logo

28.Kitap: Sözlü Tarih Görüşmeleriyle Kağıthane

28.Kitap: Sözlü Tarih Görüşmeleriyle Kağıthane

28.Kitap: Sözlü Tarih Görüşmeleriyle Kağıthane

sözlü tarih

Kağıthane’nin yakın tarihi, yaşayan tanıkların anlatımıyla kayıt altına alındı.

Kağıthane’nin son 50 yıllık tarihinin anlatıldığı “Sözlü Tarih Görüşmeleri ile Kağıthane’’ kitabında 187 kişi ile röportaj yapıldı.  Fotoğraflar ve belgelerle ilçenin yakın tarihine ışık tutan kitabın tanıtımı Sadabad Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Kağıthane Belediyesi’nin projesiyle raflarda yerini alan “Sözlü Tarih Görüşmeleri ile Kağıthane’’ adlı kitabın tanıtım programına Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Merkez Valisi Necati Şentürk, Kağıthane Kaymakamı A.Akın Varıcıer, akademisyenler, başkan yardımcıları, oda başkanları, STK yönetici ve üyeleri, meclis üyeleri, birim müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Sözlü Tarih tanıtım filminin izlenmesiyle başlayan program açılış konuşmalarıyla devam etti.

Hayatta olan yaşlıların tecrübe ve bilgilerinden yararlanmanın önemine dikkat çeken Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç ise, “Biz şu andaki büyüklerimizi dinleyelim dedik. Hiç olmazsa gelecek kuşaklara hazır bilgileri derli toplu sunalım istedik. Büyüklerimiz hayatta iken, bilgilerinden, tecrübelerinden istifa edelim dedik. Sağ olsunlar bizleri kırmadılar. Bizlerle düşüncelerini, görüşlerini ve yaşadıklarını paylaştılar. Büyük bir emekle 187 kişi ile görüşülerek önemli bir veri tabanı oluştu. Bu eserin gelecek kuşaklara, gelecek nesillere önemli bir kaynak oluşturduğunu düşünüyorum” dedi.

sözlü tarih kitap tanıtım

Kağıthane’nin yakın tarihine yaşayan kişilerin anılarıyla ışık tutan kitabın yayın koordinatörü Hüseyin Irmak, “Sözlü Tarih Görüşmeleri ile Kağıthane adlı kitabımız Kağıthane tarihimizi derleme konusunda yaptığımız yirmi sekizinci kitap.  Bu yirmi sekiz kitap da kütüphanelere girdi. Yabancı kütüphaneler kitaplarımızı talep etti. Sahaflar, kitap koleksiyoncuları, müzayedeciler kitapları takip ediyorlar.

Kitabın içerisinde 1973 yılında ağırlıklı olarak bir araştırma için çekilmiş fotoğraflar ve görüşmüş olduğumuz insanların aile albümlerinden fotoğraflar var. Her dönemin meclis üyelerinin fotoğrafları var. Kağıthane ile ilgili yapılmış bütün araştırmalar, makaleler ve bunların bir biyografyası var. Elinizdeki kitap birçok açıdan zenginleştirildi ve güçlendirildi.  Bu nedenle hepinize geldiğiniz, anılarınızı, yıllara dair biriktirdiğiniz her şeyi bizimle paylaştığınız için teşekkür ediyorum ” dedi.

sozlu tarih sergi sözlü tarih görüşmeleri sergi 

Sözlü Tarih çalışmasının geleceğin bilim insanları ve araştırmacıları için önemli olduğunu söyleyen Doç.Dr. Nesibe Şen; Burada sizin elinizde bir kitap var. Ama bizler için bu çalışma yüzlerce kitaptan oluşuyor. İleride bilim insanlarının yerel yönetimler, gecekondu, işçi ve sanayi tarihi ile ilgili yapılacak çalışmalar için ciddi bir veri bankası oluşturduk. Bu açıdan da bu projenin bu kitabın ötesinde bilimsel kriterlerle önemli bir bilgi kaynağı oluşturduk ve Kağıthane Belediyesi bunu toplumla paylaşıyor. Bu çok önemli bir kurumsal katkıdır” şeklinde konuştu.

Program Kağıthane fotoğrafları sergisinin gezilmesinin ardından  katılımcılara “Sözlü Tarih Görüşmeleri ile Kağıthane” adlı kitabın dağıtılmasıyla son buldu.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » »
1637 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.