logo

Zabıta Teşkilatı 188 Yaşında

Zabıta Teşkilatı 188 Yaşında

Zabıta Teşkilatı 188 Yaşında

ZabitaHaftasiafis

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı, Belediye Zabıtasının 188. Kuruluş Yıl dönümünü kutladı.

Belediye Zabıtasının 188. Kuruluş Yıl dönümü nedeniyle düzenlenen törenlerin ilki  Taksim Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi.  Törene; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mevlüt Bulut, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Tayfun Karali, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde görev yapan Zabıta  Birim Amirleri ile İlçe Belediye Zabıta Müdürleri ve çok sayıda zabıta personeli katıldı.  Atatürk Anıtı’na çelenklerin bırakılmasının ardından başlayan tören, Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından sona erdi. Tören sonrasında zabıta ekipleri, vatandaşlara kırmızı karanfiller dağıttı.

Taksim’deki törenin ardından ikinci bir tören de  Unkapanı İMÇ Çarşısında bulunan İstanbul’un İlk Belediye Başkanı Hızır Bey Çelebi’nin kabri başında yapıldı. Tören, Hızır Bey Çelebi’nin kabri başında Kuran-ı Kerim ve  duaların okunmasıyla sona erdi.

Teşkilatın tarihçesi;

Belediye Zabıtaları; 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 51. maddesinde “Belde halkının sıhhat selamet ve sağlığının korunması amacıyla yetkili kurum kuruluşlar tarafından alınmış kararlar ve ilgili mevzuat ile kendisine verilen görevleri belediyelerde takip etmekle” görevlendirilmiştir. 

Belediye zabıtalarının tarihsel süreci, Fatih Sultan Mehmet’in padişahlığı döneminde Hızır Bey Çelebi’nin, şehrin Kadısı olarak atanması ve 1826 yılında İhtisap Nezareti’nin kurulmasıyla başlamış ve bugünkü ZABITA’nın temelleri atılmıştır.

Daha sonra, 1855 yılında şehremanetinin kurulması ile bu süreç devam etmiş, zaman içerisinde önceleri İhtisap Neferleri, daha sonra da Zaptiye Memurluğu ünvanları altında şehir esnafının denetimlerinde ve vatandaşın sorunlarının çözümünde görev yapmışlardır.

Zabıtanın temellerinin atıldığı 1826 yılı esas alınarak her yıl Eylül ayının ilk haftası Zabıta Haftası olarak kabul edilmekte ve Zabıtanın Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri tertip edilmektedir. Bu kapsamda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı’nın koordinasyonunda İlçe Belediyeleri Zabıta Müdürlüklerinin de katılımıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Hasbahçe Gazetesi olarak, halkımızın huzur, sağlık ve güvenliği için gece gündüz demeden haklının yanında, haksızın karşısında duran zabıtalarımızın Zabıta Haftasını kutluyoruz.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
1656 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.