logo

Okul Çağı Çocukları İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

Okul Çağı Çocukları İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

Okul Çağı Çocukları İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

okul-cagi-cocuklari-icin-saglikli-beslenme-onerileri

Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Semanur KÜLLAÇ 2016-2017 Eğitim ve Öğretim Yılının başlaması nedeniyle “Okul Çağı Çocuklarda Beslenme” hakkında bilgiler verdi.

Yeterli ve dengeli beslenme her yaş döneminde olduğu gibi çocukluk dönemi için de çok önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenme; büyüme, gelişme, sağlığın korunması ve yaşamın devam ettirilmesi için gerekli besin öğelerinin vücuda alınmasıdır.

Okul çağı döneminde öğrencilerin, bedensel ve zihinsel gelişimlerini en iyi şekilde tamamlamalarına, ileriki yaşlarda sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmalarına destek olmak gerekir. Çocuklar, beslenme yetersizliklerinden en çok etkilenen gruplardan biridir. Yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin; dikkat sürelerinin kısaldığı, algılamalarının azaldığı, öğrenmede güçlük çektikleri, okulda devamsızlık sürelerinin uzadığı ve okul başarılarının düşük olduğu saptanmıştır.

Çocukların zihinsel, fiziksel ve duygusal gelişimlerine katkıda bulunmak için neler yapmalıyız;

1. Çocukların sağlıklı beslenmesi için süt, yoğurt grubu, et, yumurta, kuru baklagil grubu, sebze, meyve grubu, tahıl grubunda bulunan çeşitli besinlerden yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmeleri gerekmektedir.

2. Çocukların özellikle kemik ve diş gelişimi için günde 2-3 su bardağı süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir tüketmeleri önemlidir.

3. Hastalıklardan koruyucu ve antioksidan etkilerinden dolayı her gün 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeleri gerekir.

4. Güne mutlaka kahvaltı ile başlamak gerekir. Bütün gece süren açlıktan sonra, vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için enerjiye gereksinim duymaktadır. Kahvaltı yapılmadığında, dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalma olmaktadır. Güne yeterli ve dengeli bir kahvaltıyla başlamak öğrencilerin okul başarısının artmasında son derece önemlidir.

5. Günlük beslenme az az, sık sık 3 ana 3 ara öğün olacak şekilde planlanmalıdır. Öğün atlamamak gün boyu fiziksel ve zihinsel performansı en üst seviyede tutmaya yardımcı olmaktadır.

6. Ara öğünlerde meyve-süt, meyve-yoğurt, bisküvi-süt, tam buğday ekmeğiyle yapılmış tost veya sandviç, kuru meyveler, sert kabuklu meyveler iyi birer alternatiftir.

7. Vücudun düzenli çalışması, tüketilen besinlerin vücuda yararlılığının artırılması, çocukların fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimlerine olumlu katkı sağlamaları açısından fiziksel aktivitenin artırılmasına da önem verilmelidir. Bu bağlamda çocuklar sevdikleri spor dallarına yönlendirilmelidir.

8. Sağlıklı yaşam için çocuklara el yıkama ve diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması çok önemlidir. Yemekten önce ve sonra, tuvaletten önce ve sonra, dışarıdan eve gelince ellerin yıkanması konusunda alışkanlık kazandırılması gerekmektedir.

Geleceğimizi oluşturan, sürekli bir büyüme ve gelişme sürecinde olan çocukların sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmeleri, fiziksel aktivitelerini arttırmaları, daha aktif bir yaşam tarzı benimsemeleri ve bu konuda desteklenmeleri sosyal, bedensel ve ruhsal gelişimlerine önemli katkılar sağlar.

Diyetisyen Semanur KÜLLAÇ
Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
3644 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.