logo

100. Yılında Kut’ül Amare Zaferi!

100. Yılında Kut’ül Amare Zaferi!

100. Yılında Kut’ül Amare Zaferi!

100. Yılında Kut’ül Amare Zaferi

29 Nisan Cuma günü, tarih kitaplarında ve ders kitaplarında pek bahsedilmeyen, Türk Milletinin 1.Dünya Savaşında unutulan/unutturulan “Kut’ül Amare Zaferi” nin 100. Yıldönümünü  kutlayacağız.

Kut’ül Amare Savaşı, İngilizlerin prestijini yerle bir ettiğimiz büyük bir zaferdir. Bilinçli bir şekilde Milletin hafızasından silinen zafer, 1946 yılına kadar ufak çapta da olsa milli bayram olarak kutlanmış. Ancak, İngilizlerin ricası üzerine Kut’ül Amare Zaferi, dönemin CHP’li Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve Başbakan Şükrü Saraçoğlu tarafından kutlama listesinden çıkarılmıştır. Bu talihsiz girişim, milletimizin tarihinde altın harflerle yazılmış bir zaferin unutulmasına neden olmuştur.

KUT’ÜL AMARE NEDİR?

Kut’ül Amare Kuşatması (29 Nisan 1916), İngiliz kuvvetleri ve müttefikleri ile Osmanlı kuvvetleri arasında geçen I. Dünya Savaşı’nın temel muharebelerinden biridir. Birinci Kut Muharebesi olarak da bilinir. Dicle Nehri kıyısında Kut’ül Amare şehri yakınlarında konuşlanmış İngiliz ve müttefiklerinin kuşatılmasıyla başlayan muharebe, kasabanın Osmanlı Ordusu tarafından ele geçirilmesi ve İngiliz birliklerinin tamamının esir alınmasıyla bitti. İngilizlere karşı kazandığımız büyük bir zafer olarak tarihin sayfalarına altın harflerle yazıldı. Kut’ül Amare’de 13.300 İngiliz askeri ile 13 General 481 Subay esir alınmış ve 40.000’i aşkın İngiliz askeri öldürülmüştür.

Bu günler de Kut’ül Amare Zaferi ile ilgili somut adımlar atılıyor olması gecikmiş, ancak tüm gecikmeye rağmen olumlu bir adım olarak değerlendirmek gerek. Kut’ül Amare Zaferi’ni gündemine alan Milli Eğitim Bakanlığı, yayınladığı genelgede 81 il ve ilçedeki Milli Eğitim Müdürlüklerine zaferle alakalı panel, sempozyum ve konferans gibi programlar gerçekleştirilmesi talimatı verdi. Ayrıca TBMM’de bu zaferin 100. yıldönümünü görkemli bir şekilde kutlamayı planlamaktadır.

Sahte kahramanlarla dolu resmi tarih kitapları, Kut’ül Amare Zaferinin kahramanları Nureddin Paşa ve Halil Paşa’dan tek kelime dahi olsa bahsetmiyor olmasının nedeni nedir acaba? Tarihimizdeki çelişkilerle ilgili benzer yüzlerce sorunun yanıtını toplum merak ediyor. Umarım bir gün bu sorulara bir yanıt verilir!

Kut’ül Amare Zaferi, resmi bayram olarak kutlanmalıdır. Bu bağlamda yetkilileri göreve çağırıyoruz. Şanlı tarihimizin gençlere doğru ve eksiksiz anlatılması, yanlışların ve eksiklerin ise biran evvel giderilmesi ülkemizin geleceği açısından çok yararlı olacaktır.

Kut’ül Amare Zaferi’nin 100. Yılını kutlar. Kut’ül Amare Zaferinin kahramanları Nureddin Paşa’ya, Halil Paşa’ya ve askerlerimize Allah’tan rahmet dileriz.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
2027 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.