logo

Sadabad Yaz Etkinlikleri Ahilik Şed Kuşanma Töreni ve Hıdırellez Şenlikleri ile Başladı

Sadabad Yaz Etkinlikleri Ahilik Şed Kuşanma Töreni ve Hıdırellez Şenlikleri ile Başladı

Sadabad Yaz Etkinlikleri Ahilik Şed Kuşanma Töreni ve Hıdırellez Şenlikleri ile Başladı

Sadabad Yaz Ekinlikleri kapsamında Kağıthane Belediyesi ile Kağıthane Esnaf Odaları Platformunun ortaklaşa düzenlediği 13.Ahilik Şed Kuşanma Töreni ve 22.Hıdırellez Şenlikleri, 3 Mayıs Perşembe günü Saat:14.00’de Hasbahçe Mesire Alanı’nda gerçekleştirildi.

Ahilik Şed Kuşanma Törenine Kağıthane Kaymakamı Hasan Göç, Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, AK Parti İlçe Başkanı Mevlüt Öztekin, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Mustafa Uzun, Kağıthane Esnaf Odaları Platformu Başkanı Ömer Osmanoğlu, Kağıthane Esnaf Odaları Başkanları, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kağıthane Esnaf Odaları Platformu Başkanı Ömer Osmanoğlu yaptığı açılış konuşmasında, “Kağıthane’de geleneksel hale gelen Kağıthane Esnaf Odaları Platformu ile Kağıthane Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlemiş olduğu Ahilik ve Şed Kuşanma Törenlerine hepiniz hoşgeldiniz. Çalışma, dürüstlük, sevgi, birlik ve beraberlik gibi değerleri özünde toplayan, ahilik anlayışının kardeşlik sıcaklığını Kağıthane’de her yıl büyük bir coşkuyla yaşamaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

Osmanoğlu, “Ahilik; toplumda yaşayan fertleri birbirlerine yaklaştırmak ve aralarında dayanışma kurulmasını sağlamaktır. Ahilik, birlik ve dayanışma sağlayan en önemli unsurların başında gelir. Ahilik, Akıl, ahlak, çalışma, bilim devlet ve eğitimi temel alır. Ahilik, din, dil, ırk ve cinsiyet farkı gözetmeyen, herkese eşit muamele yapılan bir anlayışın simgesidir.

Herkesin çalışmasını istemek, işsize iş bulmak, herkesi bir meslek sahibi yapmak, yoksul ve sakatlara yardım etmek aslında bir devlet görevi olmasına rağmen, bu görevler ahiler tarafından da yapılmaktaydı. Ahi Birliklerinin bu faaliyetleri, Türk toplumundaki gönüllülüğe bağlı Devlet-Millet İşbirliğinin açık bir örneğidir.

Ahilik teşkilatında şed kuşanma ise görünüşte bir esnaf merasimidir. Anlatmak istediği mana hayatımızı kuşatan, ihtiyaç maddelerinin üretilmesinde iş yapabilecek sanatkarın yani ustanın yetiştiğinin ilanıdır.

Bugün burada yapmakta olduğumuz, Ahilik Şed Kuşanma ve Hıdırellez Törenlerinde, Kağıthane Esnaf Odaları Platformu olarak, bizden hiçbir zaman desteğini esirgemeyen Kağıthane Belediye Başkanı Sayın Fazlı Kılıç’a ve İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Sayın Faik Yılmaz’a şahsım ve yönetim kurulum adına teşekkür ediyorum” dedi.

  

Tören protokol konuşmalarının ardından mehteran gösterileri ile devam etti. Sahnede Ahilik Geleneği teatral olarak canlandırılarak tüm protokol üyeleri de sahneye davet edildi ve birlikte şed kuşanıldı. Şed Kuşanma Töreni’nden sonra da açık alanda Hıdırellez ateşi yakılarak üzerinden atlandı. 

Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç ise yaptığı konuşmada “Bir ustanın çırağını kalite ve standart ölçülerine göre iş yapabilecek bir sanatkar, dürüst ve güvenilir bir meslek sahibi olarak yetiştirdiğinin ilanı olan Ahilik ve Şed Kuşanma Törenimizi burada vatandaşlarımızla gerçekleştirdik. Yazın müjdecisi baharı ve baharla birlikte gelen canlanmayı, sağlığı, bolluk ve bereketi Hıdırellez Şenlikleri’mizde yine vatandaşlarımızla birlikte kutlayarak Kağıthane’de bin yıllık geleneklerimizi yaşatıyoruz” dedi.

Hasbahçe Gazetesi Özel Haber

Etiketler:
1815 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.