logo

Rohingya-Arakanlı Müslümanlar İçin Neler Yapabiliriz?

Rohingya-Arakanlı Müslümanlar İçin Neler Yapabiliriz?

Müslüman kardeşlerimiz için neler yapabiliriz? Mazlum ihtiyar ve çocukları Doğu’da bir kardeş şehir kurarak ağırlayabiliriz. Hali vakti iyi olan her aileye bir kardeş çocuk kampanyası düzenleyebiliriz.

Edindiğimiz bilgilere göre Rohingya/Ruhunnecah 8.yüzyıldan beri İslam’la şereflenmiştir. Müslüman tüccar kardeşlerimiz, doğuda gittiği en uzak yer olarak “Güneşin doğduğu topraklar” diyerek Rohingya adını vermişlerdir.

Suud’ta yaşayan Arakanlı Şeyh Ebuşşema bin Abdulmecid bin Muhammed’e göre; tarihte gemilerle arakana gelen Müslümanlar; bir geminin arakan adalarından birisine çarparak parçalanması neticesinde zorluklarla adaya çıkmışlardır. Kurtuluş sevinciyle “Ardu’rrahme (Rahmet yeri-Rahmet diyarı) demişlerdir. Ölen kardeşleri için de Ruhunnecah (Ruhu kurtuluşa erenler) diyerek teskin etmişler böylece bu anlamda “Rohingya“ ismini almış tarihi bir yerdir.

Arakan, o bölgede İslam’ın yayıldığı yer olmuştur. Suudlu tarihçi Ali Gamidi’ye göre Arakan İslam Krallığı, Süleyman Şah tarafından kurulmuş, 48 Kral hükümran olmuş ve 350 yıl sürmüştür. Bu hükümranlık 18.yy.a kadar İngiliz sömürgesi oluncaya kadar devam etmiştir. II.Abdulhamid zamanında Arakan’a asker gönderilmiş ve Müslümanlarla beraber aynı safta savaşmışlardır.

BM İnsan hakları izleme örgütü Arakan’da ki köylerin buldozerlerle geçildiğini bildiriyor, Myanmar yönetimi ise köyleri yeniliyoruz cevabı vermektedir.

Birkaç ay önce Bangladeş’e giden Arakan’lıların ülkeye geri dönüşü için anlaşma yapılmış fakat bu anlaşmada zulüm, tecavüz yapanlara ceza vs. olmamış ve kaçan Arakan’lılara vatandaşlık dâhil kalıcı çözüm sağlanamamıştır.

Rohingya/Arakan nüfusu 51 milyon civarında olup nüfusun %10‘u Müslümandır. Fakat resmi rakamlar % 2,5 kadar göstermektedir.

Arakan’da Müslümanlara etnik temizlik yapılmaktadır. Bunun nedeni;

2010 yılında başlayıp 2013’te biten Arakan’dan Çin’in Yunnan eyaletine uzanan 2 boru hattı asıl neden olarak görülmektedir. Buradan 12 milyar m3 gaz taşınmaktadır. Ayrıca 1,2 trilyon m3 gaz tespit edilmiş, 2,1 milyar varillikte petrol rezervi bulunmuştur. Bu bölgenin güvenliği için İnsanlık katledilmektedir.

Enerji şirketlerinin başında Amerikan, Fransız ve İngiliz şirketler var bu nedenle katliama Avrupa sessiz kalmaktadır. Ülkemizde Buda ve Budizm felsefesinden esinlenen gruplar maalesef sessiz kalmaktadır.

Dünyada olup biten zulüm ve işkenceler karşısında Budist felsefenin vurdumduymazlığına kapılanlar, yoga vs. aldatmacalarla insan vicdanını sızlatan hadiselere sessiz, terör destekçisi Budist rahibe karşı duyarsızdır.

Dünyada ve ülkemizde bu zamana kadar yapılanlar ve yapılması gerekenler:

* BM İnsan Hakları izleme komitesi Rohingya, Myanmar ve Arakan konusunda daha aktif ve kalıcı çözümler üretmelidir.

* Rohingya’da yaşayan 3 milyondan fazla nüfusun tüm hakları; seçme, seçilme, etnik kimlik, vatandaşlık ve güven içinde yaşama vb. hakları verilmelidir.

* Kendi partilerini kurma hakkı ve kendi federal yapılarını oluşturmalarına izin verilmelidir.

* Müslümanların ceza ve ölümüne sebep olanların yargılanmaları sağlanmalıdır.

* Rohinigya’da gözlemci olarak İslam ülkelerinden her ülkenin bir temsilci ile bir konsey oluşturularak BM haricinde bir gözlemci heyetinin görev yapması sağlanmalıdır.

* İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Rohingya ile ilgili yaptırım kararını gündeme almalıdır.

* Rohingya ve Çin,  Yunnan eyaletine Enerji koridorunu sağlayan şirketlerden o bölgede yaşayanlara %1-2 gelir aktarması sağlanmalıdır.

* İİT gözetimi altında Müslüman nüfusun tekrar sayımı yapılarak kontrolü ve devamı sağlanmalıdır.

Rohingya ve Arakanlı kardeşlerimize başka neler yapılabilir:

* Gökkuşağı gibi bugün Arakan, başka bir zaman dünyadaki mazlum kesime bir köprü kurulabilir.

* 5 yıldızlı oteller, lüks evler içinde kendi rahatlarını düşlenenlerin aksine bu kardeşlerimize çok yıldızlı gök kubbe altında bir barınma yerleri yapılabilir.

* Gönülden Allah rızası için erkek-kadın-çocuk-ihtiyar herkes elinden geldiği kadar kardeşlik kurabilir.

* Ülkemize fiilen ihtiyar-çocuk mazlum ve mağdur insanlar getirilebilir.

* Evlenmek isteyen gençlerimiz bu ailelerden ihtiyaç içinde olanlarla evlendirilerek, insanca bir düzen ve aile yapısı sağlanabilir.

* Özel ve tüzel şirketlerimiz bu ülkeyle diyalogları geliştirerek insanca hizmet konusunda ticaret yapabilir.

Çok şükür ülkemiz bu konuda duyarlı ve gereken zamanda birçok yardımlar da yapmaktadır.

Dün Suriye’de başka gün dünyanın başka yerinde kimliği ne olursa olsun insan olduğu için yardım elimizi uzatmaktayız.

Allah mazluma ve mağdura yardım edenlerin yardımcısıdır.

Her anımızı imtihan olarak görmek, ona göre yaşamak dileğiyle.

Selam ve dua ile

Fethullah Fakıoğlu

Etiketler: » » » » » » » » » » » »
1396 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.