logo

Ömer Osmanoğlu: Esnaf Varsa Biz de Varız

Ömer Osmanoğlu: Esnaf Varsa Biz de Varız

Kağıthane Birleşik Esnaf ve Sanatkar Odası Başkanı Ömer Osmanoğlu ile Esnaflarımızın sıkıntılarını ve faaliyetlerini konuştuk…

Öncelikle kendinizi okuyucularımıza tanıtır mısınız?

1966 Gümüşhane doğumluyum. Evliyim. 1972 yılından beri Çeliktepe Mahallesinde oturuyorum. 1989 yılından itibaren aynı mahallede esnaflık yapıyorum. İnşaat malzemeleri üzerine nalbur dükkânım var. 2008 yılında yapılan Olağan Genel Kurul Toplantısında yönetim kurulu üyesi olarak Rahmetli Metin Başkanla birlikte seçildik. Başkanım 17 ay görev yaptı ve rahatsızlanıp vefat etti. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum, mekânı cennet olsun. Daha sonra yönetim kurulu toplanarak 2009’un Aralık ayında beni oda başkanı seçti. 2010 yılının Mart ayında normal Olağan Genel Kurul Toplantısına gittik. Kongrede yeniden oda başkanı seçildim. 4 yılda bir olan seçimlerimizi 2014 yılının Ocak ayında yaptık ve yeniden seçildik. Halen esnaflarımıza hizmet etmeye devam ediyoruz.

Ömer Osmanoğlu Esnaf Varsa Bizde Varız

İki dönemdir başkansınız. Başkanlık seçimi kaç yılda bir oluyor? Odanızın kaç üyesi var?
2010 yılından beri iki dönemdir başkanlık yapıyorum. Kağıthane Birleşik Esnaf ve Sanatkar Odası başkanlık seçimi 4 yılda bir oluyor. Bir dahaki başkanlık seçimi 2018’in Mart ayında olacak. Odamızın aktif olarak 1500 üyesi var. Tabi işyerlerini maliyeden kapatıp odamızdan kapatmayanlar, iflas edenler, vefat edenler var. Bunların sayısı ile birlikte 6 bin üyemiz var diyebiliriz.

Hangi Esnaflar sizlere üye olabiliyorlar?
İlçemizde berber, bakkal ve şoförler hariç her türlü esnafımız bize üye olabilir. Ankara’da şuan yapılan çalıştay var. Bu Çalıştay yeni kanun düzenlemeleri hazırlıyor. Yeni meclis açıldığında sunulacak. Kabul edilirse yılsonu noterlerde defter tasdiki yapılırken, odaya kayıt olmayanların defterleri tasdik edilmeyecek. Bununla birlikte belediyeler iş yeri açma ruhsatı verirken, odalardan belge isteme mecburiyeti bu kanunla birlikte gelecek. Bunlar geldiği zaman kayıt dışı üye sıfır olacak.

Ömer OsmanoğluEsnaf ve Sanatkâr Odası (KABESO) nedir? Amacı ve hizmetleri hakkında bize bilgi verebilir misiniz?Odamız Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlı olarak çalışan resmi bir kurumdur. Aynı zamanda da güçlü bir sivil toplum örgütüdür. 5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu göre hareket ederiz. Amacımız; esnaf ve sanatkârlar ile bunların yanlarında çalışanların meslekî ve teknik ihtiyaçlarını karşılamak, meslekî faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlerine uygun olarak gelişmelerini ve meslekî eğitimlerini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleriyle ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak, meslek disiplini ve ahlâkını korumak ve bu maksatla kurulan tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğindeki esnaf ve sanatkârlar odaları ile bu odaların üst kuruluşu olan birlik, federasyon ve Konfederasyonun çalışma usûl ve esaslarını düzenlemektir. Buna bağlı olarak esnaflarımıza faaliyet belgesi, ithalat, ihracat belgesi, kapasite raporu, Basit usullü çalışan esnafımıza perakende fişleri vermek hizmetlerimiz arasındadır. Genel anlamda esnafla devlet arasında köprüyüz.

Kağıthane Esnaf Odaları PlatformuHenüz gerçekleştiremediğiniz ama yapmak istediğiniz ne gibi projeleriniz var?
Kağıthane’deki en büyük projemiz “Kardeşlik Projesi”dir. İlçemizdeki Birleşik Esnaf Odası, Şoförler Odası, Berberler Odası, Bakkallar Odası ve Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ve biz tek çatı altında toplanarak 2013 yılında “Kağıthane Esnaf Odaları Platformu” kurduk. Kağıthane’de bütün etkinliklerimizi, faaliyetlerimizi birlikte yapıyoruz. Buradan oda başkanlarımıza sizin aracılığınızla teşekkür ediyorum.

Sosyal Sorumluluk projeleriniz nelerdir?
Esnaf teşkilatı Osmanlıdaki Ahilik Teşkilatından geliyor. Bizler o kültürden geliyoruz. İstanbul’da 154 oda var. Ben ayrıca İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Yönetim Kurulu Üyesiyim. Hiçbir odada Ahilik ile ilgili bir kitap yok. Biz bunu bir eksiklik görerek Tarihçi Yazar Aziz İstanbullu hocamızın katkıları ile “Ahilik” kitabı çıkardık. Bu kitabımızda ahiliği anlattık. Ahilikte ve halk arasında pabucunu dama attık tabiri vardır. Bu pabucu dama atılma hikâyesi, ahilikten gelir. “Bir gün çırak ustasından icazet almak için Ahi babaya gider, heyet çırağın yaptığı ayakkabıyı inceler. Bunun kalitesinin iyi olmadığını ve ayakkabının sağlıklı olmadığını görüp ustalık beratını vermez ve pabucunu dama atarlar” işte asıl pabucu dama atma hikayesi budur. Bunun dışında Ahiliği öğretmek için ilkokul çocuklarına yönelik Tarihçi Yazar Aziz İstanbullu hocamızın hazırladığı ve Mine Şimşek’in resimlerini çizdiği “Ahi Fatih’in Hikâyesi” kitabını çıkardık. Kağıthane’deki okullara dağıttık. Amasya’nın Göynücek İlçesinden, Kars’ın Sarıkamış ilçesinden de bu kitabı okullara dağıtmak için istediler, bizde onlara gönderdik. Okullarında dağıtıp, fotoğraflayıp bizlere gönderdiler. Önümüzdeki sene ilkokullara yönelik yeni bir kitap projemiz var. Kitabımız çizgi roman şeklinde olacak. Mesela; “Ahi yalan söylemez”, “Ahi süte su katmaz”, “Ahi büyüklerini sayar, küçüklerini sever” gibi doğruyu ve yanlışı gösteren bir çalışma olacak.

Kağıthane Şed Kuşanma Hıdırellez Şenlikleri Ömer Osmanoğlu Kağıthane Hasbahçe

Halk Eğitim merkezlerinde esnaflarımıza hijyenlik seminerler, iş sağlığı ve iş güvenliği seminerleri verdirdik. Ramazan ayında Hasbahçe’de stant açıyoruz, esnaflarımızla orada kaynaşıyor ve sohbet ediyoruz. Her yıl Belediyemizle ortaklaşa “Şed Kuşanma” ve “Hıdırellez Şenlikleri” düzenliyoruz. Kentsel dönüşümle ilgili olarak; yıkılan binaların altında bulunan esnaflarımızın mağdur olmamaları için yeni yapılan projelerde binaların altında dükkânların tekrar küçük esnaflarımıza tahsisi için belediyemize talepte bulunduk ve bu yönde kararlar alındı. Bu kararla “Esnaf Çarşısı” diye yerler yapılacak. Bizlere desteğini esirgemeyen, esnafımızın sıkıntılarının çözümünde yardımcı olan Kaymakamımıza ve Belediye Başkanımız Fazlı Kılıç beye de teşekkür ediyorum.

AVM’ler ile ilgili kısaca görüşleriniz nelerdir?
AVM’ler esnafımızı olumsuz yönde etkiliyor. Bu durum esnaflarımız için kanayan bir yaradır. Bu sorunla ilgili TBMM’nin biran önce yeni bir kanunla düzenleme yapması gerekiyor. Biz bununla alakalı çok girişimde bulunduk fakat bir netice alamadık. Hükümetimiz bitmeye yüz tutmuş mesleklerin kaybolmaması için AVM’lerde % 5 yer ayrılması için çalışmalar yapıyor. Zamanla bu oran inşallah yükselir. AVM’ler ayrıca komşuluk ilişkilerini ve aile kültürünü de bitiriyor. AVM’lerin ailemize ve toplumumuza da böyle bir zararı vardır.

Esnafa verilen kredilerle ilgili ne düşünüyorsunuz?
Bu kredileri Esnaf Kooperatifleri veriyor. Esnaflarımız bizden esnaf olduğunu belgeledikten sonra gidip başvuru yapıp alabiliyor. Şuan ki miktarın yeterli olmadığına da inanıyoruz. Eskiden KOSGEB’in sıfır faizli kredileri vardı bunların tekrar açılması gerekiyor. Sicili bozuk esnaflarımız bunlardan faydalanamıyor. Esnaflarımızın bu kredilerden faydalanabilmesi için sicillerindeki geçmişten kaynaklanan olumsuzlukların silinmesi içinde talepte bulunduk. Seçilen yeni hükümetin bunları değerlendirip gerekli kanunları çıkaracağı kanaatindeyiz.

Esnaf ve Sanatkârlarımızın sıkıntıları nelerdir? Esnaflarımızın sıkıntılarının giderilmesi için neler yapılmalı sizce?
Esnafımızın en büyük sıkıntısı alış veriş merkezleri, kentsel dönüşüm sonucu dükkânlarından olan esnaflarımızın durumudur. Ayrıca oto tamircileri, demir doğramacılar ve atölyeler gibi sanayi esnafımızın mahalle aralarında olmasından dolayı vatandaşlardan sürekli şikâyetler gelmektedir. Bunlarla ilgili yakın bölgelerde küçük sanayi sitelerinin yapılarak bu esnaflarımızın ve vatandaşların sıkıntıları giderilmelidir.

Kağıthane Birleşik Esnaf ve Sanatkar Odası Başkanı Ömer Osmanoğlu

1 Kasım seçim sonuçlarından tek başına bir iktidar çıktı. Bu sonuç esnaflarımıza nasıl yansır. Sonuçları nasıl değerlendiriyorsunuz?
1 Kasım seçim sonuçları ülkemize, milletimize ve esnaflarımıza hayırlı olsun. Siyasi parti ayrımı yapmaksızın her zaman tek başına iktidarlarda istikrar vardır. Her zaman tek başına bir iktidar, istikrar ve güven açısından esnafımız için olumlu ve faydalı olur.

Başkanım bu güzel söyleşi için ve bize vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederiz. Son olarak Kağıthane esnafına ve okurlarımıza mesajınız nedir?
Biz bu işe başlamadan önce esnafımıza şunu söylemiştik; “esnaf varsa bizde varız” Sizlerin aracılığı ile esnaflarımıza tekrar teşekkür ediyorum. Her zaman esnafımızın iş yerlerini ziyaret ediyor ve sıkıntılarını, dertlerini dinliyoruz. Onlara hizmet etmekten mutluluk duyuyoruz. Sonuç olarak biz onların hizmetkârıyız, onlara hizmet etmek için buradayız. İmkânlarımız doğrultusunda her zaman yanlarındayız.

Böyle bir gazete çıkarıp okuyuculara sunduğunuz için sizlere teşekkür ediyorum. Gazeteniz çok güzel, farklı ve kaliteli. Tüm Kağıthanelilere Hasbahçe Gazetesini okumalarını tavsiye ediyorum.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
2373 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.