logo

Türklerde Toprak ve Devlet Anlayışı

Türklerde Toprak ve Devlet Anlayışı

Türklerde Toprak ve Devlet Anlayışı



Çinli tarihçi Hsu Kuang’a göre Mete Han, M.Ö. 209 yılında Asya Hun İmparatorluğu’nun tahtına oturdu. Tahta çıkışını çok büyük bir tören düzenleyerek kutladı.

Asya Hun İmparatorluğu’nun bir tarafında Çin, bir tarafında da (doğusunda) Moğolların ataları olan Tung-hu’lar vardı. Bu tarihte Tung-hu’lar en güçlü çağlarını yaşamakta idi.

Mete Han, Asya Hun İmparatorluğu’nun başa geçince, Tung-hu’lar ona bir elçi gönderir. Mete’nin babası Tuman’dan kalan bir atı isterler. Bu at, bin mil koşabilen emsalsiz bir at idi. Mete Han, devletin ileri gelenlerini hemen topladı ve sordu: Tung-hu Kağan, benden bu atı istedi ne yapayım. Meclis olmaz der. Mete Han’da; bu atı komşu bir devletten daha üstün tutamayız der ve atı hediye eder.

Tung-hu’lar, kısa bir süre sonra Mete’ye yine bir elçi gönderir. Ama Mete’nin kızgın olduğunu da bilirler. Tung-hu’lar, bu sefer eşlerinden birini ister. Bunun üzerine Mete Han yine meclisini toplar ve sorar: Ne yapayım? Meclis, “bunlar ahlaksız bir toplum, olmaz” der. Mete Han meclise yine aynı cevabı verir ve “Bir kadın, komşu devletten daha önemli değildir” der ve o hatunu gönderir.

Bunun üzerine Tung-hu’ların başkanı daha çok gururlanır ve küstahlaşır. Ordusu ile yavaş yavaş batıya Mete Han’ın devletine doğru yürür.

O devirde her iki devletin sınırlarını, bir çöl bölgesi belirliyordu.

Tung-hu’lar yine bir elçi gönderir ve der ki; bu çöl olan yeri bize bırakın siz zaten buralara gelmiyorsunuz. Burayı biz karargâh yapmak istiyoruz. Mete Han, hem sol beylerini, hem sağ beylerini hem de meclisini toplar ve sorar: Ne yapayım? Bir kısmı der ki; “burası çöldür, versen de olur, vermesen de çünkü değersiz yer. At ile kadını verdikten sonra, bunu da verelim” derler.

Mete Han kükrer ve şöyle bağırır: “At ve kadın benimdi, karar ve irade benimdi. Onun için verdim. Oysa toprak milletin ve devletindir. Toprak ve arazi bir devletin kökü, temelidir. Devletin malını başkasına nasıl verebiliriz?”

Mete bunu dedikten sonra toprak parçasını verelim diyen beylerinin kellesini orada alır.

Moğol ve Türk Savaşı bu olaydan sonra başlar. Mete Han onları bin yılda kendilerine gelemeyecek şekilde yener ve topraklarını Asya Hun İmparatorluğu’na katar. Moğolların ta Çin’den Anadolu’ya kadar gelip bizimle savaşması bundandır.

Bizi şu an ilgilendiren konu şu;

Bu millet ve devlet, toprağını korumada sonuna kadar her zaman savaşmıştır ve savaşacaktır.

Bizi tanımayanlara haber vereyim, bizden toprak alıp Kürdistan kuracaklara hatırlatayım dedim. Sonları Moğollara benzemesin.

Vesselam.

Necati Yüzüak

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
1109 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.