logo

KENTE DAİR

Osman Koca

Osman Koca
osmankoca@gmail.com

Muhafazakâr siyaset ile yenilikçi politikalar arasındaki zihniyetsel farklar ortadan kalktığından beri doğru ile yanlış mesabesindeki çizgileri ayıramaz olduk.

Vaktiyle sanat ve kültürden beslenen ahlakçı yaklaşımlar gitti. Yerine liyakat ve hakkaniyet yoksunu, torpille işgören zevatlar geldi.

Konforizm hiç bu kadar albenili ve cezbedici olmadı. Gelecek adına kantarın topuzunu kaçırması işbu noktada kaçınılmaz gibi.

Seküler ve hedonist tiynetli yöneticilerin, dini bir kültür görmesi yüzünden ahlak da etik ve bilgi sınırlarından çıkamaz oldu.

Dünyevileşme her alan ve kadroda, herkes ile kesimde revaç görüyor. İnsanların statüko telaşı, değerler silsilesini de yer ile yeksan ediyor haliyle.

İslamın ve insanlığın siyasetnamesini doğru okuyamayanlar için yeni bir prospektüs hazırlanmalı. Politik mecraya gönül verenler için sıkı ve disiplinize okumalar yaptırılmalı.

Mevlana pergelinde olduğu üzere yöntecilerin bir ayağı meşru hinterlandını terk etmemeli hiçbir şekilde. Diğer ayak, dünyayı tanımakla hareket etmeli biteviye.

Koşullar ne olursa olsun yerel yöneticiler evrensel uzamları nitel edim ve tercihlerle meczedebilmeli. Konjonktörü doğru okumak adına halkın temel ihtiyaçlarını öncellemeli. 

Kritik konum ve noktalara kişilikli, alanında uzman, etkin ve yetkin isimler getirilmeli. Çağın öngördüğü yargılar boşlamadan istikbalin dizaynı için gerekli bütün argüman ve enstrümanlar mercek altına alınmalı. Ve hatta bu uğurda dünya coğrafyasının envanterleri sabırla masaya yatırılmalı.

Zaman hızla evriliyor.
Mekan her zamankinden daha çok kıymet taşıyor.
İnsan başlı başına problem.

Sorunlar yumağına dönen birey-kent ilişkileri için daha esaslı ve kalıcı çözümler üretmek lazım geliyor.

Kent yöneticileri adına günümüz politik arayış ve adanışlar yeni hikayeler yazmayı, yazdırmayı gerektiriyor. Müzik, spor ve tiyatro gibi daha ziyade eğlence ve sağlık sektörüne yakın etkinlikler önemli elbet. Yapılmalı, tekrarlanmalı. Bunda mahzur ya da sıkıntı yok. Olamaz da.

Ve fakat beyin ve kalp gibi hayatî önemi haiz kültür, medeniyet ve inanç merkezli faaliyetlerden beslenen çalışmaların değerini kavrayamayan zihniyet mefluç ve müflistir. Almanağı, ajandası yok hükmündedir.

Ben yaptım oldu mantığını terk edilmeli. Yönetici konumundaki zevat, istişare ve istikbale hakk ettiği itibarı göstermeli. Kolektif aklın ortaya çıkaracağı beyin fırtınasının önünde hiçbir engel duramaz.

Halkımızın güzel, iyi ve hayırlı işlere talip olması hasebiyle söylem ve eylem birlikteliğinde merkez ve mihver; adalet, hakkaniyet ve liyakat sac ayağından müteşekkil olmalı.

Her ne kerte nefse ve kelle sayısına, kantiteyle popülizme ağır ve aykırı dursa da bahusus körpe ve genç dimağlar için çağın öngördüğü, elverdiği kitaplar temin edilebilir, yazarlar çağrılabilir, seminer, panel ve bilgi şölenleri gibi halka açık oturum ve çalıştaylar düzenlenebilir.

Yine teknolojik imkanlardan istifadeyle her tür ve kademedeki okullarda okuyan öğrenciler için bilimsel ve teknik sergiler hazırlanabilir.

Yol, köprü, kanal, asfalt, cadde, park ve bahçe düzenlemeleri artık bütün belediyelerin yaptığı rutin ve sıradan işlerden sayılmakta.

Mesele kalbe dokunan, aklı çalıştıran ve insanı ıskalamayan edim, eylem ve icraatler ortaya koyabilmekte.

Zor mu?
Hayır!
Kolay mı?
Evet!

Sorun ne o zaman?
Dedik ya; yaraşır konumlara yakışır uzman isimler bulamıyoruz bir türlü!

Neden ve nasıllarına gelince, bunlar da bir başka yazının konusu!

Selam ve dua ile.

Osman KOCA

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
355 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Şehidin Makberi Göklerdir

    26 Mart 2024 Din ve Yaşam, Genel, Gündem, Kağıthane, Köşe Yazıları, Siyaset, Tüm Manşetler

    Tevrat Hz. Musa'ya, İncil ise Hz İsa’ya indirilmiş ilahi kitaplardır fakat yıllar içerisinde Musa'nın ve İsa'nın dinleri bozulmuş, kitapları deformasyona uğratılmıştır. Yani iki kitapta insan eliyle değiştirilmiştir. Şu an piyasada yüzlerce farklı çeşit İncil ve Tevrat var ve her birinin içeriği diğerinden farklıdır. Hiç bir ilahi kitapta, insanı da geçtim, hiç bir canlının, hele de bir masumun öldürülmesi emredilmez, tavsiye edilmez. Kur'anı Kerim bunun için var ve kıyamete kadar İslâm dini ve Kur'an-ı Kerim teminat altındadır ve nihai ...
  • Haksız Hukukun Kanlı Elleri

    13 Aralık 2023 Din ve Yaşam, Genel, Gündem, Köşe Yazıları, Kültür Sanat, Tüm Manşetler

    Zulüm ile kendi "haksız hukukunu" sağlamaya çalışan İsrail, hem kendi halkına, hem Dünya'ya ne kadar rezil, ne kadar acımasız hatta nasıl gaddar ve kalleş olduğunu her fırsatta gösterdi utanmadan. Sanmasınlar ki zalimlik ile âbâd olurlar! Neyi kurtarmaya çalışıyorlarsa bilsinler ki ilk önce ondan olurlar. Ve elbet mazlumun sahibi Allahtır. Bir gün kimin kimde ne hakkı varsa Allah (c.c.) herkesin hakkını iade edecektir. Gerek bu dünyada gerek ahirette. Hainlik ve gaddarlık ile zafer kazanılmaz bunu er geç anlayacaklar ya ahirette y...
  • Bir Yerlerde Birilerine Hep Yazık Oluyor

    08 Ekim 2023 Din ve Yaşam, Genel, Gündem, Köşe Yazıları, Tüm Manşetler

    İnsanın her şeyi, layıkıyla hak ettiğini yaşadığı bir hayat yok.Bir yerlerde birilerine hep yazık oluyor.Bir yerlerde hep birilerinin hakkı çiğneniyor.Bir yerlerde hep birileri istemediği şeylere mecburen katlanıyor.Yaşamak güzel ama birileri bunu hep zorlaştırıyor, kendilerine de bize de! Olan olur üzülürsünüz, içiniz burkulur ama anlamazlar hislerinizi, anlamazlar gerçekleri.Boşuna anlatmakla heba etmeyin kendinizi. Aynı yere aynı pencereden bakmak, aynı şekilde görmek demek değildir. Gözle görülen aynıdır da gönüllerin gördüğü bamba...
  • Kabahat altın taç olsa, kimse alıp takmaz başına

    10 Temmuz 2023 Din ve Yaşam, Eğitim, Genel, Gündem, Köşe Yazıları, Kültür Sanat, Sivil Toplum, Tüm Manşetler

    İçimde kocaman bir ağlamak var,Kimse gerçekleri görmüyor, duymuyor.Çok görüntü var!Dışı iyi gibi görünüyor ama içi öyle değil.Çok kelâm ediliyor, bakınca bir sürü laf sözAma kulak verince bakıyorsun ki,Ne sözü söz ne gözü göz. Çok suret var,Lakin her gördüğün yüzü insan mı sanıyorsun?Sureti öyledir ama sireti başkadır.Sen, o öyledir zannedersin,Bu böyledir, yerli yerincedir dersinAma bir bakarsın ne görünen göründüğü gibidir,Ne de beklediğin öyledir. Bilirsin;İyilikten iyisi, kötülükten kötüsü yokAma bakarsın;İnsan gibi insan olmaları iç...