logo

119 Yıllık Hamidiye Su Terazisi Restore Edilecek 

119 Yıllık Hamidiye Su Terazisi Restore Edilecek 

Kağıthane Yeşilce Mahallesi, Diken Sokak ve 4821 numaralı parselde 1899 ile 1902 yılları arasında, 2. Abdulhamid tarafından yaptırılan “Hamidiye Su Terazisi”nin restorasyon projesi tamamlandı.

Proje, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 1 No’lu Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na iletildi. Terazinin tepe noktasında olan ve günümüzde yok olmuş, gotik üsluptaki külâh da restorasyon sonrası su terazisindeki yerini alacak.

Halen Kağıthane Yeşilce Mahallesi Eski Büyükdere Caddesi kenarında (Petrol Ofisi akaryakıt istasyonu yanında) ayakta olan Hamidiye Su Terazisi, Cendere Terfi İstasyonu’ndan 225 mm’lik borularla basılan suyu 300 mm’lik borularda yerçekimi kuvvetiyle 4000 metre mesafedeki Balmumcu Deposu’na ve oradan da Yıldız Sarayı’na pompalamaktadır.

Cendere Terfi İstasyonu ile kule arasındaki mesafe 2250 metredir. Kulenin üstünde suyun çıkış taban todu 13.86 metre, kulenin yüksekliği ise 8.75 metredir. Kule, herhangi bir nedenle kullanılmamasına rağmen kendi kendine çalışmasına devam etmektedir.

Hasbahçe Gazetesi Özel Haber

Etiketler: » » » » » » » » » » »
2776 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.