logo

22 Aralık 2013

Tarihi Demiryolu Hayata Geçiriliyor

Tarihi Demiryolu Hayata Geçiriliyor

Tarihi Demiryolu Hayata Geçiriliyor

demiryolu demiryollari

İstanbul’a Kömür ve Asker taşımak için inşa edilen Kâğıthane-Ağaçlı Hattı’nın yapımına 16 Şubat 1914’te başlanmış. Şömendifer Alayı ve Çorlu Amele Taburu’nun çalışmalarıyla Temmuz 1915′te bitirilmişti.1916’da da faaliyete geçen hat, yıllar geçtikçe izi kaybolarak 1952 yılında kaldırıldı. Kâğıthane-Ağaçlı Hattı, Zonguldak`tan çıkarılan ve denizyoluyla İstanbul`a getirilen kömürü Silahtarağa Elektrik Santrali`ne ulaştırıyordu. Birinci Dünya Savaşı yıllarında kömür temininde sıkıntı yaşamaya başlandığında ise hattın ikinci ayağı hizmete girmişti.

demiryolu raylar

62 kilometrelik hattan oluşan Kâğıthane-Ağaçlı Hattını Kağıthane Belediyesi yeniden ortaya çıkardı.

Demiryoluna ait ray parçaları ve bazı kilometre taşları Kağıthane Belediyesi’nin bahçesinde yer alan Açıkhava Müzesi’nde sergileniyor.

Hat Haliç ve Anadolu Yakasını birbirine bağlayacak.

Hattın Güzergahı Silahtarağa’daki santralden başlayarak Kağıthane Deresi’nin batı kıyısını izleyerek kuzeye doğru ilerleyip Göktürk – Kemerburgaz’dan geçecek. Kemerburgaz’da ikiye ayrılan hat, bir kolu Kağıthane Deresi, bir kol yine Kâğıthane Deresi’ni izleyerek Uzunkemer’in altından geçecek ve Ağaçlı köyünde Karadeniz’le buluşacak. Diğer kol ise Belgrad Ormanı’nın içinden geçerek Çiftalan köyünden Karadeniz’e ulaşacak.

demiryolu calimasi

Haliç ve Anadolu Yakası`nın birbirine bağlanacağını ifade eden Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, “Bu demiryolu Kağıthane tarihi açısından çok önemli bir kilometre taşı. Eğer biz bu yolun izlerinin tamamen ortadan kalkmasına göz yumarsak ve yeniden inşa etmezsek, tarihe karşı büyük bir kötülük yapmış oluruz. Bütün arşivi önümüze aldık ve ne yapılması gerektiği konusunda uzun uzun düşündük. Tarihçilerden ve teknik adamlardan bu konuda bilgiler aldık. TCDD yönetimiyle görüştüm ve eski hattın üzerinde bir haritalama çalışması yaptırdım. Kağıthane Belediyesi ve Devlet Demiryolları ekiplerinin ortaklaşa yaptığı haritalama çalışmasına son halini verdikten sonra, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş`ı demiryolu ve güzergahı hakkında, yerinde bilgilendirmek üzere davet ettik. Başkan Topbaş`ın bu konuda bilgili ve ilgili olduğunu gördük. Biz de harita ve güzergah hakkında ayrıntılı bir brifing verdik.dedi.

tarihi demiryolu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Metropolitan Planlama Bürosu`na, hattın harita ve planlara işlenmesi, demiryolunun yeniden inşası için projelendirilmesi talimatı verdi. Bu talimat sonucu Metropolitan Plan Bürosu`nda kurulan çalışma grubu araziyi gezdi, hat üzerinde helikopter uçuşu yaptı ve bir ön çalışma hazırladı. Oluşturulan proje taslağı tamamlandı.

Güzergah Üzerinde Ağaç Kesilmeyecek

100 sene önceki güzergahı kullanarak hattın faaliyete geçeceğini söyleyen Başkan Fazlı Kılıç, hattın Belgrat Ormanı’ndan da geçeceğini ancak hiçbir ağacın kesilmeyeceğini belirtti.

Etiketler: » » » » » » » »
2350 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.