logo

27 Nisan 2014

Otistik Çocuklarda Duyu Bütünleme Terapisinin Önemi

Otistik Çocuklarda Duyu Bütünleme Terapisinin Önemi

Otistik Çocuklarda Duyu Bütünleme Terapisinin Önemi

Duyu Bütünleme Terapisi

Doğumdan itibaren bilgi ve becerilerimizi kazanırken tat alma, dokunma, işitme, görme, koku alma duyularının yanında denge ve beden farkındalığı duyularını kullanırız. Duyu organları aracılığı ile alınan tüm bilgiler sinir sistemi aracılığı ile beyne aktarılır, beyinde organize olur, gelen bilgiler arasında bağlantı kurulur ve bir bütün oluşturularak cevap olarak tekrar organlara aktarılır. Bu duyulardan birinde problem olduğunda istenilen bilgi ve becerilerin öğrenilmesi güçleşecektir.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOtistik olan çocukların çoğunda duyu bütünleme problemi görülür. 1979’da Dr.A.Jean Ayres’in geliştirdiği duyu bütünleme terapisinde denge, vücut farkındalığı ve dokunsal duyulardaki problemler üzerinde durulmaktadır. Denge duyusunda sorun olan çocukların yerçekimine karşı güvensiz ve savunmacı davranışlar gösterdiği görülür. Örneğin merdivenin son basamağını atlayamaması, kaldırım taşı üzerinde yürüyememesi, merdiven korkuluğundan sıkıca tutunmadan inip çıkamaması, oturduğu sandalyenin başkası tarafından hareket ettirildiğinde aşırı korkması gibi belirtiler görülür. Dokunsal uyaranları bütünleme bozukluğu olanlar dokunmaya karşı aşırı hassasiyet ya da duyarsızlık gösterebilirler. Soğuğa ve acıya karşı dayanıklı olabilirler. Ciddi olarak yaralandıklarında bile acı duymayabilirler. Aktivite seviyeleri normalden az yada fazla olabilir. Otistik çocukların bazılarında sürekli yorgunluk, zor harekete geçebilme hali ile sürekli hareket halinde olup bir türlü oturtulamayan çocuklar, sürekli parmak ucunda yürüme gibi davranışlar örnek gösterilebilir.

Genelde çoğu otistik çocuklar iyi bir dengeye sahip oldukları halde basit bir işi örneğin makasla kesmeyi öğrenmekte güçlük çekebilirler.

Konuşma, lisan, motor becerilerde gecikme ve akademik başarıda zayıflık,okul yıllarında öğrenme ve okul problemleri en sık rastlanan durumlardır.

Davranışları organize etmekte güçlük çekme görülür. Bazı otistik çocuklar yıkıcı ve dürtüsel davranışlara sahip olabilirler. Kendini ısırma, çimdikleme ya da kendine vurma gibi davranışlar görülür. Belli bir işi yaparken plan kurmakta ve yeni bir duruma uyum sağlamakta güçlük çekerler.

Duyu bütünleme terapisinde çocuğun ihtiyacına göre kullanılan materyaller ve oyun aktiviteleri ile duysal problemlerin giderilmesi hedeflenmektedir. Her çocuğun gelişim süreci farklılık göstermektedir. Çocuğun hangi duysal alanda problem yaşadığı tespit edilir ve çocuğun ihtiyacına göre terapi programı hazırlanır.

Unutulmaması gereken çocuğumuzun eğlenerek yaptığı aktivitelerde bilgi ve becerileri  öğrenmesi daha kolay olacaktır. Seans sırasında mutlu olan çocuk iletişime geçer ve öğrendiklerini günlük yaşamda da devam ettirir.

Duyu Bütünleme Terapisti Fzt.Hülya KARAKAŞ

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » »
3881 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.