logo

22 Aralık 2013

II. Mahmud Top Atışıyla Testiyi Kırardı

II. Mahmud Top Atışıyla Testiyi Kırardı

II. Mahmud Top Atışıyla Testiyi Kırardı

2 mahmut top atısı

II. Mahmud’un Okmeydanı sırtlarından bir testiye yaptığı top atışının hatırasına dikilen nişantaşıdır. Padişahın testiye vurması nedeniyle methiyelerin yazılı olduğu bir kitabesi vardır, dikdörtgen mermer bloktan oluşmaktadır. Mermer bir kaideye oturan kitabenin üstünde yine mermerden yapılmış tuğra mevcuttur. 2. Mahmud tuğrası 15-20 yıl önce çalınmış, daha sonra Kağıthane Belediyesi tarafından bulunarak belediyeye kazandırılmıştır. ”Adil” vasfı konduğu için ”adili” tabir edilen tuğra, bu süslü taşın iki yüzünde de vardır. Tuğranın işlenmiş olduğu mermerin iki yanında mermer süs saksıları bulunmaktadır. Devrin taş işçiliğinin güzel bir örneğidir.

Kitabenin yazıları talik usülüyle kazınmıştır. 20 satır halinde 40 mısralıktır.

Bugünkü dille ifade edilecek olursa;

*O saltanat göğünün güneşi, izzet ve şeref sahibidir. Her ülkede fermanı geçer. Celâl sahibi Cenab-ı Hakkın gölgesidir.
*O eflâtun sezişli, anlayışlıdır. Her zaman cenk hazırlığı ile meşguldür. Sadabada şeref vererek burada top atmayı icad etti.
*O kemal sahibi bu hususta mütehassıs olanları uyardı. Menzili 718 adım olan; yani bu kadar uzağa dikilen testiyi top mermisiyle bin parça ederek kırdı.
*O padişah burada şöyle Rüstem gibi dolaşarak bütün menzilleri bozdu. onun eli daima kılıçta, fikri düşmanlarını tepelemektedir. Sene 1227”

Bu tarih manzumesi dönemin meşhur şair ve siyaset adamı Halet Mehmet Said Efendi tarafından yazılmıştır.

Etiketler: » » » » » » » »
2304 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.