logo

20 Bin Kişilik Barbaros Hayrettin Paşa Camii Levent’te Yükseliyor

20 Bin Kişilik Barbaros Hayrettin Paşa Camii Levent’te Yükseliyor

Mimar Sinan’ın “kalfalık eseri” olarak tanımladığı Süleymaniye Camiine benzetilerek inşa edilen Barbaros Hayrettin Paşa Camii, Leventte yükseliyor. Cami ibadete açıldığında, Sarıyer Büyükdere’den Yıldız Hamidiye Camisi’ne kadar ana caddedeki tek büyük cami olacak.

Mimar Mehmet Güner tarafından projesi çizilen caminin inşaatına ihaleyi alan ASL İnşaat tarafından başlandı. İhale bedeli 159 milyon 738 bin lira olan cami, 5 bin 744 metrekarelik alan üzerinde yükselecek. 26 Şubat’tan bugüne, 160 bin metreküpten fazla hafriyat çıkarıldı.

Levent’teki Camiye “Barbaros Hayrettin Paşa” Adı Verildi

3 Temmuz’da Levent Camii temel atma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Levent Camisi’nin İstanbul’a, ülkemize ve tüm İslam alemine hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemize Ayasofya konusunda yöneltilen ithamlar, doğrudan egemenlik hakkımıza saldırı anlamını taşımaktadır. Biz ülkemizdeki hakim inanç grubu olan Müslümanların ve diğer dini inançlara mensup olanların da hakkını hukuku korumaya devam edeceğiz. Bu cami inşallah İstanbul’un cami zenginliğini bir adım daha öteye taşıyacaktır” dedi.

Levent Camii’ne baş levendin adını vererek Barbaros Hayrettin Paşa Camii ismini koymayı uygun gördüklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hayırlı olsun, inşallah süratle camimizi bitirip ve bir an önce bölgenin, tüm İstanbul’un ve Müslümanların hizmetine sunacağız” diye konuştu.

Gece gündüz yaşayan bir ibadet, kültür ve ilim merkezi olacak

25 metre ana kubbe çapına sahip olan Barbaros Hayrettin Paşa Caminin ana kubbe yüksekliği ise 44 metre olacak. Caminin 2 minaresi 77, 2 minaresi de 66 metre yükseklikte inşa edilecek. 5 bin 500 metrekare avlusu, 900 araçlık kapalı otopark ve sosyal alanlarıyla gece gündüz yaşayan bir ibadet, kültür ve ilim merkezi olmak üzere vatandaşlara hizmet verecek. 9 asansörün de yer alacağı camide, 2 tane çok amaçlı salon, 4 bin metrekarelik alanda; el sanatları, ebru, tezhip ve hat atölyeleri olacak.

Kapalı ve açık alanlarıyla toplam 20 bin kişi kapasiteli olacak cami, klasik mimari özelliklere de sahip. Caminin inşasında, modern inşaat tekniklerinin tamamı kullanılacak. Kapalı ve açık alanları, gerektiğinde deprem toplanma alanı olarak da kullanılacak.

Barbaros Hayrettin Paşa Camii Projesi, bir ihtiyaç projesidir

Levent Cami Eğitim Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, “Barbaros Hayrettin Paşa Camii, bir ihtiyaç projesidir. Cuma günleri bu bölgedeki insanımızın cami ihtiyacının ne kadar çok olduğunu herkes bilir. Levent Cami Projesini, Mimar Sinan’ın kalfalık dönemi eseri olan Süleymaniye Camiinden örnek aldık. Sayın Cumhurbaşkanımız da Levent Camiine Barbaros Hayrettin Paşa Camii ismini verdi” dedi.

Barbaros Hayrettin Paşa Camiinin 2 yıl içinde tamamlanması ve ibadete açılması bekleniyor.

Hasbahçe Gazetesi Özel Haber

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » »
2563 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.