logo

Üç Aylar ve Gönüllerin Kalaylanması

Üç Aylar ve Gönüllerin Kalaylanması

Aziz okuyucularım, Üç aylar ve beş kandilimiz birer işaret fenerleridir. Silkinme uyanma, temizlenme ve gönlü kalaylı tas gibi yapma zamanıdır; Kıymetini bilene …

Dokuz ayda kirlenen ruhumuz (manevi hayatımız) üç aylarımızda dezenfekte olmaktadır. Adeta hayatımızda yeni beyaz bir sayfa açmaktayız. Hepimiz biliyoruz ki beş büyük kandilimiz var: birincisi Mevlid Kandili: Ramazan geçeli 6 ay oldu. Yeni Ramazana 6 ay kaldı uyarısında bulunmaktadır. Sonra Receb-i Şerif’in ilk Cuma gecesi Regaib Kandili, 27. Gecesi Miraç Kandili, Şaban-ı Şerif’in 15. Gecesi Berat Kandili ve nihayet bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecemiz 27. Gecesi Ramazan-ı Şerifi uğurlama gecesidir.

Receb (Şehrullah-Allah ayı) tövbe, hürmet ve ibadet ayıdır. Şaban (Şehru-Nebi-Peygamber ayı) muhabbet ve hizmet ayıdır. Ramazan (bizim ayımız) ise Hak’ka yakınlık, nimet ve ümmet ayıdır.

Receb, tohum ekme, Şaban sulama, Ramazan hasat ayıdır. Receb ayının marifeti,Şaban ayının şefaate, Ramazan ayını da sevapların kat kat verilmesine vesile olacağı kaynaklarımızda bildirilmiştir. Üç aylarda öyle feyizli geceler bulunmaktadır ki ( Ne mutlu o geceleri yakalayanlara) Allah’ın rahmeti mağfireti ve merhameti bu gecelerde kulların üzerinde bir sağanak yağmuru gibi bol bol gönül iklimine inecektir. Biz de o rahmet yağmurunda kovalarımızı doldurmaya çalışalım. ( insana çalıştığından başkası yoktur-Necm Suresi 39. Ayet) Sevgili okuyucularım uyanık gönüllü kardeşlerimiz Receb’in birinci gününü oruçlu girsinler. Regaib gecesini de oruçlu karşılasınlar.

Bu hususta mübarek Peygamber Efendimiz (sav)’ in hadislerinden (meal olarak) üç tanesini duyurmak ve müjdelemek istiyorum:

1. Hadis: Receb-i Şerifte bir gün oruç tutmak üç yıllık, iki gün oruç tutmak iki yıllık, üç gün oruç tutmak 6 senelik küçük günahlara kefarettir.

2. Hadis: “Sen Receb ayını; birinci, on beşinci ve sonuncu günleri oruç tut, hepsini(30 gününü) oruç tutmuş sevabına kavuşursun. (çünkü sevaplar, en az bire on kazandırır-En’am suresi: Ayet 160)

3. Hadis: “Her kim Şaban-ı Şerif’te üç gün oruç tutarsa Hak Teala Cennet-i alada ona bir yer hazırlatır. Diyebiliriz ki bu aylara ikram edene (ibadet ve taatle ihya edene) Allah’u Teala dünya ve ahirette rahmetiyle muamele eder.

Aziz okuyucularım. Şimdide Hak aşıklarına kulak verelim; bakalım üç aylarımız için ne demişler:

Üç aylara gelir feyiz, Allah diyen olur aziz, müjde olsun Müminlere üç aylarımız hoş geldiniz. Üç aylar rahmet ayıdır, melekler ikram dağıtır, mü’minlerin bayramıdır, üç aylarımız hoş geldiniz. Malın varsa hayır eyle, derdin varsa sabır eyle, her haline şükür eyle üç aylarımız hoş geldiniz. Küs olanlar barışmalı hak yolunda yarışmalı, hidayete kavuşmalı, üç aylarımız hoş geldiniz. Hürmet eyle büyüklere, şefkat eyle küçüklere yardım eyle öksüzlere üç aylarımız hoş geldiniz.

Üç aylarda indi Kur’an ona canımız kurban, muradına erer okuyan, üç aylarımız hoş geldiniz. Nail eder hak rahmete,kapılar açılır cennete, Vesiledir mağfirete, üç aylarımız hoşgeldiniz Geldin Receb-ı Şerif, getirdin nice ihsan Sana hürmet edenin işleri olur asan Şaban ve Ramazan’ın sensin ilk habercisi Nimete kavuşurda nasıl sevinmez insan

Umarız ki üç aylarımız nefis muhasebesine vesile olur, bu mübarek günlerin hayırlara vesile olmasını yüce Rabbimden bütün ümmet için diliyorum.

Üç aylarımız hepimiz hakkında mübarek olsun.

Üç ayların başlangıcı: 23 Ocak 2023

Selam Hüda’ya tabii olanların üzerine olsun. 

Muzaffer COŞKUN

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
3236 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.