logo

ÖMER

ÖMER

ÖMER

Ömer

Her mahallenin ihtiyacıdır Ömer. Kendisi 18 yaşında. Hatır bilir, kıymet bilir, dost bilir, saygı bilir, yardım bilir bir delikanlıdır. Bizim mahallede büyüdü. Küçüklüğünü de bilirim. Evin ilk evladı, kız kardeşlerinin has ağabeyidir. Hemşericiliği eskiden beri hiç sevmem. Gereksiz yere birilerinin hakkını yemek için kullanılan sıkıntılı bir durumdur. “Geçici olarak dünyalıyım” diyen bir usta kaleme hayran hayran bakmıştım uzun yıllar önce. Bu nedenle nereli olduğu bende kalsın.

Ömer çok çalışkan bir talebe olmadı. Aslında çok da önemsemedi bu hali. Öncelikleri farklıydı belki de. Bizim çok yükseklerde gezdirdiğimiz imam-hatip okulundan da mezun olmadı. Şimdi üniversitede okuyor. Mühendis olacak inşallah.

Ömer adı farklıdır benim için. Ortaokulun son yılında Halife Ömer ile tanışmıştım bir kitapta. En son dün akşam yine onun bir sözünü okudum. İrkildim. “Hesaba çekilmeden kendinizi hesaba çekiniz” diyordu Ömer.

Bizim Ömer herhangi bir cemaatin kanatları altında değildir. Ne meşhur abilerden ders almışlığı vardır ne de hurafeyi din diye satanlara takılmıştır. Kanat diyorum da ölçü ne, onu ben de bilemiyorum. Kendisi okumayı sever, Kuran talebesidir. Asosyal gençliğe inat tam bir sosyal sitedir Ömer. Sabahın ilk ışıklarıyla bazen yollara düşer. Halı sahaya maça götürür gençleri veya bir programa yetiştirme peşindedir. Arkadaşlarını alır eve getirir. Annesine yemekte ne var diye sorar tamam anne ne olduğu önemli değil, biz bir şeyler yeriz… Der ve alır gelir eve topladıklarını.

İlçemizin bir derneğinde sohbetler yapar anlatır bilgisi yettiğince. Bilgisayardan slâytlar hazırlar. Televizyona eskiden beri kızgındır hiç arası yoktur. Hatta dünyasında televizyon yoktur. O akşamları ya bir programdadır, ya da bir programa hazırlık yapıyordur.

Yaşı ne olursa olsun amca olsun teyze olsun birisi yanından ellerinde poşetle geçmeye görsün. Hemen kapar poşetleri gerekirse yolunu değiştirir hayır duası alır.

Bazı ev sohbetlerinde de yerini bulur Ömer.

Ömer varsa hizmet vardır ilkesi gereğince çay servisleri, tatlı servisleri Ömer’in elinden kurtulamaz.

İsrail’in bütün mallarının boykot edilmesini her yerde savunur. Takıntılıdır bu konuda. Duruşu adam duruşudur.

Bazı STK programlarında sunuculuk yapar. Benim tanıdığım Ömer böyle dostlar. Fazlası var eksiği yok çok şükür. Bu yazıyı yazmadan iki saat önce sokakta rastladım Ömer’e yaşlı bir teyzeye hummalı bir şekilde bir şeyler izah ediyordu yine. Her mahalleye her apartmana her aileye bir Ömer yetiştirmek zorundayız.

Gençler! Boşlukta savruluyoruz, canımız sıkılıyor ne yapsak mutlu olamıyoruz diyorsunuz ya, reçete yukarıda duruyor. Size Ömer’in sigara içenlerle olan muhteşem mücadelesini anlatsam eminim çok daha ilginizi çeker. O da başka sefere…

Serdar Çil

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » »
2776 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.