logo

Uluslararası Siber Güvenlik Federasyonu Kuruldu

Uluslararası Siber Güvenlik Federasyonu Kuruldu

Uluslararası Siber Güvenlik Federasyonu Kuruldu

Türkiye’yi iç ve dış tehditlere karşı korumak amacıyla hayata geçirilecek olan siber ordu projesinin ardından, faaliyet gösteren 5 dernek güçlerini birleştirilerek Uluslararası Siber Güvenlik Federasyonu’nu kurdu. Bilgi Teknoloji Kurumu ile de temasa geçecek olan federasyon, okullarda siber güvenlik derslerinin verilmesi içinde Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere çeşitli girişimlerde bulunacak.

Türkiye’nin çeşitli illerinde faaliyet gösteren 5 dernekten Siber Güvenlik Teknolojileri Derneği, Siber Güvenlik Cihazları Üreticileri Derneği, Kamusal Siber Savunma Derneği, Elektronik Harple Mücadele Derneği ve Siber Savunma Teknolojileri Derneği önemli karara imza attı. Aynı hedefler doğrultusunda hareket eden dernekler, güçlerini birleştirerek federasyona dönüştü.

Türkiye’de ilk kez kuruldu

Uluslararası Siber Güvenlik Federasyonu (USGF) ismi altında birleşen dernekler, genel kurul yaparak federasyonun kurulduğunu kamuoyuna duyurdu. Federasyonun ardından görev dağılımları da tek tek açıklandı ve kurucu yönetim kurulu oluşturuldu. Türkiye’de ilk kez siber alanda faaliyet gösteren dernekler federasyon çatısı altında birleşirken, siber ordunun kurulma çalışmalarının hızlandığı bu dönemde federasyonun büyük bir şans olduğu belirtildi. Federasyon, www.usgf.org.tr sitesinden de hizmet vermeye başlarken, proje ve çalışmaların site aracılığıyla duyurulacağı; yine eğitim için duyuruların da site üzerinden yapılacağı bildirildi.

USGF’nin Başkanı Muhammed Taha Gergerlioğlu Oldu

Uluslarası Siber Güvenlik Federasyonunun Başkanlığına Muhammed Taha Gergerlioğlu seçildi. Aynı zamanda Strateji ve İstihbarat Uzmanı olan Muhammed Taha Gergerlioğlu, federasyon yapısı ve projeleri hakkında konuştu. Büyük projelere imza atacaklarını ifade eden Gergerlioğlu, federasyonun Türkiye için bir şans olduğunu ve bu durumun iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Sürekli olarak siber güvenlik alanında faaliyetler göstereceklerini anlatan Gergerlioğlu, “Türkiye Cumhuriyeti Hükumeti, kendi güvenliğini sağlama noktasında her türlü güvenlik konseptlerini oluşturmuştur. Bu konseptlerin içerisinde son dönemlerde siber güvenlikte geliyor. Siber güvenlik alanında geç olmamakla beraber yepyeni çalışmalar başladı. Bu çalışmaların yönetmelikleri kanunları ve bunlarla ilgili öngörüler tamamen ortaya konmuş durumdadır. Bu ihtiyaç, dünyada olduğu gibi Türkiye’de mevcuttur ve kamu ayağı, hem özel sektör ayağı, hem medya ve üniversiteler ayağı bizimle beraber de güçlü bir şekilde İnşallah yerini buluyor” dedi.

Siber ordu projesine destek verilecek

Muhammed Taha Gergerlioğlu, devletin siber ordu projesine katkı sunmak istediklerini ifade ederek, Bilgi Teknoloji Kurumu (BTK) ile görüşeceklerini söyledi. Gergerlioğlu, “Eğitim önemli bir konu. Birçok okulda ve üniversitede siber güvenlik ile alakalı derslerin konulması ve kabiliyetli arkadaşların yetiştirilmesi hedefimiz. Bu hedef içerisinde devletimizin siber ordu kurma konseptine bizde sivil toplum olarak, Siber Güvenlik Federasyonu olarak katkıda bulunmak istiyoruz. Zannediyorum ki bu katkımızda çok ciddi olacak. En önemli ayağı ilmi ve bilimsel ayağı. Bu konuda Türkiye’de alanında uzman, yetişmiş hocalarımla beraber hareket etmeye gayret edeceğiz. Onları, yeni vizyon ve misyonla hedef tayin ettirip kamu ayağına en güzel şekilde hizmete vesile olacağız. Savunma ve saldırı boyutunda ekiplerimizin oluşması lazım. Genelde bireysel ve küçük grupları halinde bir ekipler var. Kendi başlarına, bireysel olarak savaş yapmaya çalışıyorlar. Derli toplu bir hedefe yönelik çalışma olmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Muhammed Taha Gergerlioğlu, “2014 yılından bu tarafa bu çalışmaların içerisindeyiz. Bunu içeride ve dışarıda ciddi engel çıkarmaya çalışan gruplar oldu; ama hamd olsun hedefli çalışmalar her zaman yerini buluyor. Türkiye’nin zayıflatılması, Türkiye’deki kurumları daha çok sıkıntıya düşürmek amacıyla bunlar yapıldı. Bunlar normaldir; yani karşı grupların yaptığı çalışmaları normal görüyoruz. Önemli olan biz ne yapıyoruz, nasıl yapıyoruz ve ne yapmalıyız. Kamu kurumlarından, özel sektörden, sivil toplum dernekleri var alt yapı olarak ve üniversitede bu işle dertlenen gruplarla halleştik. Onları kordine ederek yeni hedef, yeni bir misyon oluşturduk. Mevcut hükumetimizin hedeflerine uygun bir hedef ve bu neticede hedeflerimize uygun bir mesafe almaya çalıştık” diye aktardı.

Bakanlıklara başvuru yapılacak, yetenekli gençler keşfedilecek

Federasyonda genel sekreter olarak görevlendirilen Vahap Eren’de, Uluslararası Siber Güvenlik Federasyonunun son yılların en büyük projelerinden biri olduğunu söyledi. Eren, “İlerleyen dönemde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Gençlik Spor Bakanlığı ile temasta bulunarak, şehirlerde Cyber Towerlar kurma hedefimiz bulunmakta. Yetenekli insanlarımızı henüz küçük yaşlardayken tespit ederek bu merkezlerde eğitmek, bununla beraber Türkiye genelinde siber ligler kurmayı hedefliyoruz. Bu ligler aynı futbol, basketbol takımları gibi karşılıklı müsabaka şeklinde olacak ve gençlerimizi bu alana çekmek ve yetiştirilmesini sağlama hedefindeyiz. Yine bu müsabakaları da Cyber Towerlar da yapmayı planlıyoruz. Cyber Tower’a ait mimari çizimlerimizi ilerleyen günlerde halkımızı sunacağız ve kamu desteğiyle kısmet olursa hayata geçirmeyi planlamaktayız. Bugün biliyoruz ki, dünyadaki söz sahibi olan devletler, en güçlü orduları olan devletler. Türkiye için tarihi bir fırsat bu; çünkü biliniyor ki artık güçlü kara orduları değil, güçlü siber orduları olanlar kazanacak. Türkiye’nin bu tarihi dönüşümü için gençlerimize büyük görevler düşüyor. Gençlerimizi bu alana yoğunlaşmaya davet ediyorum” dedi.

USGF İstanbul Gençlik Festivalinde Stand Açtı

Uluslararası Siber Güvenlik Federasyonu (USGF) İstanbul Gençlik Festivali 4-7 Mayıs tarihleri arasında Yenikapı Miting alanındaki Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezinde Stand açtı.

Uluslararası Siber Güvenlik Federasyonun standına gençlerin ilgisi yoğun oldu. USGF’nin hazırlamış olduğu bilgi formunu dolduran gençler federasyonda çalışmak için ülkelerine hizmet etmek için müracaat ettiler.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
2785 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.