logo

Tatil Gelmişken

Tatil Gelmişken

Tatil Gelmişken

Okulların birinci eğitim döneminin sona ermesi ile birlikte çocuklarımızla beraber vakit geçirme fırsatı elde ettik. Bu günlerde en çok da onlarla beraber bir şeyler yapmanın tadını çıkarmalıyız. Biliyoruz ki bu yaşadığımız yıllar geri gelmeyecek.

“Neler yapabileceğimiz” konusundan ziyade “neler yapmalıyız” konusuna değinmek istiyorum. Öncelikle muhakkak her gün; çocuğumuz okuma yazma biliyorsa kitap okumalı, bilmiyorsa ebeveyn olarak biz ona okumalıyız. Kendi dilinde okuma ve anlama becerilerini arttırmalıyız. Daha önceki yazılarımdan birinde bu konuya değinmiştim. Okumaktan ziyade anlayarak okumaya doğru çocuğumuzun yönlenmesini sağlamalıyız. İlaç prospektüslerini okurcasına kitap okumanın çocuğun gelişimine katkı sağlamayacağını da o yazı da belirtmiştim.

İkinci olarak, çocuklarımızla beraber açık havada gezmeli, yeni yerler görmeliyiz. Yaşadığımız şehir açısından değerlendirdiğimizde bunun en doğru yer olduğunu söyleyebiliriz. İstanbul’da yaşayıpta hala tarihi yarım adayı görmeyen çocuklarımız var. Onları bu yerlere götürerek gezdirmeliyiz.

Üçüncü olarak, çocuğumuz evimizde bizimle beraber yaşamını sürdürmekte ancak sorumluluk almamakta. Her yaştaki çocuğa evde bir sorumluluk verilmeli ve o sorumluluğunu yerine getirmesi için desteklenmelidir. (Masa hazırlamaya yardım etme, temizliğe yardım etme vs.)

Bilgisayar veya teknolojik aletlerle vakit geçirmek isteyen çocuğumuza belirli bir saat sınırlaması koymalı ve bu belirlediğimiz sınırlar içinde müsaade etmeliyiz. Bilim insanları bu süre için tüm teknolojik aletlerle geçirilecek vaktin iki saati geçmemesini öneriyor. Bu bilgiyi de bir kenara koymuş olalım.

Çocuklarımızı yeni iş ve uğraşlara da yönlendirebiliriz. Çocuğumuzun yeteneğine göre bu uğraşları da planlayabiliriz. Örneğin çocuğumuzun öykü yazma becerisi varsa öykü yazması için onu değerli kılacak adımlar atmalıyız. Yazdığı bir öyküyü çoğaltarak akrabalarımıza dağıtabiliriz.

Ve son olarak tatilin son haftasında birinci dönem görmüş olduğu konularla ilgili tekrar yapması için çocuğumuzu cesaretlendirmeliyiz. Tekrarın her zaman fayda getireceğini biliyoruz. Özellikle okulda öğrendiği bilgilerin normal hayatında kullanılabilirliği ile ilgili çocuğumuzu yönlendirmeliyiz. Bu konuda çoğu zaman yetersiz kalıyoruz. Okulda öğrenilenin okulda kalacağını öğrenen çocuk bu bilgi hayatına aktaramıyor. Örneğin basit toplama işlemleri öğrenen çocuğumuza market alışverişinde aldığımız ürünlerin hesabını yapmasının isteyebilir, doğruluğunu da yazar kasada öğrenmesini sağlayabiliriz.

Yapmayacağımız şeylere gelirsek; bakın burası önemli! Çocuğumuzun tüm gün uyuması, evden dışarı çıkmaması ya da bütün gününü televizyon seyrederek veya teknoloji aletleri ile geçirmesi çocuğumuzun faydasız olarak yetişmesine katkı sağlayacaktır.

Değerli okuyucularımız çocuklarımızın gelişiminin en önemli evrelerinde gece uykusunun faydalı olduğunu bilmeli uyku için ayrılan zaman ile çalışmak için ayrılan zamanın farklı olduğunu bu tatil döneminde de çocuğumuzla istişare etmeli ve buna göre uygulama yapmalıyız.

İyi tatiller

Erdoğan Ergin

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
2224 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.