logo

Afrin Operasyonu ve Rusya

Afrin Operasyonu ve Rusya

Afrin Operasyonu ve Rusya

Türkiye, sınır boylarını temizleme noktasında kararlı bir tutum içindedir. Yıllarca terörle başı dertte olan bir ülke olarak bu kararlılığını da normal karşılamak gerekiyor. 2014 yılından bu yana ülke içinde ve dışında verilen mücadele PKK’ya vurulan ağır darbe bu hamlenin artarak devam edeceğini gösteriyor.

Afrin operasyonu bu bağlamda Türkiye açısından ayrı bir önem taşıyor. Çünkü Kuzey Irak bölgesindeki Kürt devletinin dağıtılmasıyla beraber aynı hat üzerinde bulunan bütün Kürt unsurlar, Türkiye’ye karşı yeni bir kin ittifakı oluşturmuş ve tüm unsurlarıyla aynı masa etrafında toplanmıştır. Bunun son dönemdeki yeni adresi Afrin’dir. Afrin sadece PKK unsurlarının yapılandığı bir şehir ya da kasaba değildir. Orada bin km sathını aşan bir yay üzerinde bulunan tüm ayrılıkçı/devletçi Kürtlerin yeniden yapılanması söz konusudur. Türkiye doğal olarak buna müsaade etmeyecektir. Darmadağınık hale gelmiş Suriye topraklarının kantonlar halinde parçalanması ebetteki Türkiye için tehlikedir. Üstelik ABD’nin aleni bir şekilde silah sevkiyatı Türkiye’nin sinirlerini daha da germiş ve harekâtı kaçınılmaz kılmıştır.

Şimdi Türkiye fiili olarak harekâtı başlattı. Bu bağlamda Türkiye Fırat Harekâtı ve İdlip harekâtıyla beraber birçok kez bölgeye giriş çıkışlar yaptığı için daha tecrübeli ve bilinçli hareket ettiği görülmektedir. Burada önemsenmesi gereken başka noktalar vardır. Suriye’nin lehine olan toprak bütünlüğü teminat altında iken; Suriye’nin PKK unsurlarının önünü açması, ABD’nin sessizliği ve Rusya’nın son dakikaya kadar askerlerini çekmemesi düşündürücüdür. Akla şu soru geliyor Suriye üzerinde kim ne plan yapıyor? 150 ülkenin askerinin olduğu bu topraklar Rusya ve ABD tarafından pay edilmiş görüntüsü ve garantörlüğü içinde nereye sürüklenmektedir?

Türkiye’nin kendi hudut boylarını güvence altına alma gayreti ebetteki doğrudur. Ancak İsrail’e ihale edilen 870 km boylam 40 km derinlik içindeki mayın tarlası hikâyesini unutmamak gerekiyor.

Bu topraklar birileri tarafından itina ile ele geçirilme menzili içerisindedir. Suriye yedi yıldan fazla zamandır bir savaşın içinde darmadağın edilmiş, halkının çoğu ülkesini terk etmiş, evleri, ocakları yıkılmış yakılmış vaziyette savaş yorgunu bir ülkedir. Ne yazık ki ilerleyen süreçte uluslararası güçler tarafından yeniden tahkim edilmek için işgale hazır hale getirilmiştir. Ancak bu sefer ABD öncülüğünde değil Rusya öncülüğünde bu yapılacaktır. Bu hakikat PKK, PYD ve birçok yeni isimle pazara çıkarılmış unsurlardan çok daha tehlikelidir. Siyonizm ne yapmak istediğini çok fazla hissettirmemektedir. Tam bir muamma görüntüsüyle herkesin bir parçayı okumasını sağlamakta, bütününü ise hassas bir şekilde gizlemektedir.

Armageddon bu işin neresindedir? İsrail’in hedefleri anlamında süreç nereye gitmektedir?

Türkiye’nin sınır boylarını güvenli hale getirmesi doğru bir hamledir. Ancak unutmamak lazım ki Suriye politikalarında Türkiye bazı şeyleri geç fark etmiş ve milli hamlelerini geç devreye sokmuştur.

Devlet aklı olmadan bu coğrafya sulha kavuşmaz. Türkiye’nin Afrin operasyonunu herkes gibi gönülden destekliyor ve başarılı olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.

Selam ve Dua ile

Fatih Alim Daşpınar

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » »
1361 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.