logo

Yeni Türkiye’nin “Cumhurbaşkanlığı Sarayı”

Yeni Türkiye’nin “Cumhurbaşkanlığı Sarayı”

Yeni Türkiye’nin “Cumhurbaşkanlığı Sarayı”

 Yeni Türkiye Yeni Saray

Başkent Ankara’nın en gözde ve korunaklı alanlarından biri olan Atatürk Orman Çiftliği’nin üzerine kurulan yeni cumhurbaşkanlığı sarayı açıldı.

Söğütözü’nde 150 dönüm arazi üzerinde yapılan cumhurbaşkanlığı binası için 650 milyon dolara maloldu. Mimar Şefik Birkiye’nin tasarladığı idari bina, “Türkiye’nin en iyi korunan binası” olarak anılıyor.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı

Kimyasal ve nükleer silahlarla yapılması muhtemel olanlar da dahil her türlü saldırıya karşı en yüksek korumayla inşa edilen binada, parmak izi ve retina okuma sistemleri bulunuyor. Yapı, dinlemelere karşı da korumalı olarak tasarlandı.

Özel yalıtımlı “sağır oda”ların oluşturulduğu binada, 1.150 oda bulunmaktadır. Yer altında “Kriz Merkezi” bulunuyor.

Yeni Türkiye Sarayı

Yerleşke projesinde hizmet binası üç bloktan oluşuyor. Ortada büyük bir meydan var. Meydanın iki tarafında E harfi stilinde iki bina ile tam karşıda kare biçiminde bina yer alıyor. Yerleşkenin içinde koruluk alanda, Başbakanlık Konutu ile yeni bir cami de yer alıyor.

Selçuklu, Osmanlı ve Avrupa mimarisinden örneklerin yer aldığı yapının dış cephesinde doğal taşlar kullanıldı.

Yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı

Doğal afetlerde kriz merkezi, kimyasal, biyolojik, nükleer ve siber saldırılarda Hükümet Harekat Merkezi olarak kullanılacak yapı binanın 2 kat altında inşa edildi. Bomba, füze gibi balistik silahlara, kimyasal ve nükleer saldırılara karşı korunaklı yapı, uydu dahil her türlü haberleşme olanağına, kriptolu telefonlara sahip. En son teknolojiyle donatılan binanın duvarlarında her türlü dinlemeye ve takibe karşı ses ve elektromanyetik yalıtım yapıldı. Binadaki Harekât Merkezi ise çelik destekli özel betondan yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Türkiye artık eski Türkiye değil. Yeni Türkiye bir şeylerle kendisini ortaya koymalı. Cumhurbaşkanlığı makamı yeni binada çok farklı bir şekilde düzenlendi. O proje üzerinde bu fakirin çok katkısı var. Ankara’ya bir Selçuklu başkenti mesajı vermemiz lazım. Buna çok dikkat ettik. İçeride Osmanlı motiflerine dikkat ettik. Modern dünyadan da etkileri yansıttık. Akıllı bina olarak burayı inşa ettik. Büyük devlet olmanın gerekleri bu”dedi.

Beştepe’deki Saray, Türkiye Cumhuriyeti’nin en az 100 yıl kullanacağı bir prestij binasıdır.

Devletin temsili ve modern çalışma imkânına kavuşması açısından geç bile kalmış bir projedir.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » »
2718 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.