logo

Yaşayan tarih şehri BİTLİS

Yaşayan tarih şehri BİTLİS

Yaşayan tarih şehri BİTLİS

Bitlis

Bitlis, dünyayı etkileyen sırasıyla Helenizm, Roma, Bizans, Hıristiyan, İslam ve Türk kültür ve medeniyetinin etkisine girmiştir. Bu Medeniyetler Bitlis’te maddi ve manevi bir kültür mozaiğinin oluşmasına neden olmuşlardır.

Doğu Anadolu Bölgesi illerinden olan Bitlis; Osmanlı döneminden kalma eserleri, tarihi evleri, gölleri ve yöresel ürünleri ile Türkiye’nin önemli bir şehridir. Ahlat, Adilce­vaz, Güroymak, Mutki, Hizan ve Tatvan bölgenin ilçeleri arasındadır. Bitlis’in önemli bir ilçesi olan Ahlat, Osmanlı döneminden kalma eser­leri ile dikkat çeker. Türklerin 11. Yüzyılla birlikte başlayan Anadolu akınları sırasında önemi bir uğrak yeri haline gelen, bu tarihlerde Al­paslan ve ordularını Ahlat’ta konuk eden Bitlis, Türklerin Anadolu’ya açılmasında çok önemli bir rol de üstlenmiştir.1514 yılında Osman­lıların eline geçmiştir. 1929 yılında Muş iline bağlı ilçe, 1936 yılında ise il olmuştur.

SuperCam

Bitlis Kalesi:

İl merkezindeki çarşının hemen dik yamacında yer alan Bitlis Ka­lesi M.Ö. 312 tarihinde Büyük İskender’in emri ile kumandanla­rından Leys Bedlis tarafından inşa ettirilmiştir. Panoramik olağanüstü güzellikte bir manzara vardır.

ahlat kalesi

Ahlat Sahil Kalesi:

Urartular dönemine ait olan kale 1556 yılında Kanuni Süleyman ta­rafından yeniden yaptırılmıştır. Gü­nümüzde sadece kale mevcut olup, içindeki yapı kalıntılarına da rastla­mak mümkündür.

Adilcevaz Sahil Kalesi

Adilcevaz Sahil Kalesi:

Van Gölü kıyısında sarp kayalar üzerine kurulmuştur. Kulesi bulunan kalenin içinde Süleyman Han Cami, cephane mahzeni, buğday ambarla­rı, su sarnıçları, mehterhane kulesi ve 70 ev bulunduğu kaynaklardan anlaşılmaktadır. Günümüzde sadece kalıntıları mevcuttur.

Bitlis’de bulunan Ulu Camii, Gök­meydan Cami, Kızıl Cami, Şerefiye Külliyesi Cami görülmeye değer eserlerdir. İlde bulunan diğer cami­lerden bazıları şunlardır; Dörtsan­dık, Ayne’l -Badrid, Şeyh Hasan, Alemdar, Kureyşi, Taş, Hatuniye, İskender Paşa, Emir Bayındır, Tuğrul Bey ve Kale Altı Cami. Emir Bayındır Kümbeti, Küfrevi Kümbeti, Çifte Kümbet, Emir Ali Kümbeti, Usta – Şagirt Kümbeti, Şeyh Babo (Üryan Baba) Türbesi başlıcalarıdır.

Bitlis hediyelik eşyalar bakımından da ziyaretçilerine oldukça zengin seçenekler sunar. İlçelerde halen yapılmakta olan kök boyalı renga­renk kilimler, el emeği göz nuru ha­lılar, toprak çanak-çömlekler, Ahlat İlçemizde yapılan her biri sanat eseri olan bastonlar satın alınabilir.

Bunları Yapmadan Ayrılma

Nemrut Dağı ve Nemrut Krater Gölü’nü görmeden, Ahlat Küm­betleri ve Selçuklu Mezarlığı’nı görmeden, İl merkezinde bulunan Bitlis Kalesi, İhlasiye Medresesi, Şerefiye Camisi ve Kümbetleri ziya­ret etmeden,Bitlis büryan kebabı ve avşor yemeden, Kök boyalı doku­ma kilimleri, Ahlat bastonu, Hizan fındığı, Adilcevaz cevizi, Mutki kara kovan balı ve küp peyniri almadan BİTLİS’ten geri dönmeyin!

ahlat

Ahlat

Ahlat ilçesinde çoğu 13. yüzyıldan kalma 14 kümbet, 2 kale, Selçuklu döneminden kalma 5 tarihi mezarlık, Osmanlı döneminden kalma 1 tarihi mezarlık, Yuvadamı köyünün kuzeyinde M.Ö. 2000 ile M.Ö.1200 yılları arasında kalan döneme ait 4 ayrı mezarlık, Osmanlı döneminden kalma 2 cami, 1 hamam bulunmaktadır.

İlçedeki Emirlik Bayındır Kümbeti mutlaka gezilmeli ve görülmelidir. İlçenin en önde gelen tarihi varlığı yaklaşık 200 dönümlük bir alanda kurulu bulunan tarihi “Selçuklu Mezarlığı”dır. Mezarlıkta her biri anıtsal yapı özelliğine sahip Şahideli-Şahidesiz sanduka mezarların dışında, Orta Asya Türk Mezar tipleri olan oda tarzı yeraltı mezarları da görülür. Diğer önemli tarihi eserler içerisinde yer alan Kümbetler, İslami etki ile birlikte gelişmiş olan, yer altı mezar odası üzerine küçük bir mescit eklenen dönemin bey ve yöneticilerine ait anıtsal mezarlardır.

Ahlat aynı zamanda Van Gölü çevresinin en güzel sahillerine sahiptir. Kıyı turizmi ve su sporları açısından gelişmeye müsait ilçe sahillerinde 4 ay yüzme imkânı vardı. Ayrıca ilçenin kuzeyinde kalan Sütay yaylası, yayla turizminin canlanması açısından elverişlidir. El sanatları, ürünlerinden olan “Ahlat Bastonu”, tüm ülkemize ün salmıştır.

Nemrut dağı ve krater gölleri

Nemrut Dağı ve Krater Gölleri

Bir doğa harikası olan Nemrut Dağı her yıl özellikle yaz aylarında çok sayıda yabancı ve yerli turist tarafından gezilmektedir. Nemrut Dağı krater alanı içerisinde yer alan Nemrut Gölü, büyüklük bakımından ülkemizin birinci, dünyanın ise ikinci en büyük krater gölü unvanına sahiptir.

buryap kebap

Bitlis Büryan kebap

Yörenin ünlü yemeğidir. Oğlak etinden yapılan bu yemek Haziran-Temmuz-Ağustos ayları arasında yenilebilir. Uykusundan fedakarlık yapabilenler yine bu aylar arasında sabah saat 05:00’te “avşor” adı verilen yemekten tadabilirler.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
16157 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.