logo

YGS-LYS Yok! Artık YKS Var!

YGS-LYS Yok! Artık YKS Var!

YGS-LYS YOK! ARTIK YKS VAR!



Eğitim, kalkınmak ve uygar medeniyetler seviyesine çıkabilmek için önem vermemiz gereken konulardan biridir. Son günlerde yapılan açıklamalarda eğitim sistemi hakkında çokça şey yazıldı. Bunun üzerine veliler ve öğrenciler telaşa kapıldı. Tüm sorularınızın cevabı işte bu haberde!

YÖK Başkanı Prof. Dr. M.A.Yekta SARAÇ uzun süredir şaibeli durumda olan üniversiteye geçiş sınavı hakkındaki kesin bilgileri ekranlardan öğrencilere ve velilere duyurdu.

YGS-LYS YOK! ARTIK YKS VAR!

Yapılan açıklamaya göre yeni sınav sisteminin adı YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) olacak. Sınavlarda MEB Müfredatı geçerli olacak ve artık sınavlar tek günde 1. ve 2. Oturum olmak üzere gerçekleştirilecek. 1. oturum (Temel Yeterlilik Sınavı) 40 Temel Matematik ve 40 Türkçe sorusu olmak üzere toplam 80 sorudan oluşacak ve öğrencilere 90 dakika süre verilecek.

Birinci oturuma tüm öğrencilerin girmesi zorunlu. İkinci oturum ise şöyle:

– 40 Türk Dili ve Edebiyatı (24 soru) ve Sosyal Bilimler-1 (10 Tarih, 6 Coğrafya)

– 40 Sosyal Bilimler-2 (Coğrafya-2 (11 soru), Tarih-2 (11 soru), Felsefe grubu (12 soru), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (6 soru)

– 40 Matematik-2

– 40 Fen Bilgisi olmak üzere toplam 160 sorudan oluşacak ve öğrencilere 180 dakika süre verilecek.

Sayısal, sözel ve eşit ağırlık öğrencileri iki oturuma da aynı gün girerken yabancı dil öğrencileri 80 sorudan oluşan ikinci oturuma pazar günü girecek.

Puan Türlerinde Değişiklik!

Eski sistemde 18 olan puan türü yeni sistemde sayısal, eşit ağırlık, sözel ve yabancı dil olmak üzere  4 puan türüne indi.

Puanlama Sistemi Nasıl Olacak?

Asıl büyük değişiklik ise puanlama sisteminde oldu. 1. oturuma giren adaylar ön lisans bölümlerinden tercih yapabilmek için 150 puan barajını geçmeleri gerekecek. 2. oturumdan tercih yapmak isteyen adayların ise 180 puan barajını geçmeleri gerekecek.

İlk oturumda 200 barajını geçen ve tercih yapmayan öğrenciler isterlerse bir sonraki sene ilk oturuma girmeden direkt ikinci oturumdan sınava girebilecek.

İlk oturumun genel puan hesaplamasına etkisi %40, ikinci oturumun ise %60 olacak.

Peki, Ya Sınav Ücretleri?

YKS başvuru ücreti 120 TL olacak.

Sınav Ne Zaman Olacak?

Sınavın bu yıl Ramazan Bayramı sonrasında 23-24 Haziran’da yapılacağı duyuruldu.

15 Dakika Kuralında Değişiklik!

Artık 09.45 kuralı uygulanmayacak. Sadece sınav başlama saati olan 10.00’dan sonra öğrenciler sınava alınmayacak.

Diğer Ülkelerde Sınav Sistemi Nasıl?

İngiltere: Avrupa’da en iyi işleyen sistemlerden biridir. Öğrenciler lisede kendi yetenekleri doğrultusunda dersler seçiyor ve üniversiteye alım bu derslerin başarısına göre oluyor.

Amerika: Amerika bu konuda öğrencilere ikili sistem uyguluyor. Birincisi; öğrencinin lise başarısı, sosyal başarıları ve referansları oluşturuyor. İkincisi ve en önemlisi ise SAT (Scholastic Aptitude Test) sınavıdır. Bu sınava öğrenciler yılda birden fazla kez katılma
ve en yüksek puanlarını kullanabilme hakkına sahipler. 

Güney Kore: Öğrenciler ilk önce ‘Soonoong’ adı verilen merkezi sınava girdikten sonra yerleşmek istedikleri üniversitenin kendi hazırladığı sınava girerek burada ter dökerler.

Peki, Dünya Üniversite Başarı Sıralamasında Neredeyiz?

The Center for World University Rankings’in (CWUR) ‘Dünyanın En İyi 1000 Üniversitesi 2016’ sıralamasında Türkiye’den 10 üniversite yer aldı.  İlk üçte Harvard Üniversitesi, Stanford Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü yer alırken; Türkiye’den Orta Doğu Teknik Üniversitesi 525’inci, İstanbul Üniversitesi 652’nci, Hacettepe Üniversitesi 668’inci, İstanbul Teknik Üniversitesi 700’üncü, Ankara Üniversitesi 720’nci, Ege Üniversitesi 761’inci, Boğaziçi Üniversitesi 813’üncü, Bilkent Üniversitesi 828’inci, Gazi Üniversitesi 857’nci ve Dokuz Eylül Üniversitesi 954’üncü oldu.

Hasbahçe Gazetesi olarak geleceğin teminatı olan öğrenciler için en iyisinin yapılmasını istiyoruz. Çünkü öğrenciler dünyanın bugün ilkbahardaki yeşeren fidanı, yarın ise insanların salıncak kurup sallanacağı, gölgesinde dinlenebileceği ulu çınarlar gibidir.

Haber: Burak Mustafa ADA

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » »
1778 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.