logo

Yasir Âilesinin Başına Gelenler

Yasir Âilesinin Başına Gelenler

Yasir Âilesinin Başına Gelenler

yasir ailesinin basina gelenler

Yasir, Mekke’ye Yemen’den gelmişti. Burada, Mahzumoğullarından Ebu Huzeyfe bin Muğire’nin himâyesine girmişti. Sonradan Ebu Huzeyfe, onu cariyesi Sümeyye ile evlendirmişti. Bu evlilikten iki erkek çocuğu dünyaya geldi: Ammar ve Abdullah.

Bütün fertleriyle saadet dairesine giren bu aileye başta Mahzumoğulları olmak üzere, bütün müşrikler çekilmez işkenceler, dayanılmaz eziyetlerle göz açtırmıyorlardı. 

Mahzumoğulları, iman ve İslam’dan vazgeçsinler diye, güneşin her tarafı sıcaklığıyla kavurduğu bir sırada, âdeta Cehennem ateşi kesilen taşlıkta onlara işkence ediyorlardı.

Yine bir gün Yasir ailesi işkence altında zalim müşrikler tarafından inletilirken, Resûl-i Ekrem Efendimiz yanlarına çıkageldi. Yürekler parçalayıcı bu durum karşısında, “Sabredin, ey Yasir ailesi! Sabredin, ey Yasir ailesi! Sabredin, ey Yasir ailesi! Sizin mükâfatınız Cennettir; sabredin, ey Yasir ailesi!” diyerek sabır tavsiyesinde bulundu.

İşkence altında kıvranan Yasir, 

“Ya Resülallah,” dedi, “bu iş daha ne zamana kadar böyle sürüp gidecek?”

Resül-i Kibriya Efendimiz, bu suale, “Allahım! Yasir ailesinden Rahmet ve Mağfiretini esirgeme” duasıyla karşılık verdi.

Bu hâdiseden bir müddet sonra Hazret-i Yasir, dayanılmaz işkenceler altında izzetiyle ruhunu Rabbine teslim etti. Böylece Müslüman erkeklerden “ilk şehid” şerefi kendisinin oldu.

Oldukça yaşlanmış, zaif ve nahif bir kadın olan Yasir’in ailesi Sümeyye de işkence etsin diye Ebu Cehil’e havale edilmişti.

Ebu Cehil, işkenceden işkenceye uğrattığı bu yaşlı, zaif ve kimsesiz kadına küstahça ve adice, “Sen güzelliğine âşık olduğun için, Muhammed’e iman ettin!” diyordu.

Bu adice ithama, iman abidesi kesilmiş Hazret-i Sümeyye, bir müşrike söylenebilecek en ağır laflarla mukabele edince, Ebû Cehil hiddete geldi ve elindeki mızrağı saplayarak, şehid etti. 

Hazret-î Sümeyye de böylece, kadınlardan ilk şehid edilen kişi oldu.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » »
2581 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.