’tan yayınlanacaktır.

CanSuyu Peon Kitap

 Türkiye’de şiir hak ettiği yerde mi sizce?

 Net bir şekilde ifade edersem, “hayır” fakat her geçen gün kitlesi artmaya devam ediyor. 19. Asırdan sonra  malum roman şiirin yerini kaptı yani düz yazılar vs. İnşallah bu yüzyılda şiir yine o eski çağlarını yaşar.

 Konserlerinizde sahnede bambaşka bir adam oluyorsunuz. Dinleyiciye bunun yansıdığını  görüyoruz. Bu duruşun sırrı nedir?

 Yaşamayan yazamaz ya da yazsa da biraz suni olur. Aynı şekilde yaşamayan da sahnede bunu  hissettiremez. Önce ben yanmalıyım ki herkese geçsin yüreğimdekiler. Kuvvetle ihtimal sahnede fazla şiirin içinde buluyorum kendimi. Kısaca o anı yaşıyorum, kendim oluyorum. Asla! Oynamıyorum ki bu çok net bir şekilde anlaşılır.

Yeni yıldan neler bekliyor Murat İnce?
2015 yılı inşallah ben ve benim gibi düşünenlerin, sevenlerimin yılı olacak. Kalbimden çıktığımda yola; büyük başarıları arzuluyorum ve büyük kitlelerle buluşmak daha da önemlisi barışın hâkimiyetinde, sevginin birleştiği yüreklerin önlerinde şiirler yorumlamak, yeni kitaplar yazmak istiyorum. İnşallah ülkemiz ve dünya adına güzel şeyler olur. İnsanlar artık ağlamasın…

Hasbahçe okurlarına neler söylemek istersiniz?

Dilerim bir gün, bir nokta da daha kesişir yollarımız. İstanbul’un tarih kokan, gelişen ve güzelleşen Kağıthane’sine, Kağıthane’mize bir gün davet ederseniz, gelir imza günü&konser etkinliği yapmaktan onur duyarım. Bugün burada kardeşlerimle monolog olsa da sayenizde kavuştuk. İnşallah yüz yüze de, gönül gönüle de nice diyaloglarda yine sizin desteklerinizle kavuşuruz. Sevgim ve daim saygılarımla.

Özel Röportaj:

Atlantis Kitap-Atlantis Yayın Grubu

ATLANTİS YAYIN GRUBU
Genel Yayın Yönetmeni
Savaş Erman

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
3770 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.